• BIST 9890.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 25 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Hasan ESER Yazıyor

Hasan ESER Yazıyor
Geçtiğimiz hafta AKP Foça ilçe kongresi yapıldı. Hakimiyet Ege Gazetesi Muhabiri olarak ben de kongrenin başından sonuna kadar oradaydım. İtiraf ediyorum, çocuk denebilecek yaşlardan
"AKP KENDİ İPİNİ KENDİ ÇEKTİ"
Geçtiğimiz hafta AKP Foça ilçe kongresi yapıldı. Hakimiyet Ege Gazetesi Muhabiri olarak ben de kongrenin başından sonuna kadar oradaydım. İtiraf ediyorum, çocuk denebilecek yaşlardan itibaren takip ettiğim siyaset ile ilgili olarak ilk defa böyle ilginç bir kongreye şahit oldum, çünkü bu kongre öncesinde bazı şüphelerim vardı fakat gerçekleştirilen kongre sonrasında kafamdaki soru işaretleri nihayet silindi. Bilindiği üzere Ramazan Genç"in ilçe başkanlığındaki AKP Foça İlçe Teşkilatı kongreye çeyrek kala münfesih duruma düştüğü için,  Eski İlçe Başkanı Ramazan Genç görevden alınmış ve yerine Foçalı Avukat Kadir Özgirgin atanmıştı. Bu görev değişikliği sonrasında, sanırım  Foça siyasetini yakından takip eden bir gazeteci olduğum için sokakta karşılaştığım Hakimiyet okurları o günlerde bana “Sevgili Hasan, sen nasıl yorumluyorsun bu değişikliği, sence bu kan değişikliği AKP"ye yarar mı?” diye soruyorlardı. Ben de bu soruyu bana soranlara “Foça AKP kendi ipini kendi çekti. Bu kan değişikliği değil intihardır” diyordum ve benim bu yorumuma karşılık olarak okurlarım bana gülüyorlardı, hatta “Hadi canım sende, fena mı bak; koskoca avukat geçti partinin başına” şeklinde düşüncelerini belirtiyorlardı. Şimdi, şunu belirtmek isterim ki; benim ne AKP İlçe Başkanı, ne de CHP İlçe Başkanı ile bir alıp veremediğim var. Ben işimi yapıyorum, ayrıca Avukat Kadir Bey benim gibi öz Foçalı olan sevdiğim, saydığım bir insandır. Dostluk ile siyaset asla birbirine karıştırılmamalıdır. Her neyse konumuz bu değildi. Ne diyorduk? AKP kendi ipini kendi çekti. Ramazan Genç Başkanlığı döneminde partide 2005 yılında yapılan kongrede İlçe Başkanlığı seçimini kaybeden Kadir Özgirgin  küskünleri vardı, bugün de 2008 kongresinde İlçe Başkanlığı seçimini kaybeden Ramazan Genç küskünleri var,,, ne değişti? Ben söyleyeyim; hiçbir şey değişmedi.
ATANAN DAİMA KAZANIR
“Her yerde tek aday” sloganı ile ilçe kongrelerine başlayan AKP İzmir il Teşkilatı"nın bir tek Foça"da değil, İzmir"in diğer ilçelerinde de parti içindeki bölünmeleri birleştiremediği kamuoyunda iddia ediliyor. 22 Ekim 2008 tarihinde yapılan Foça AKP kongresinde 168 oy ile Kadir Bey İlçe Başkanı seçildi, eski ilçe Başkanı Ramazan Bey 91 oy alarak seçimi kaybetti. Kongre sonrasında göreve seçilen bazı yeni İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ile yaptığım sohbetlerde “Biz Ramazan Genç"e fark attık Hasan Bey, bu zafer başarısını altın harflerle yazarsınız artık Hakimiyet gazetesine” demişlerdi. Ben de “Hiç şüpheniz olmasın, zaferiniz büyük harfler ile mutlak yazılacaktır” demiştim. Sözümü tuttum, geçtiğimiz hafta yaptığım kongre haberine “ATANAN KAZANDI” başlığını yazdım. Bu zaten bir gelenektir, hiçbir zaman şaşmaz atanan daima kazanır!
