• BIST 10173.42
  • Altın 2448.97
  • Dolar 32.2743
  • Euro 34.9166
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 12 °C
  • Balıkesir 4 °C
  • Çanakkale 12 °C

ENKA'nın Sarı Dumanı Korkuttu

ENKA'nın Sarı Dumanı Korkuttu
İzmir’in Aliağa İlçesinde bulunan ağır sanayi bölgesinde faaliyette bulunan ENKA Doğalgaz Çevrim Santrali’ bacalarından yükselen sarı dumanlar Aliağa’da korkuya neden oldu.

ENKA DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALİ HAVAYI KİRLETTİ İDDİASI

 

ENKA ALİAĞA DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALİ TEKNİK VE İDARİ İŞLER MÜDÜRÜ SELİM ÖZKAN,”SARI DUMAN BİZİM YASAL HAKKIMIZ OLARAK NORMAL BİR KİRLETİCİDİR"" 

 

www.haberofisi.com

 

Haber, Foto, Görüntü / Şenol GÖK 0543 764 3705

İzmir"in Aliağa İlçesinde bulunan ağır sanayi bölgesinde faaliyette bulunan ENKA Doğalgaz Çevrim Santrali" bacalarından  yükselen sarı dumanlar  Aliağa"da korkuya neden oldu.

Kısa sürede Aliağa Ağır sanayi bölgesi semalarını saran  koyu renkli sarı dumanlar  çevredeki vatandaşları korkuya boğdu. Akşam saatlerinde ENKA Doğalgaz Çevrim Santrali" bacalarından çıkan ve yarım saat kadar süren sarı dumanlar rüzgarın etkisi ile Ağır sanayi bölgesine yayıldı. Sarı duman rüzgar ile birlikte yakında bulunan Bozköy sınırına kadar yayıldı.

ENKA Doğalgaz Çevrim Santrali" bacalarından çıkan ve belirli bir kirletici olduğu öğrenilen Azot oksit atığının çevreyi olumsuz etkilediğini belirten vatandaşlar. Bu olayın sık sık meydana geldiğini ve hakim rüzgarlar ile sarı dumanın atmosfere değil tüm bölgeye yayıldığını iddia ettiler. Aliağalı vatandaşlar şikayet için aradıkları Aliağa belediyesi yetkililerinin de olaya duyarsız kaldığını mesai saatleri içinde şikayet edilmesini söylediklerini  iddia ettiler.

Doğalgaz Çevrim santralinin durmasından kaynaklanan Azot oksit salınımı hakkında Aliağa belediyesi Çevre birimlerinin tutanak düzenlemediği öğrenildi.

Aliağalıların   “ENKA"nın yarattığı hava kirliliği”   iddiasına  tesisin teknik ve idari işler Müdürü Selim Özkan  sarı duman olayını doğrularken bu olayın çok ender meydana geldiğini ve korkulacak bir durumun söz konusu dahi olmadığını belirtti.  

 

 

ENKA ALİAĞA DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALİ TEKNİK VE İDARİ İŞLER MÜDÜRÜ SELİM ÖZKAN,”SARI DUMAN BİZİM YASAL HAKKIMIZ OLARAK NORMAL BİR KİRLETİCİDİR""

 

