• BIST 10158.63
  • Altın 2462.447
  • Dolar 32.1551
  • Euro 34.9902
  • İzmir 15 °C
  • Manisa 15 °C
  • Balıkesir 13 °C
  • Çanakkale 15 °C

Yabani Bitki Türleri Kitabı

Yabani Bitki Türleri Kitabı
İzmir’in Aliağa ilçesi kaymakamlığı Ege Bölgesinde sebze olarak kullanılan yabani bitki türleri kitabı yayınladı. EBSO (Ege Bögesi Sanayi Odası ) sponsorluğunda iki bin adet basılan kitabın dağıtımına başlandı.

ALİAĞA KAYMAKAMLIĞINDAN “SEBZE OLARAK KULLANILAN YABANİ BİTKİ TÜRLERİ” KİTABI  

 

İzmir"in Aliağa ilçesi kaymakamlığı  Ege Bölgesinde sebze olarak kullanılan yabani bitki türleri  kitabı yayınladı. EBSO (Ege Bögesi Sanayi Odası ) sponsorluğunda iki bin adet basılan kitabın dağıtımına başlandı.

Aliağa kaymakamı Emir Osman bulgurlu,” 2004 yılında, Dr. Ayfer Tan, Doç. Dr. Tuncer Aşkın başkanlığında  “Ege Bölgesinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Bitki Türleri ve Kullanım Amaçları” başlıklı bir proje hazırlanmıştı  bu çalışmalara İlçe Tarım Müdürü V. Sn. Levent YÖNTEN" e ve İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanları her türlü desteği vermişti.

 Bu projede, Ege bölgesinde halk tarafından sebze olarak kullanılan yabanı bitki türlerini saptayarak bu bitkilerin tohumlarını üretip, doğadan sürekli toplamak yerine kültür bitkisi gibi yetiştirilerek tüketime kazandırmak ve böylece doğadan aşırı toplamalar önlenerek bitki türlerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarını engellemek amaçlanmıştır. Sebze olarak tüketilen bu bitkilerin bilimsel tanımlamalarını yaparak, farklı yörelerde verilen farklı isimlerini derleyerek, hangi türler olduğunu belirledik. Çalıştığımız yörelerde görüştüğümüz kişilerden detay tarifler almamıza rağmen, bir yemek kitabı hazırlamayı amaçlamayıp sadece bize belirtilen kullanım şekillerini verdik. Yapılan tüm bu çalışmaların ürününden derlenen bu kitap Böyle bir eserin halkımız tarafından benimsenmesi ve proje olarak tozlu raflarda kalmaması için yapılmış bir çalışmadır. Bu bilimsel çalışmanın kitaplaştırılması ve halka ve uzmanlara baş ucu kitabı olarak ulaşmasını istedik. İlk aşamada iki bin adet basılan bu kitabın dağıtımına başladık. Mutluyuz”dedi.

Aliağa kaymakamı emir Osman bulgurlu, Ege Bölgesinde Halk Tarafından Tüketilen Yabani Otlar Çalışmasından Derlenerek Kitaplaştırılan Eser Hakkında Emeği Geçenlere Teşekkür Etti.  Bulgurlu ,”Bu çalışmalarla birlikte başladığımız Aliağa eski Belediye Başkanı Sayın Tansu KAYA, bilimsel çalışmaları yürüten Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürleri Sayın Dr. Ertuğ FIRAT, Sayın Dr. Ali Osman SARI, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü araştırmacıları Sayın Dr Ayfer TAN ve Sayın Doç. Dr. Tuncer TAŞKIN"a ve bu çalışmalarda her türlü desteği veren İlçe Tarım Müdürü V. Sn. Levent YÖNTEN" e ve İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanlarına; ayrıca basılı yayın haline getirilmesinde her türlü katkıyı koyan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ender YORGANCILAR, Yönetim kurulu üyeleri ve Genel Sekreter Mustafa KALYONCU"ya ve engin desteği olan Pektim Genel Müdürü Kenen YAVUZ"a teşekkür ederim”dedi. / Arasta Gazetesi
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894