• BIST 10539.11
  • Altın 2472.776
  • Dolar 32.2824
  • Euro 35.0451
  • İzmir 27 °C
  • Manisa 20 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

Osmanlı Eserleri Bakımsız

Osmanlı Eserleri Bakımsız
Osmanlı Mezarlığı ile başlayan Tunca’’Edinilen tarihi bilgilere göre 16.yy'dan 19.yy'ın sonuna kadar gömüye açık olduğu anlaşılan . Mezar taşlarında gül, selvi ağacı, üzüm salkımları, nar, hurma ve stilize edilmiş birçok bitkisel motif yer alan tarihi Os

  ÖMER FARUK TUNCA ""FOÇA"DA ESKİ ROMA ESERLERİNE  GÖSTERİLEN İLGİ  OSMANLI ESERLERİNE GÖSTERİLMİYOR""

24-mart-2009 yerel seçimlerinde Demokrat Parti"den Foça Belediye Başkanlığına aday adayı olduğunu söyleyen Ömer Faruk Tunca Foça"da eski Roma Eserlerine gösterilen ilginin Osmanlı eserlerine gösterilmediğini söyledi. Tunca"" Foça ilçe sınırları içersinde bulunan Osmanlı Mezarlığı, Su Kemerleri ,Dış Kale,Beşkapılar ve  Tarihi Osmanlı Hamamları eserlerine yetkililerin ilgi göstermediğini iddia ederek tepki gösterdi. Tunca""kültür mirasımıza yol gösterici olması gereken yerel yönetim ata mirasımıza sahip çıkmıyor ,konuyu üst makamlara taşımadığı gibi .sessizce yok olmasına göz yumuyor  ""dedi.

OSMANLI MEZARLIĞINDA TAHRİBAT DEVAM EDİYOR
Sözlerine  Osmanlı Mezarlığı ile başlayan Tunca""Edinilen tarihi bilgilere göre 16.yy'dan 19.yy'ın sonuna kadar gömüye açık olduğu anlaşılan . Mezar taşlarında gül, selvi ağacı, üzüm salkımları, nar, hurma ve stilize edilmiş birçok bitkisel motif yer alan tarihi Osmanlı Mezarlığının durumu ne yazık ki içler acısıdır.""dedi.
Osmanlı Mezarlığı Etrafı surlar ile çevrilip demir bir kapı ile güya koruma altına alınmıştır.ifadesinde bulunan ""Tunca  Evet Osmanlı Mezarlığı belki yağmadan kurtarılmıştır ama kaderine ter edilerek hiçbir şekilde yeniden düzenlenip en azından mevcut konumunu korur halde değildir""iddiasında bulundu. Tunca"" İddiasına  gösterdiği örnekte Osmanlı Mezarlığı"nın   her tarafını ot bürümüş bütün doğal etkinliklere açık yıpranmaya devam etmektedir ,İnsan yağması engelmiş dir  ama Bunun dışında aynı tahribat devam ediyor ""dedi.
Tunca ""Dilerdik ki Mezarlık mevcut varlığı ile onarılarak en az olabilirliği içinde ve Foça"da toprak altından  çıkan diğer eserler  ile  birlikte bir açık hava müzesine dönüştürülerek halkın ziyaretine açılabilirdi""dedi.Böylelikle Foça"nın garajı  yanı başında zebil olan bir sürü eseri de koruyarak  yok olmaktan kurtarabilirdi diyen Tunca "" En basitinden gelecekte İlçemize kazandırılacak bir müze nin de ilk adımı atılmış olurdu.""ifadesinde bulundu.

SU KEMERLERİMİZ YOK OLUYOR
Foça"nın Osmanlı eserleri hakkında iddiaları sürdüren; Tunca ""Tarihi Su Kemerlerimizde Yok Oluyor.,""dedi . İlçemiz Foça"nın girişini bir gerdanlık gibi süsleyen ne yazık ki ilk üç halkası bir dönemin başkanı tarafından koparılan tarihi  su kemerimiz ise bakımsızlık açısından ikinci büyük acımızdır""ifadesinde bulunan  Tunca ""Neredeyse yok olmak üzere olan tarihi değerimiz bir çok işletmenin kenarında kalmış olup yer yer gelişi güzel kapatılmakta yer yer yıkılmakta ve taşları temel taşı olarak oraya buraya taşınmakta olup bir gün tamamen yok olduğunda aaa burada da bir su kemeri varmış diyeceğimiz hale gelmiş durumdadır""iddiasında bulundu.Tunca ""tarihi su kemerlerimize Yapıldığı günden bugüne bir tek el değmediği gibi değen elde onu yıkmaktadır . tarihi su kemerlerimiz gün geçtikçe  yok oluyor, bu konuda başka söylenecek söz bulamıyorum.""dedi.

