• BIST 10264.46
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İzmir 27 °C
  • Manisa 28 °C
  • Balıkesir 26 °C
  • Çanakkale 26 °C

Foça Turizmi Destek Bekliyor...

Foça Turizmi Destek Bekliyor...
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
FOÇA TURİZMİ DESTEK BEKLİYOR 
 
İzmir'in turistik ilçesi  Foça'da yaklaşık yarım asırdır turizm işletmeciği yapan duayen turizmci Sebahattin Karaca, 'sevdalısıyım'  diye nitelendirdiği Foça'nın turizmini değerlendirdi. Gazeteci Hasan Eser'in sorularını yanıtlayan Karaca,Foça'nın turizm sektörüne yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 
 
H.E. - Öncelikle turizm sektörüne büyük bir aşk, bitmek bilmeyen bir heyecan ve sadakatle bağlı olan Sebahattin Karaca  kimdir? Bize kısaca  kendinizden bahseder misiniz?
 
S.K. – 1951 Keskin doğumluyum. Ankara turizm meslek lisesi 1970 mezunuyum. Yaklaşık yarım asırdır turizm sektöründe, otelcilikle iştigal ediyorum. 40 yıldır Foça’da yaşıyorum. 3 dil konuşuyorum.  Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım.
 
H.E. - Butik otel konsepti üzerine Foça'ya kazandırdığınız 'Hotel Karacam' hakkında sizden kısaca bilgi alabilir miyiz?
 
S.K. – 1881 yılında bir Rum tüccarın, İtalyan müdürü için yaptırmış bulunduğu, 1930-1936 yılları arasında Kaymakamlık Lojmanı ve Türk Ocağı olarak kullanılmış evi, binanın yapılışının 100. yılında, 5 mayıs 1981 otel olarak hizmete açtık. Sonra ki yıllarda 3 defa kurul izinli  tadilatlarla butik  “Hotel Karacam”ı  Foça turizmine kazandırdık.
 
H.E. - Foça turizmde hak ettiği yerde mi? Değilse bölge turizmi için neler yapılmalı?
 
S.K. – Türkiye’nin her yerinde birbirinden güzel turizm çekim merkezleri vardır. Maalesef hiç birisinin hak ettiği yerde olduğu söylenemez. Ancak Foça’da turizm daha da gelişebilir. Bunun için gereken her şey Foça’da var. Çünki Foça her dönemde kendisine pazar bulabilecek cazibeye- kültür varlıklarına- doğal güzelliklere sahiptir. Her türlü kısıtlılığa (Sitler ve şerhli alanlara) rağmen , yeşil ve masmavi kıyı bandı, Kartdere-Sazlıca- Kozbeyli- Ilıpınar- Gerenköy ve Yeni Foça kent merkezi ile muhteşem bir dokuya sahiptir. Bunların dışında Dünyanın en eski tarihi kalıntılarına sahiptir. Athena Tapınağı-Anfi Tiyatro gibi değerleri olan Foça’da Turizm adına her şeyi sil baştan yapmak mümkündür.
 
H.E. - Foça, Türkiye'nin  ilk turizm merkezilerinden bir tanesi ancak şuan eski itibarını kaybetmiş gibi gözüküyor, nedenleri nedir? 
 
S.K. - Ben eski itibarını kayıp ettiğini düşünmüyorum. Ama ileriye dönük önlem alınmadığı ve kalıcılığını pekiştirmek için çözümler üretilmediği için gelişmesinin yeterince sağlanamadığını düşünüyorum. Sebeplerine gelince:
  Bunlardan birincisi şudur;
 1960 lı yıllarda Akçay-Ayvalık-Erdek- Çeşme-Kuşadası-Pamukkale gibi yerlerle birlikte Foça’da Turizm Pilot Bölgesi ilan edildi. Ancak Foça, Club Med’ in dışında, herhangi bir başka tesise kavuşamadan, 1970 lı yılların ortasında Turizm Pilot Bölgesi’nden çıkartılmasıdır.  
İkincisi ise ;  Kabul edilen 1977 imar planında turizm alanlarının, turistik tesis kisvesi altında 2. Konut yapılmış olmasıdır. Burada Foça turizmini ileriye taşıyacak çok önemli alanlar kayıp edilmiştir.
 üçüncüsü; Plan yapma ve onama yetkisinin diğer kurumlarında katılımı ile yapılıyor olmasının beraberinde getirdiği sıkıntılar var. Sıkıntılar aşılmalı, asgari müştereklerde birleşerek   Foça Turizmini Geliştirme ve Koruma İmar Planları * yapılmalı. 
Dörüncüsü; Uluslar arası  Turizm Arenasında çok önemli paydaş  olan Club Med’in, yerin sahibi ile kira süresi ve kira koşullarında anlaşamaması sonucunda Foça’dan gidişidir.  
 
