• BIST 10151.38
  • Altın 2448.97
  • Dolar 32.2743
  • Euro 34.9166
  • İzmir 18 °C
  • Manisa 15 °C
  • Balıkesir 11 °C
  • Çanakkale 16 °C

İZSU Ortalığı Batırdı

İZSU Ortalığı Batırdı
Aliağa’nın geleceğinin “yapalım bir bakalım. Çalışmazsa yenisini yaparız” mantığı ile ipotek altına alınamayacağını kaydeden Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Uğur Türkan şunları söyledi: “Kamunun parasının çar çur edilmesine

AÇILIŞI YAPILMADAN KOKUSU ÇIKTI

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ALİAĞA"DA YAPTIĞI DOĞAL ARITMA TESİSİ"NİN İLÇENİN İHTİYACINA CEVAP VEREMEYECEK NİTELİKTE OLDUĞUNU SÖYLEYEN AK PARTİ ALİAĞA İLÇE BAŞKANI UĞUR TÜRKAN, ÇALIŞMAYAN TESİSE 1 MİLYON YTL HARCANMASINA SERT TEPKİ GÖSTERDİ

TÜRKAN, “METROPOLE YENİ BAĞLANAN İLÇELER HİZMET GÖTÜRÜYORUZ ADI ALTINDA İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ"NİN ALİAĞA"DA YAPTIĞI ARITMA TESİSİ ÇALIŞMIYOR. 1 MİLYON YTL ÇÖPE ATILDI”

İzmir"in Aliağa ilçesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Doğal Arıtma Tesisi"nin ilçenin ihtiyacına cevap verecek nitelikte olmadığını söyleyen Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Uğur Türkan, tesisin İZSU tarafından Aliağa"ya göstermelik olarak yapıldığını savunarak, çalışmayan tesise 1 Milyon YTL civarında para harcanmasına büyük tepki gösterdi. Türkan, terfi istasyonlarından basılan ve Doğal arıtma tesisinde biriken atık suların Haraççı Bahçe Mevkiindeki verimli tarım arazilerine salındığını da belirterek, “Göz göre göre çevre katliamı yapılıyor. İnsan sağlığı tehlike altında buna izin veremeyiz. İZSU macera aramayıp, bir an önce yaptığı yanlıştan dönmeli. Vatandaşın parasını bir inat uğruna çar çur etmemeli. Buna izin veremeyiz” dedi.

DOĞAL ARITMA KÖYLERDE UYGULANIYOR  
1970"lerin başında küçük bir balıkçı kasabası olan Aliağa"nın 2008 yılına girildiğinde 60 bin nüfusu içinde barındırır bir hale geldiğine dikkat çeken Türkan, “Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin Aliağa"da ortaya koyduğu vizyon Aliağa"yı 40 yıl geriden takip eden bir anlayıştır. Bunun en somut örneği nüfusu 2 binler civarında olan beldelerde bile çalışıp çalışmaması tartışma konusu olan doğal arıtma sisteminin Aliağa"ya dikta edilmesidir. Nitekim sistemin çalışmayacağı İZSU yetkililerince anlaşılmış olup, yeni bir arıtma tesisi kurma çalışmalarının başladığını öğrenmiş bulunmaktayız.
Bünyesinde dev sanayi kuruluşlarını barındıran İlçemiz önümüzdeki 10 yıl içinde TÜİK verilerine göre nüfusunu ikiye katlayabilecek bir gelişme ve büyüme eğilimindedir. Bunun için mevcut Aliağa Belediyemiz şehircilik stratejilerini bu öngörüye göre hazırlamaktadır. Ancak genel olarak köylere yapılan, 2 bin nüfuslu beldelerde dahi çalışmakta zorlanan bir Doğal arıtma tesisinin tüm uyarılara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Aliağa"da yapılması yaklaşık 1 trilyon civarında paranın sokağa atılması değil de nedir?
Bu tesisin çalışmayacağını bile bile bir inatlaşma (Belki de siyaset) uğruna inşa edilmesi Aliağa"nın gelişim hızı ile büyük bir tezat oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