BU DEMOKRASİMİ?
Aslında kabul edilmesi gereken bir gerçek var ki; Kadir Bey"in Ramazan Bey"e karşı 77 oy farkı sağlayarak İlçe Başkanı olarak seçilmiş olduğudur. Bu, küçümsenecek bir konu değil, ancak ben bir parti içindeki yarışa müdahil eden bir gazeteci olmak istemem. Fakat bazı Foça AKP"liler  kongreden sonra yanıma gelerek Ak Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül"ün AKP Foça kongresinde yaptığı konuşmada Ramazan Genç"e karşı sert konuştuğunu ve yaptığı konuşma ile kongrede taraf olduğunu, kongre öncesinde yapılan delege seçiminde (teşbihte hata olmazsa) bir takım Ali Cengiz oyunları oynandığını, ayrıca faaliyet raporu okuma adı altında Kadir Özgirgin"in delegelere hitaben yaptığı konuşmada kendi propagandasını yaptığını, ancak 4 yıl AKP Foça İlçe Başkanlığı görevinde bulunan Ramazan Genç"in, Divan Başkanlığı"ndan konuşma talebinde bulunması üzerine divan başkanlığının 2 dakikada olsa Ramazan Genç"e konuşma fırsatı verilmediğini ve divan başkanlığının da kongrede taraf olduğunu iddia ettiler. Evet, ben de oradaydım ve dediğim gibi ben  parti içine müdahil olan bir gazeteci olmak istemiyorum. Fakat kongre sonrasında birçok Foça AKP"linin isyanına şahit oldum. Kongre sonrasında yaşananlara isyan eden AKP"lilerden biri bana öyle bir şey söyledi ki kendi kendime “Ben bunu mutlak okuyucularım ile paylaşmalıyım” dedim. Kongrede İl Başkanın ve Divan Başkanının taraf olduğunu iddia eden ve Ramazan Genç"e konuşma hakkı verilmemesine isyan eden bir AKP"li bana aynen şöyle dedi. “Sevgili Hasan, sende bugün olanlara az çok şahit oldun, sence bu demokrasimi?” Cevap verdim “Ben, sizin parti içerisindeki demokrasi anlayışınızı bilemem, müdahil olamam ve yorum yapamam” dedim. Bu sefer bana “Sevgili Hasan, 2 yıl Belde Başkanlığı yapmış,  4 yıl İlçe Başkanlığı yapmış parti çalışanını AKP İl Teşkilatı böyle bir kalemde silip atıyorsa, 6 sene aktif olarak hizmet etmiş kişi (Ramazan Genç"in AKP içindeki aktif görev süresi), bu kadar kolay siliniyorsa demek ki biz bir hiçiz”  dedi. Ben yine cevap verdim “Allah muvaffak etsin partiniz için hayırlısı ne ise olsun…”
91 OY ALMAK BİR MUCİZE
İddialara kulak verdiğimizde, AKP Foça"da kazanan Kadir Özgirgin değil de Ramazan Genç gibi görünüyor. İddia edilen tabloda 91 oy almak bir kongre adayı için mucize olduğunu düşünüyorum, kaldı ki Ramazan Genç"in eski ilçe yönetimin de ve kongrede aday gösterdiği listede bulunan isimlerin, daha Türkçesi Ramazan Genç"i destekleyen birçok isim delege olamadığı için kongrede oy kullanamadığını, yine birçok AKP"nin ağzından öğrendim. Bu durumda Ramazan Genç"i parti içinde destekleyenler delege seçilmiş olsalardı matematiksel olarak, o kongrede Ramazan Genç, minimum 150 oy alırdı diye düşünüyorum. İddialara göre İl Başkanlığının bir kalemde silip attığı Ramazan Genç"in üyeler arasında 150 kişi civarında destekçisi olduğunu var sayarsak ve bu 150 kişinin annesi, babası, kardeşi, amcası, halası vs. vs. ortalama kişi başı 4 ile çarptığımızda 600 kişiye tekamül eder. Bu rakamında yerel seçim arifesinde Foça AKP için oldukça ciddi bir kayıp olduğunu düşünüyorum.Oysaki  4 yıldır  parti içersinde birbirleri ile rekabet halinde olan Kadir ve Ramazan Beylerin yerine Partilerinin il Başkanı yerel seçimlere kadar  parti içinde uzun yıllardır uzlaşamayan bu iki rakibi de kucaklayabilecek  baba rolünde bir emanetçi bir ilçe başkanını atama ile göreve getirmiş olsaydı yerel seçim öncesi Foça AKP bugün tam ortadan ikiye bölünmezdi.