"DIŞ KALE DIŞTA KALDI"
Foça"nın bir başka önemli tarihi değerlerinden olan tarihi Dış Kale içinde espirili bir yorumda bulunan;Tunca ""Dış  Kale dışta kalarak  unutulmuş .""dedi. Edinilen bilgilere göre 1698 yılında yapılan İç kısımında Türk hamamının kalıntısıda  var olan DIŞ KALE "den  geriye pek bir şey kalmamıştır.;diyen Tunca"" Bir Osmanlı savunma kalesi olan dış kale  yaptığım araştırmalara göre takribi 30 35 yıl kadar önce Foça"dan bakıldığında bir kale görüntüsü vermekteymiş ""dedi. Tunca ""dış kale ne yazık ki askeri bir özellik taşımasına rağmen tamamen yok olmuştur.dış kale gerçekten unutulup gözden çıkarıldı mı yoksa  hiç olmazsa da hayali de olsa tekrar 30 yıl öncesine dönme şansı var mı?"" şeklinde konuştu. Ben sanıyorum ki bir çok eseri günümüze kazandıran,bu işe gönül vermiş arkeolog ve sponsorlarımızın dış kaleye el atmaları mümkün müdür? . Foça tarihi değerlerinin en özgün kayıplarından biride dış kaledir Foça"nın en önemli tarihi değerlerinden biri olan tarihi dış kale dışta kaldı""şeklinde konuştu.

BEŞKAPILAR VİRANE OLDU
Foça"nın en önemli tarihi değeri olarak gösterilen Beşkapılar içinde tepkilerini sürdüren;Tunca""Beşkapılar içinde virane oldu yorumunda bulundu.Tunca ""Dış kale ile aynı dönemde yapılıp  aynı amaca hizmet  eden iç kale günümüzde Foça Belediyesinin Kültür ve Sanat Merkezi olan ama şu anda halkın tuvalet olarak kullandığı aylakların mekanı haline gelmiştir""iddiasında bulundu.Tunca""tarihi değerimiz  en azından Osmanlı mezarlığı su kemeri ve dış kale gibi içimizi acıtsa da en azından ayakta durur hale getirilmiş bu amaca hizmet için kullanılmış ama sonra bir kenara atılarak,küçük bir el deymesi ile hemen işlevsel hale gelmeye hazırdır""dedi. keşke bu özen diğer eserlere de gösterilebilseydi diyen Tunca"" Sur Beşkapılar için  Foça da ki en şanslı tarihi eser diyebiliriz""şeklinde konuştu
Osmanlının kültür ve geleneklerinin en güzel göstergesi
Tunca Sözlerine  Osmanlı Hamamlarını konu alarak şu şekilde devam etti.  Foça da içimizi acıtan diğer bir yarada Osmanlının kültür ve geleneklerinin en güzel göstergesi olan tarihi Türk hamamlarının iki örneğidir;dedi. Tunca""birinci örneğin   Küçük deniz sahil caddesi mevkiinde bulanan kısmen de olsa bütün özellikleri ile birlikte ayakta duran birinci hamam sanıyorum şahısa ait olup gerektiği gibi muhafaza edilmektedir""dedi. Tunca""Bu eserimizde gerek konumu gerek yapısı nedeni ile dokunulamadığı için bir işlev kazanmamakla birlikte günden güne çökerek yok olmaya hızla yaklaşmaktadır dilerim bir an önce kurtarılarak  topluma kazandırılır fakat gördüğüm kadarı ile hiç umudum yok çünkü küçücükte olsa ilgi ve alaka gördüğü de  yok""şeklinde konuştu. Tunca sözlerine şöyle devam etti. İkinci hamam ise büyük deniz mevkiinde Fatih cami yakınındadır Maalesef  dörtte biri ayakta olup diğer bölümlerinde küçük küçük yapılar ile parçalanarak  kullanılmaktadır. Ne kadarının kurtarıla bileceğini bilmiyorum ama  halen görsel olarak muhteşem kısımları olduğunu biliyorum ne yazık ki dış kalenin akibetine uğramış  ikinci bir eserimizde budur.""ifadesinde bulundu.
Dileriz ki bu gönül acılarımız  günün birinde gönül sevinci olarak karşımıza çıkabilir mi? diyen Tunca""iddialarını şu şekilde sürdürdü.""Bu güne kadar bu işlere gönül verdiğini söyleyen ve bu neden ile Foça Halkının bir çok mağduriyet yaşatanlar acaba dile getirdiğimiz bu gerçekleri kapalı gözlerini açıp görebilirler mi ve bu şekilde Foçalılardan hem özür dilemiş olurlar hem de vicdanlarını biraz olsun rahat ettirmiş olurlar bizde hayallerimizin gerçek olduğunu görebilir miyiz yoksa halen hayal mi ediyoruz?  Tarihi ata mirasımız bir gün yok olursa bunun vebali yerel yönetimdedir ""diyerek sözlerini noktaladı….  Hasan ESER  Foça

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Faks : 0533 557 8894