• BIST 10055.98
  • Altın 2424.227
  • Dolar 32.2325
  • Euro 34.7706
  • İzmir 11 °C
  • Manisa 10 °C
  • Balıkesir 3 °C
  • Çanakkale 8 °C

Santral'e Kozbeyli'den TEPKİ

Santral'e Kozbeyli'den TEPKİ
İzmir’in Aliağa İlçesi Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde Enka Holding tarafından kurulması düşünülen 800 megavat gücünde ihtal kömüre dayalı termik santral için gösterilen tepkiler büyüyor.

TERMİK SANTRAL TEPKİSİ BÜYÜYOR

BAKIRÇAY ÇEVRE PLATFORMU KOZBEYLİDEN "TERMİK SANTRALE HAYIR" DEDİ

 

İzmir"in Aliağa İlçesi Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde Enka Holding tarafından kurulması düşünülen 800 megavat gücünde ihtal kömüre dayalı termik santral için gösterilen tepkiler büyüyor. Bakırçay Çevre Platformu Yürütme Kurulu Üyeleri Foça"nın Kozbeyli Köyü"nde bir araya geldi. Termik Santrale karşı mücadele etmeye kararlı olan çevreciler 19 yıl önce oluşturulan insan zincirlerinin tekrar oluşturulması için ilk adımın 29 Haziran 2008 Pazar günü saat: 11.00"de gencelli Sahil Bandında başlatacak.
CHP İzmir Milletvekili ve Grup Başkanvekili Kemal Anadol"un da katıldığı toplantıda yazılı bir basın açıklaması yapan Bakırçay Çevre Platformu Yürütme Kurulu Üyeleri, bu bölgeye termik santral kurulmasının mümkün olmadığını bu konuda yargı kararları olduğunu hatırlatarak; “Bu bölgeye daha önce yapılması gündeme gelen termik santral, Danıştay 10. Dairesi"nin E 1990/2278, K1992/1672 numaralı kararı ile durdurulmuştur. Yirmi yıl sonra aynı şey tekrar yapılmak isteniyor. Yargı kararlarına rağmen EPDK"dan lisans alan Enka şirketi ÇED raporu almadan santral kurmayı planladığı bu bölgede ki zeytin ağaçlarını da kesmiştir. Bu izni veren de bu ağaçları kesende suçludur hesabını vermelidir.  Bu konuda sayın Vali Cahit Kıraç"ı göreve çağırıyoruz. Havası, suyu, toprağı yeterince kirletilmiş olan Aliağa ve çevresinin dışarıdan getirilecek kömürle çalışacak bir termik santrale evet demesi mümkün değildir. Son yıllarda yıldızı parlayan ve ikinci Şirince olacağı söylenen Kozbeyli Köyü bu kirliliğin tam ortasında kalacak. Turizm bölgesi olan Eski ve Yeni Foça ile Şakran ve Çandarlı da bu kirlilikten etkilenecektir. Bu bölgeye termik santral kurulmasından vazgeçilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir” denildi.

Toplantıda söz alan CHP İzmir Milletvekili ve CHP Gurup Başkanvekili Kemal Anadol, şirketlerin kar hırsıyla bu santrali yapmak istediklerini belirtti. Anadol; “Bizim onların edecekleri karda gözümüz yok biz sadece insanca yaşam istiyoruz. Enka gitsin Rusya"da inşaat yapsın, enerji sektörüne girmesin. Daha hiçbir izin alınmadan zeytin ağaçlarının kesilmiş olması bile Enka şirketinin çevreye ne kadar duyarsız olduğunu ve bir oldu bittiye getirmeye çalıştığının göstergesidir” dedi.
Foça"nın turistlik köyü Kozbeyli"de yapılan toplantıya katılan Yeni Foça Belediye Başkanı Osman Yurtseven, Eski Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Helvacı Belediye Başkanı Hüseyin Şengül, Menemen Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, CHP Aliağa İlçe Başkanı Turgut Oğuz, CHP Belediye Meclis Üyeleri, DSP Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve vatandaşlar söz alarak santralin kurulmasını engelleyeceklerini kurulsa bile çalışmasına izin vermeyeceklerini vurguladılar.
Toplantıya katılan vatandaşlardan üç yıl önce Kozbeyli Köyü"ne yerleşen Dr. Sabriye Saltuk, Kozbeyli Köyünü çok sevdiğini ve yaşamını burada devam ettirmek istediğini belirterek; “Buraya geldiğimde 450 zeytin ağacı diktim, ancak her yıl 10 ağaç kurudu, o ağaçlarla birlikte ben de kurudum. Termik santralin olduğu kentler gri, soma kömür kokuyor. Bu santralin kurulması çevre ve insan sağlığı için ciddi bir tehdittir” diyerek bölge de yaşayan herkesi mücadeleye davet etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894