• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 26 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Zehirden ÇİNKO Üretimi Aliağa'da

Zehirden ÇİNKO Üretimi Aliağa'da
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Pena Nieto’nun “Türkiye-Meksika 21. Yüzyıl İçin Stratejik İşbirliği ve Ortaklık Çerçevesi” protokolünün imzalanması kapsamında ortaklık anlaş

Türk ve Meksika Ortaklığından Aliağa’ya Çinko Yatırımı

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Pena Nieto’nun “Türkiye-Meksika 21. Yüzyıl İçin Stratejik İşbirliği ve Ortaklık Çerçevesi” protokolünün imzalanması kapsamında  ortaklık anlaşması yapan Kayserili ÇİNKOM firması ile Meksika Zinc Nacionel Aliağa'da 100 milyon dolar tutarında kurulacak olan tesisin 100 bin metrekarelik arsa alım işlemi gerçekleştirdi.

Zenginleştirilmiş çinko konsantresi üretilecek

Zenginleştirilmiş çinko asit konusunda Türkiye'de ilk kurulan tesis olan ve halen Kayseri'de faaliyetlerini sürdüren Çinkom AŞ ile Meksikalı ZINC Nacional SA ALOSBİ’de 100 bin metrekare yer satın alarak ortak yatırıma başlıyor. Proje çalışmaları devam eden yatırımın 2014’te başlayacak inşaat ile Aliağa’da 100 milyon dolar tutarında çinko konsantresi üretim alanı kurulacak ve 2015’te faaliyete başlayacak. Çinkom AŞ ile Meksikalı ZINC Nacional SA ortaklığının, demir çeliğin baca küllerinden çinko üretimi yapacağı, kalan kısmını da çimento fabrikalarına vereceği aktarıldı.

ALOSBİ yatırımcıya ideal koşullar sunuyor

ALOSBİ’nin lojistik olarak çok iyi bir noktada olması, hammaddeye yakınlık ve yatırımcıya sunduğu ideal koşullar nedeniyle bölgenin yerli ve yabancı firmalarının ilgisini çektiğini ifade eden ALOSBİ Başkan Yardımcısı ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “ALOSBİ’nin ve Aliağa’nın Türkiye’nin küresel rekabet gücünü kanıtladığını bu yatırımla bir kez daha görüyoruz. Ağır sanayisiyle, kimya sanayisiyle, enerji sektörüyle, demir çelik firmaları ve gemi sökümüyle, limanları, organize sanayi bölgesi ve yatırımcılara sunduğu önemli olanaklar ile Aliağa büyüyor, gelişiyor ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlıyor” dedi.

Aliağa’nın ve ALOSBİ’nin son dönemde önemli bir yükseliş trendinde olduğunu belirten Başkan Saka, “Bölgemize yapılan yatırımlardan çok memnunuz. Yatırım açısından oldukça hareketli geçen 2013 yılından sonra 2014 yılının da aynı şekilde hareketli geçiyor olması bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

100 milyon dolarlık yatırım

Çinkom A.Ş Ceo’su Metin Enç, kurulacak tesiste demir çelik bacalarından çıkan külün içindeki çinkonun ayrıştırılarak zenginleştirilmiş çinko konsantresi üretileceğini dile getirdi. 100 milyon dolara ulaşacak yatırımın birinci aşamasında 50 milyon dolarlık kısmını yapacaklarını ifade eden Enç, “Nihai ürün hedefimiz tarım sektörüne gübre oluşturacak çinko sülfat üretimi ve lastik, kauçuk ve seramik sektörüne ham madde oluşturacak çinko üretimi olacak. Bütün bu üretimlerimizin birinci fazını temel atımından itibaren 12 ay içerisinde, ikinci fazını da takip eden 12 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Yıllık 40 bin ton üretim

Yıllık yaklaşık 110 bin ton ham madde işleyerek bundan 40 bin ton ürün elde edileceğini kaydeden Enç, İlk etapta üretilen ürünün tamamının ihraç edileceğini ve daha sonra ikinci fazda üretilen ve gübre niteliği taşıyan lastik, kauçuk ve seramik sektörüne ham madde niteliği taşıyan ürünlerinde ağırlıklı olarak yurt dışı olmak üzere iç piyasaya da pazarlanacağını aktardı.

Yılda 50 milyon dolar ihracat

Yıllık yaklaşık 110 bin ton ham madde işleyerek bundan 40 bin ton ürün üretileceğini ve ilk etapta 30 milyon dolarlık bir ihracat hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Enç, ilerleyen yıllarda ihracat hedeflerinin 50 milyon doların üzerinde olacağını ve yatırımın Aliağa’ya 100 den fazla kişiye iş imkanı sağlayacağını dile getirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894