• BIST 10173.42
  • Altın 2435.967
  • Dolar 32.2582
  • Euro 34.9185
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 20 °C
  • Balıkesir 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

Üreticiye Gübre Desteği

Üreticiye Gübre Desteği
Bakan Eker, üreticilerin gübrede yaşanan fiyat artışlarından en az etkilenmesi için son üç yılda 966 Milyon YTL destekleme ödemesi yaptıklarını bildirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye Ziraatçılar Derneği

Bakan Eker: "Üreticilerimize son üç yılda 966 milyon YTL gübre desteği ödedik"
Bakan Eker, üreticilerin gübrede yaşanan fiyat artışlarından en az etkilenmesi için son üç yılda 966 Milyon YTL destekleme ödemesi yaptıklarını bildirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye Ziraatçılar Derneği tarafından düzenlenen “Gübre"de Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu panele katıldı. Panelde bir konuşma yapan Bakan Eker, dünyada enerji tarımının artması ile birlikte gübre tüketiminin de arttığını, buna karşın gübre üretiminin artmadığını belirterek, “Biz, bu artışlardan üreticilerimizin asgari etkilenmesi için gübreye destek ödemeleri yaptık. Üreticilerimize 2005 yılında 271 Milyon YTL, 2007"de 343 Milyon YTL, 2008"in Mart ayında da 352 Milyon YTL gübre desteği verdik” dedi.
Tarımın önemli girdilerinden birinin gübre olduğunu ve Türkiye"nin gübrede dışa bağımlı bir ülke olduğunu kaydeden Bakan Eker şunları söyledi:
“Gübrede maalesef biz ihtiyacımızın her anında dışa bağlıyız. Türkiye yılda 5,5 milyon ton gübre tüketiyor. Bunun ülke içerisinde üretilen miktarı 3 milyon ton. İçeride üretilen bu gübrenin hammaddesinin de yüzde 95"i ithal ediliyor. 2–2,5 milyon ton gübre de doğrudan ithal ediliyor.
Üre Nitratlı gübrelerin hammaddesi amonyaktır. Amonyağın kaynağı doğalgaz ya da petroldür. Doğalgazı olan ülkeler bunu sıfıra yakın bir maliyetle üretiyor. Ama bizim gibi doğalgazı ithal eden ülkeler bunu doğrudan ithal ediyor. Fosfatlı ve sülfatlı gübrelerde de durum bu şekilde. Dolayısıyla bu husus, enerji, petrol, doğalgaz bakımından dışarıya bağlı olmamızla alakalıdır.
Amerika Birleşik Devletleri"ndeki (ABD) amonyak fabrikalarının 2004 yılında kapatılması ile birlikte bu madde, Ukrayna"dan ve doğalgaz üreticisi ülkelerden ithal edilmeye başlandı. Bu da amonyak ve üreli gübrelerin fiyatlarını arttırdı.”
Dünyada enerji tarımının artması ile birlikte gübre tüketiminin de arttığını, buna karşın gübre üretiminin artmadığını dile getiren Bakan Eker, “Biz, bu artışlardan üreticilerimizin asgari etkilenmesi için gübreye destek ödemeleri yaptık. Üreticilerimize 2005 yılında 271 Milyon YTL, 2007"de 343 Milyon YTL, 2008"in Mart ayında da 352 Milyon YTL gübre desteği verdik” dedi.
Bakan Eker, mazotu da destekleme kapsamına aldıklarını hatırlatarak, 2002 yılında Türk çiftçisine verilen toplam tarımsal destekleme miktarının 1,8 milyar YTL olduğunu, bugün bunu 5,5 milyar YTL"ye çıkardıklarını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894