• BIST 10133.86
  • Altın 2463.765
  • Dolar 32.27
  • Euro 34.9747
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 23 °C
  • Balıkesir 19 °C
  • Çanakkale 21 °C

ASKOD Uyarıyor

ASKOD Uyarıyor
ALİAĞA HABER / Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği (ASKOD) Hayvan Hakları Günü nedeni ile bir açıklama yaptı. Çarpıcı ifadelerin bulunduğu açıklama da hayvanlara yapılan uygulamaların

ASKOD “ SOKAK HAYVANLARINA YAPILANLAR SUÇ MU..KABAHATMİ..?

ASKOD BAŞKANI HÜLYA ALPGİRAY “ İNSANOĞLU BU DÜNYAYA HAYVANLARDAN SONRA GELMİŞTİR.”

ASKOD"DAN 4 EKİM HAYVAN HAKLARI GÜNÜNE ÖZEL AÇIKLAMA

ALİAĞA HABER / Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği (ASKOD) Hayvan Hakları Günü nedeni ile bir açıklama yaptı. Çarpıcı ifadelerin bulunduğu açıklama da hayvanlara yapılan uygulamaların hangi kapsamda değerlendirilmesi gerektiği soruluyor. ASKOD Başkanı ve İzmir Valiliği Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Hülya Alpgiray imzası ile yayınlanan açıklamanın başlığı "Sokak hayvanlarını Öldürme ve tecavüz: suçmu..kabahat mi..?" şeklinde.

Açıklama da her yıl 4 Ekim öncesi geçmiş yıllara nazaran bir çalışma yaparak gelinen durumu çıkarmaya çalıştıklarını belirten Dernek Başkanı Alpgiray bu yıl ki tablonun daha kötü olduğunu ifade ediyor. Türkiye de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun yürürlüğe girmesinin ardından geçen yaklaşık 5 yılda durumun daha da kötüye gittiğini söyleyen Alp giray bunun nedenini ise kanuna gösterilen vurdumduymazlık olduğunu söylüyor. “Hiçbir Kanun diğerinden daha az önemli değildir. Kanunlar arası ayrımcılık yapmak Anayasanın temel ilkelerine aykırıdır. Kanun yapıcılar, uygulamada yetkili kıldığı resmi mercileri derhal göreve davet etmelidir. Başta ilgili Bakanlıklar, ilgili İl ve ilçe Müdürlükleri, o bölgenin mülki amirlikleri harekete geçmek zorundadır.” Diyen Hülya Alp giray hayvanları öldüren ya da tecavüz edenlerin neden kabahatli sayıldığını soruyor.  

ALP GİRAY “HAYVANLARA YÖNELİK KÖTÜ UYGULAMALAR TCK KAPSAMINA ALINMALIDIR.”

“Bir kedi veya köpeği öldüren, köpeğe tecavüz eden kabahatlimidir? Bu sapıkça davranışta bulunan kişi bir suçludur ve suçun cezası kendisine biçilen birkaç yüz lira para cezası değil hapis cezası olmalıdır. Diğer bir deyişle hayvana yönelik suç işleyenler kabahat kanunu kapsamına değil TCK kapsamına alınmalıdır. Konuyu sosyolojik ve psikolojik yönden mercek altına alındığında ise ortaya çok daha çarpıcı ve dikkat edilmesi gereken bir husus çıkmaktadır. Ülkemizde bugün cinayet ve tecavüz oranı artmıştır. Katillerin ve sapıkların geçmişlerinde köpek ve kedilerle başlayan ilkel saldırıları er geç kadınlarımıza, çocuklarımıza da yönelmektedir. Bu bir gerçektir: Sapıklar, katiller aramızda dolaşmaktadır. Kedi ve köpeklere yönelttikleri iğrenç eylem karşısında sessiz kalanlar, başlarına gelecek üzücü olaylarda mı isyan edecektir? “ açıklamalarına yer veren ASKOD Başkanı Hülya Alpgiray bu konuda umut verici gelişmelerin olmasının ise o bölgede yaşayan insanların ya da mülki amirlerin insancıl bakışından kaynaklandığını söylüyor.  “Tam tersi durumda ısrarla ve vahşi ilkel dürtülerle sokak hayvanlarını öldürme emri veren, barınaklardaki içler acısı durumuna seyirci kalan belediyelerde hem Hayvanları Koruma Kanununa hem de hayvan haklarına ve bizlerin insanlık hakkına aykırı davranıyorlar demektir ve  hayvan korumacıların, tüm benliğinle verdiği uğraşı zedelemektedirler ve suçludurlar.” Denilen açıklamada Alp Giray, sokak hayvanlarını şikâyet eden vatandaşların bir adım gerisinde durmadan hayvanların hakkını savunmaya devam edeceklerinin altını çiziyor.  

ASKOD “ DİN ADAMLARI HAYVAN SEVGİSİNİ ÖĞRETMEKTE YETERSİZ KALIYOR.”

Hayvanlara verilen yaşam hakkının neden insanlardan önce olduğunun iyi düşünülmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Alp giray açıklamada din adamlarına da seslenerek “ İnsanlığı, merhameti, sevgiyi, yardım duygusunu öğretmekte yetersiz kalmaktasınız. Yüzyıllardır bir ülkede insana, hayvana, doğaya yönelik saldırı giderek artıyorsa sorunun nereden kaynaklandığını bulmak ve yanlışları eksiklikleri gidermek, doğruları öğretmek siz din görevlilerinin de vazifesidir.” Diyor.  Devlete de eleştirilerin yöneltildiği açıklamada çıkartılan kanunların önce resmi birimlere öğretilmesi hatta ezberletilmesi istenerek şöyle deniyor “Son sözümüz Devletedir: Çıkarttığınız Kanunları öncellikli olarak resmi birimlere ezberletin, eserinizin takipçisi olun, radikal ve ivedi olarak çözüme yönelik girişimde bulunun. Kanunu tanıtmak, hatırlatmak ve uygulatmak Devletin vazifesidir.”Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği (ASKOD) tarafından Başkan Hülya Alp giray imzalı 4 Ekim Hayvan Hakları Gününe özel açıklama Hz.Mevlana"nın şu sözü ile bitiriliyor “Karıncadan file kadar bütün canlılar TANRI ailesidir. Burada susuyorlar, hesap günü konuşacaklar.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894