• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İzmir 26 °C
  • Manisa 28 °C
  • Balıkesir 24 °C
  • Çanakkale 22 °C

Foça Tarihi Merkezi Açıldı

Foça Tarihi Merkezi Açıldı
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ/ HASAN ESER/ Foça Belediyesi sosyal ve kültürel alanda yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Belediye, kente ait materyal, obje, belge, fotoğraf ve yaşam eşyalarının sergilendiği Foça Tarihi Merkezi’n
 'FOÇA TARİHİ MERKEZİ’ TÖRENLE AÇILDI
 
  FOÇA'NIN GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ESERLERİ BU MERKEZDE SERGİLENİYOR

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ/ HASAN ESER/ Foça Belediyesi sosyal ve kültürel alanda yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Belediye, kente ait materyal, obje, belge, fotoğraf ve yaşam eşyalarının sergilendiği Foça Tarihi Merkezi’nin kapılarını düzenlenen törenle ziyaretçilere açtı. Foça Tarihi Merkezi'ni gezenlerin zaman zaman duygusal anlar yaşadıkları ve gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.  

  Daha önce  toplantı salonu olarak kullanılan bina Foça Belediyesi tarafından yeniden düzenlendi. Dış duvarları taş kaplanarak tarihi figürlerle donatılan binada, kentin antik ve çağdaş tarihi ile etnografik değerlerini içeren kapsamlı bir bilgi ve materyal bankası oluşturuldu.
  Yöre halkının katkı ve destekleriyle kurulan'Foça Tarihi Merkezi’nin açılış törenine Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, yazar Hüseyin Yurttaş, Foça Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, Tarih Araştırmacısı Ruhi İyigün, Foça Belediye Meclisi üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
  Açılış töreni, yoğun programı nedeniyle açılışa katılamadığını bildiren CHP Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu tarafından  gönderilen mesajın okunması ile başladı. Daha sonra söz alan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ,Belediye Başkanlığı sürecinde bir çok projeye imza attığını, ancak ilk defa bir projenin kendisini bu  kadar çok heyecanlandırdığını belirterek, şöyle konuştu: "Foça Tarihi Merkezi, bizim göreve geldiğimiz ilk günden bugüne hayal edip hedeflediğimiz önemli projelerimizden bir tanesidir.Bu projenin gerçekleşmesi adına  ilçe halkımız belediyemize büyük destek verdi. Bu anlamda projemize öncülük eden isimlerden olan Çiğdem Dirim başta olmak üzere  emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum."
  Foça Tarihi Merkezi'nin kentin tarihini yad etmek, kente hizmet ederek emeği geçen ebediyete intikal etmiş Foçalıları anmak ve gelecek nesillere unutulan değerleri aktarmak amacıyla kurulduğunu sözlerine ekleyen Demirağ, "Elbette merkezimizde eksiklerimiz, unuttuklarımız olabilir. Fakat bu yönde herhangi bir sınırlamamız yok. Biz yine halkımızın desteğiyle merkezimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.Bu noktada belirtmek isterim ki bu merkezi ziyaret edipte duygulanmamak elde değil.Bu nedenle de böylesine manidar bir proje atmaktan  son derece mutluyuz" diye konuştu.
 
  DUYGUSAL ANLAR DA YAŞANDI
  Foça Tarihi Merkezinin ilk ziyaretçileri sergilenen kente dair hatıraları incelerken gözyaşlarına hakim olamadı. Sergilenen eser ve hatıralar arasında en ilgi çeken objelerden biri de, Başkanı Gökhan Demirağ'ın Kore gazisi olan dedesi merhum Nurettin Çetindağ'ın gazi madalyası ve beratı oldu.
  Başkanı Demirağ tarafından Foça Tarihi Merkezi'nin oluşturulmasında emeği geçenlere katkılardan ötürü teşekkür belgesi takdim edildi. Merkezi gezerken adeta zaman tüneline girmiş gibi bir yolculuğa çıktıklarını belirterek, sergilenen hatıralar karşısında çok etkilendiklerini ve duygulandıklarını ifade eden vatandaşlar, "Kentimizin hatıralarını bir çatı altında toplayıp böylesine duygu yüklü bir çalışmaya imza atan Foça Belediyesine ne kadar teşekkür etsek azdır" dediler.
  Foça Tarihi Merkezi'nin kuruluş çalışmaları hakkında bilgi veren proje sorumlusu Çiğdem Dirim, asırlarca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Foça'nın yaşayan bir antik kent olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Biz bu projenin ilk ayağında kentimizin tarihi yapılarından, Gediz nehrine, köylerine ve demografik yapısına kadar ilgili her konuyu  derinlemesine araştırdık. Bu noktada  fotoğraf, kitap, gazete ve geçmişine ışık tutacak  ne varsa bir araya getirdik. Ellerinde sergilemeye uygun değerler bulunanlarla iletişime geçerek destek istedik. Bir çok vatandaşımızda evlerinde ki geçmişe dair hatıralarını  biz talep etmeden kendi arzusu ile bize teslim etti.Tüm bu çalışmalarımızın  sonucunda da  projemiz amacına ulaştı.Öte yandan  gerçekleştirdiğimiz bu projenin  ülkemizin bir çok beldesine örnek teşkil edebileceğine inanıyorum. Bu anlamda katkıda bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum."
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894