TESİS ÇALIŞMADIĞI GİBİ ÇEVREYE DE ZARAR VERİYOR
Çalışmayan ve çalışmayacak olan bir arıtma tesisine 1 Milyon YTL civarında bir para harcanmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Türkan,  “İzmir Büyükşehir Belediyesi"nin yaklaşık edindiğimiz rakamlara göre 1 milyon YTL"ye mal olan Aliağa Doğal arıtma tesisi açılmadan kapanmış durumdadır. Bu arıtma tesisinin Aliağa"ya faydası olmadığı gibi büyük zararları da ortaya çıkmaya başlamıştır” dedi. Arıtma tesisinin Aliağa Haraççı Bahçe Mevkiindeki bulunan verimli tarım arazilerinde bir çevre katliamına sebep olmakta olduğuna işaret eden Türkan, “Bu konuyu tüm kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Doğal arıtma tesisinden taşan ve sızan kanalizasyon atıkları köylülerimizin tarlalarını pislik içinde bırakmıştır. Arıtma tesisi çevresinde yaşayan insanlar halk sağlığı adına tehdit altındadır. Buralarda köylülere ait olan ekili tarım arazileri mevcuttur. Çevreye yayılan pis kokular nedeniyle rahatsızlık hat safhaya ulaşmıştır.Yaz ayları ile birlikte sivrisinek üremesi ve enfeksiyon hastalıkları tehdidi de bu bölgede baş göstermektedir. Atık suların akıtıldığı zeytin ağaçları ve çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirildiği ovada doğanın dengesi daha da bozulmadan acil önlem alınmalı. Kirlilik  İnsan ve hayvan varlığını tehdit altına almıştır. Biz ovanın evsel atık deposu haline gelmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

ALİAĞA"NIN GELECEĞİ OLDU BİTTİYE GETİRİLEMEZ
Aliağa"nın geleceğinin “yapalım bir bakalım. Çalışmazsa yenisini yaparız” mantığı ile ipotek altına alınamayacağını kaydeden Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Uğur Türkan şunları söyledi: “Kamunun parasının çar çur edilmesine izin veremeyiz. Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan Sanayi ve limanlar kenti olma yolunda dev adımlarla ilerleyen Aliağa"nın İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu mantığı ile kaybedecek zamanı yoktur. Aliağa malum olduğu üzere nüfusu hızla artan bir ilçe. İzmir körfezinin yılların ihmali ile geldiği durum ortadadır. İzmir körfezinde yaşanan facianın bir benzerini Aliağa"da görmek istemiyoruz. Aliağa"da geçmiş dönemler içinde yeterince zaman kaybedilmiştir. Bu konuda yetki 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeler yasası çerçevesinde Büyükşehir Belediyesindedir. Büyükşehir belediyesini Aliağa"ya şu kadar yatırım yapıyoruz diyerek laf üretmek yerine kanunun kendilerine verdiği yetkinin gereğini yapmaya davet ediyoruz. Bunu yaparken de kamunun parasını çöpe atarak değil, akılcı ve bilimsel yöntemler uygulamalarını tavsiye ediyoruz”

ARAZİ SAHİPLERİ TEPKİLİ
İZSU"nun Aliağa"da yaptığı doğal arıtma tesisinin yakınında bulunan arazi sahipleri de bölgede bir çevre katliamı yaşandığını belirterek soruna çözüm bulunmasını istedi. Aliağa"da bulunan terfi istasyonlarından arıtma tesisine fosseptik atıklarının pompalanması ile birlikte kanalizasyon atıklarının tarlalarına taştığından dert yanan arazi sahiplerinden Ali Şenkal, “birkaç yıl öncesine kadar her türlü meyve ve sebzeyi gönül rahatlığı ile yetiştirdiğimiz arazimize şimdi pislik ve kokudan giremez olduk. Asitli su buradaki bostanlarımızın ve ektiğimiz ürünlerin kökenlerini kurutuyor” dedi. Domates, biber, salatalık, kabak, bamya gibi ürünlerin içler acısı durumdan olumsuz etkilendiğinden yakınan Nadir Uçan ise, “İZSU yetkilileri arazilerimize taşan pis suyu görmüyor mu? Biz burada yetiştirdiğimiz ürünleri çoluğumuza çocuğumuza yediriyoruz. Bu işe bir çare düşünülmezse buradaki verimli araziler tarihe karışacak. Kaldı ki, Güzelhisar çayına kadar ulaşan bu kanalizasyon atığı dolaylı yönden tekrar denize karışıyor. Denizi kirletmeyelim derken hem ovayı, hem dereyi, tekrar yine denizi kirletmiş oluyorlar. Buraya Okaliptüs ağacı dikmekle arıtma sağlanamaz” şeklinde konuştu.  

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Faks : 0533 557 8894