H.E. - Foça, Yeni Foça ve son dönemde İzmir'in 2. 'Şirince'si olmaya aday olan Kozbeyli üçgeni içersinde turizm çeşitliliğini arttırmaya yönelik ne gibi çalışmalar yapılmalıdır?  
 
S.K. – Foça bu güne kadar güneş-deniz-kum turizmi ile ancak buralara kadar gelmiştir. Şimdi ise turizm rekabeti ve sürdürülebilir turizm  için, çeşitliliğe gitmemiz gerekir.
-Tarih turizmi bunların başında gelir.
- Kartdere-Sazlıca – Asmadere ‘de bulunan kilise ve manastırların restorasyonu ile inanç  turizmi için adımlar atılmalı, başlatılmalı, geliştirilmeli.
-Deniz altı ve dalış turizmi  ile   çeşitlendirmeye  gidilmeli. 
-Kozbeyli zaten konumu ve yerleşimi ile başlı başına  bir turizm cazibe ve çekim merkezidir. Köyün eski yaşama alışkanlıkları dahil ele alınması halinde; Şirince’nin en büyük alternatifi olmaya namzettir.   Zaman kayıp etmeden değerlendirilmelidir.
 
H.E. - Foça'ya gelen tatilci profili nedir? 
 
S.K. – Eskiden Foça’ya başta İskandinav ülkelerinden olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden belli bir sistematik içersinde turistler gelirdi. En az kalan bir – iki hafta kalırdı. 
 Alaçatı-Kaş-Kemer- Side gibi  turist çekim merkezleri,  Foça’da ki turistleri bünyelerine çekti. Şimdi Foça turizmi  ağırlıklı olarak iki kaynaktan beslenmektedir. 
-Otellere kendi  imkanları veya Booking üzerinden gelen, genelde kısa süre kalan, az para harcayan yerli ve yabancı turistler gelmektedir. Hakkının verilmesi gereken bir başka hususta şudur : İlçemizde sayıları az olan butik otelleri tercih edenlerde bir artış gözlenmektedir. İş bu durum gelecek için umut vaat etmektedir.
- Bunların dışında birde günübirlikçiler vardır.  Bu kesim maalesef Foça turizminin gelişmesine çok fazla katkı koyamamaktadır.  
 
H.E. - Foça'da faaliyet gösteren otellerin kalitesi yeterli midir? 
 
S.K. – Her yerde  olduğu gibi Foça’da da bazı otellerin kalitesi yeterli değildir. Bazı otellerin müşteri memnuniyetini esas alan yenilemeye ve hizmet anlayışına yönelmesi gerekmektedir. Bu bağlamda bir kısmının da  yakın dönemde kendisini yenileyeceğini düşünüyorum.
 
H.E. - Sizce; Turizm sektörü merkezi hükümet ve yerel yönetimler  tarafından yeterince destekleniyor mı? 
 
S.K. -  Merkezi hükümet tarafından  daha çok desteklenmesi gerekiyor. Umarım yakında olur.  Yerel yönetimlerin  ellerinden geleni yaptıklarını görüyoruz.  Daha çok şeylerin planlanması ve yapılması gereğini de her fırsatta dillendiriyoruz. Elbette her iki yönden gelecek olan her türlü destek ilçemiz turizminin, biraz daha ileri gitmesini tetikler. Bunu biz Foça’lılar memnuniyetle karşılarız.
 
H.E. - İçinde bulunduğumuz 2014 Yılı turizm sektöründen beklentileriniz ve sektör hakkında öngörüleriniz nelerdir?
 
S.K. – 2014 yılında bir önceki  yıla göre biraz daha fazla umutluyum. Daha iyi beklentilerim var.
 
H.E. - Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
 
S.K. – Var. Seçilmiş – Atanmış ve Müteşebbislerin Foça turizmini vakit kayıp etmeden, çeşitlendirerek, ileriye taşımalarını ve kalıcılığının sağlanması için önlemler almalarını diliyorum.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894