Selim Özkan yaptığı açıklamada “ Çevre konularında son derece hassas olduklarını vurgulayan Özkan “Kurulduğumuz tarihten itibaren çevresel değerlerin korunması ve ilgili bütün yasal yükümlülüklerin, yasal öngörülerin kriterlerin şimdiye kadar yerine getirilmesi ile ilgili olarak büyük bir hassasiyet göstermiştir. Bu hassasiyeti tesisin tüm çalışma dönemlerinde de göstermeye kararlıdır. Çünkü bununla ilgili olarak tesisimiz her şeyden önce TSE ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 140001 Çevre Yönetim Sistemi ve OFSAS 180001 İş Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikaları ile belgelendirilmiştir. Aliağa"da bulunan tesislerin içinde tek emisyon iznine ve bu konudaki sertifika ve belgelere dair tesisin işletmecileri olarak çevre ile ilgili sorunlar konusunda son derece hassas olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Şikayet ve merak konusu olan 30 dakika süren gaz yayılması ; “Bir sebeple durmuş olan bir gaz tribünün tekrar devreye girebilmesi için o gaz tribününe start verildiği zamandan itibaren meydana gelen oksijen konsantrasyonlarından dolayı gaz tribünü %75 verime ulaştığı an ve %100" e geliş sırasında 30 dakika süren bir sarı duman çıkarmak mecburiyetindedir. Gaz tribünlerinin bu özelliği ÇED raporlarında da daha önceden de yapmış olduğumuz bütün çalışmalarda ifade edilmiştir.

 

 

SELİM ÖZKAN,” SARI DUMAN BAZI ÜNİTELERİN  ANİDEN DURMA VE ANİDEN DEVREDEN ÇIKMA GİBİ BİR DURUMLA KARŞILAŞMASINDAN KAYNAKLANIYOR”

 

Bu santraller 24 saat ve 365 gün çalışmaya göre dizayn edilmiştir. Ancak bazen hesapta olmayan nedenlerden dolayı bazı üniteler aniden durma ve aniden devreden çıkma gibi bir durumla karşılaşmaktadır. Bununla ilgili olarak gerekli teknik araştırmalar uygulamalar yapılır o gaz tribününün tekrar devreye alınması için start emri verilir. Bu start emri verildikten sonra gaz tribünü bir arabaya yavaş yavaş gaz verdiğiniz gibi önce %5, %15,%50,%75 randımanı çıktığı ve %100"e yaklaştığı zaman o sırada tribün yanma sıcaklığı oksijen konsantrasyonu yakıcı konfügürasyonu ve yanma dinamitlerine bağlı olarak azot oksitler oluşuyor o sırada. Azot oksit renksiz bir gaz iken, azot dioksit kırmızı renkte bir gaz. Bu azot oksit ile azot dioksit karıştırıldığı zaman kahverengi gaz sarı bir gaza dönüşüyor. Bu gazda bacadan sarımsı renkte görülüyor. Bu durumda enerji üretiminin doğası gereği kaçınılmaz ve yasal olup santralımız işletmesi sırasında tribünlerin devreye alınırken, 30-45 dakikalık periyotlar şeklinde kaçınılmaz bir durumdur. Sarı dumanı ender görmemizin nedeni de şu, gaz tribünü duracak ki bizde bütün gaz tribünleri 24 saat durmadan çalışırlar. Gaz tribünü durduktan sonra devreye alınırken azot oksit dediğimiz sarı kahverengi dumanı vermek zorunda.” Dedi

 

 

SELİM ÖZKAN,”YASAL DEĞERLERİ AŞMIYORUZ EN ÇEVRECİ KURULUŞ BİZİZ”

 

Azot oksitin belirli bir kirletici özelliği olduğunu da belirten Selim Özkan son olarak da “Gaz olarak belirli bir zararı var ama baca gazındaki bu azot oksit değerimiz 10 mg/ metreküp bu bize yasaların kirletici yani hangi yasaların endüstriyel hava kirliliği sistemleri ile ilgili olarak yönetmelik dahilinde ek:3 d1/3 maddesi yasal yükümlülük olarak bize verilmiş normal bir sınır değeridir. Bu sınır değeri %17 iken biz %10 mertebesinde kullanıyoruz. Dolayısıyla bu olayda bizim yasal hakkımız olarak normal bir kirleticidir"" dedi. ENKA Doğalgaz Santrali Teknik ve İdari İşler Müdürü Selim Özkan, zaman zaman  herhangi bir sebep ile santralin bacasından çıkan sarı dumanların korkulacak bir olay olmadığını belirtti.  Özkan,Aliağalıların gönlü rahat olsun bu bölgede en çevreci kuruluş biziz”dedi.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894