“20 yıldır yenilmeye doymayan bir pehlivan ile”
Foça kamuoyunda 2009 yerel seçimlerinde AKP"den Foça Belediye Başkan adayı olacağı söylenen iki isim kongrede gözümden kaçmadı; birisi Serdar Mersin, diğeri Nebahat Yangöz. AKP Foça"da bir sürpriz yapmazsa bu iki isimden biri ile yarışa katılacak gibi görünüyor. Nebahat Hanım ile başlamak istiyorum. AKP"li dostlarımın bulunduğu siyasi kulislerde kabul edilmesi gereken bir gerçek var ki; AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan"ın siyaset yaşantısındaki başarısının en önemli sırlarından biri kadınları aktif siyasete çekmesi yönünde olduğu dile getiriliyor. Bence çok mantıklı. Biz erkekler birbirimizi pek tutmayız fakat hanımlar arasında bu böyle değildir, aralarında kadın dayanışması vardır. Yine ilçemizde katıldığım siyasi kulislerde bir siyasi partinin kritik olduğu bölgelerde bayan aday ile yarışa katılması büyük bir avantaj olacağı dile getirildiği gibi Foça, 3 bin yıllık geçmişi olan bir kent, medeniyetler ittifakını Foça"da, Foça halkı asırlarca yaşamıştır. Türkiye"nin batısında, en medeni kentlerinden biri Foça"dır. Bizler aydın, çağdaş, demokratik, Atatürkçü, laik düşünen bir kentin sakinleriyiz, diye söyleniyor. Kulislerde konuşulanlara bakıldığında Foça"da bir hanımın Belediye Başkan Adayı olmasına Foça halkının sıcak bakacağı tahminleri tuttuğu taktirde, Foça tarihinde ilk defa bayan bir Belediye Başkanı seçerek, bugün Türkiye"de 18 kişi olan bayan Belediye Başkan listesine bir yenisini de Foça halkının seçeceği ihtimali bana da hiçte zor gibi görünmüyor.Fakat yanlış anlaşılmak istemem, yazımda bayan aday ihtimaline destek veriyor olmam birilerinin aklına A partisinden veya B partisinden aday olacağı konuşulan isimlerden birine destek veriyorum anlamına tabiî ki gelmez. Bu aday,  Nebahat Hanım veya Ayşe veya Fatma Hanım olur,,, hiç fark etmez. Ben; sadece gerekli tahsili, vizyonunu planlamış, misyonunu belirlemiş, yöneticilik vasıflarını üzerinde taşıyan, dürüst, güvenilir bir hanımın aday olduğu taktirde yarışta en iddialı aday olacağı kanaatindeyim. Bu yüzden de AKP"nin modern bir bayan aday ile yarışa girmesinin en azından 20 yıldır yenilmeye doymayan bir pehlivan ile yarışa çıkmasından çoook daha  iyidir diye düşünüyorum vesselam...
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894