• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 24 °C
  • Balıkesir 24 °C
  • Çanakkale 21 °C

Yeni Foça'ya Yeni Cami...

Yeni Foça'ya Yeni Cami...
Hasan Eser / Yeni Vizyon Gazetesi / Ege Haberleri / Aliağa Haber / Foça Haber Aliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkar
KADIN MUHTARIN AZMİ MAHALLESİNE CAMİ KAZANDIRDI
 
Hasan Eser /  TRT Haber 
 
Bölücü terör örgütü Güneydoğu’da camileri yakıp yıkarak bir insanlık ayıbını ortaya koyarken,  İzmir’in Foça İlçesi’nde yaşayan  bir kadının mahallesine Cami yaptırmak için verdiği 20 yıllık mücadele herkese örnek oldu.
 
YILLARCA  BÜROKRASİ ENGELİNE TAKILDI 
Hayırsever vatandaş Merhum Hüseyin Öcalan, 1994 yılında vefatından önce cami yapımı için Foça Diyanet Vakfı Şubesine bir arsa hibe etti. Ancak İzmir’in Foça ilçesine bağlı Yeni Foça Cumhuriyet Mahallesi’nin Gencelli mevkiinde cami yapımı için hibe edilen arsa varisler bir araya getirilemediği için bürokrasi engeline takıldı.
 
İLK İŞ OLARAK DERNEK KURDU 
İşte bu noktada bir dönem Cumhuriyet Mahallesi’nin Muhtarlık görevinde de bulunan Yıldız Kesebir isimli hayırsever harekete geçti.Merhum Hüseyin Özalan’ın vasiyetini yerine getirmek ve bugüne kadar camisi olmayan Mahallesi’ne bir cami kazandırmak için kolları sıvayan Yıldız Kesebir, işe ilk olarak bir ‘Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ kurmakla başladı.
 
HAYALDİ GERÇEK OLDU 
Kesebir, 2012 yılında Dönemin Foça Müftüsü Selahattin Çelebi ve Emekli Kadastrocu Merhum Salih Sabri Emre’nin yardımlarıyla arsa varislerini 17 yıl sonra bir araya getirmeyi başardı.  Arsanın Türkiye Diyanet Vakfı Foça Şubesi’ne devrinin ardından azminden ödün vermeyen Kesebir,  topladığı yardımlarla kısa sürede caminin yapımı için ilk kazmayı vurdu.Hayırsever iş adamlarının da desteğini alarak Cami’nin yapılmasına vesile olan Kesebir’in hayali sonunda gerçekleşti.
 
AÇILIŞ KURDELESİNİ SELAHATTİN ÇELEBİ KESTİ 
Bulunduğu mevkiinin ve Cami’nin yapılmasına öncülük eden Yıldız Kesebir’in ismini alan ‘Gencelli Yıldız Cami’nin yapımı dört yılda tamamlandı.İçerisinde Kur’an-ı Kerim Kursu ile birlikte imam-hatip lojmanı da bulunan alan ‘Gencelli Yıldız Cami’ törenle ibadete açıldı.Cuma namazı öncesi gerçekleşen açılış törenine; Cami Hizmetleri Daire Başkanı Selahattin Çelebi, İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Suat İlhan, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Aliağa Belediye Meclis Üyesi Selma Orhan ve kalabalık bir cemaat katıldı.Cami’nin açılış kurdelesini kesen Cami Hizmetleri Daire Başkanı ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı  Selahattin Çelebi,  katılımcılara kısa bir vaaz verdi. Açılış törenine katılan vatandaşlara,  Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından lokma tatlısı ikram edildi. 
 
İLK EZAN SESİNİ DUYUNCA AĞLADIM 
Yaklaşık bir milyon TL’ye mal olan Cami’nin açılış töreni öncesinde duygularını TRT Haber mikrofonuna aktaran Yıldız Kesebir, “Çok mutluyum. İlk ezan okunduğu zaman balkona çıkarak ağladım. Şöyle ki bir bayanın da ne işler yapabileceği gururuyla ağladım. İlk ezan sesini duyduğum zaman çok duygulandım. Allah hayırlı uğurlu etsin. Bir hatıramız oldu. Gencelli’de böyle bir eser yoktu. Daha doğrusu Cumhuriyet Mahallesi, hatta Yeni Foça’nın dışında hiç cami yoktu. Bunu biz başardık. Allah’ın izniyle yerine getirdik. Herkese hayırlı uğurlu olsun diyoruz, hediyemiz olsun, iyi bir anımız olsun” diye konuştu. 
 
MESCİD-İ HARAM’IN YAPILIŞ ÖYKÜSÜNDE DE HZ HAVVA’NIN MÜCADELESİ VE DESTEĞİ VARDIR
Yeryüzünde yapılan ilk caminin Mekke'de bulunan Kabe-i Şerif olduğunu ve İbrahim Peygamber tarafından yapıldığını belirterek, daha sonra yapılan tüm camilerin Kabe'nin birer şubesi olduğunu kaydeden Cami Hizmetleri Daire Başkanı ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı  Selahattin Çelebi de şunları söyledi: “Öncelikle Cumamız hayırlı olsun. Bugün bir Cuma günü bir caminin açılışında, İzmir’in Foça ilçesi Gencelli Mahallesi’ndeki camimizin açılışında beraber olduk. Hamdolsun. Tabi camiler yer yüzünde Mescid-i Haram’ın, Kabe-i Muazzamanın birer şubesidir.  Mescid-i Haram’ın yapılış öyküsünde de Hz Adem ile birlikte Hz Havva’nın mücadelesi ve desteği vardır. Bu camimizin yapımında da hanımefendiler, muhtar hanımın öncülüğünde bir mücadele verdiler ve camimizi bu duruma getirdiler. Camimizin arsa bağışlayanı rahmetli Hüseyin bey, yine arsadan sonra camimizin temelli konusunda gayret gösteren rahmetli Sabri bey ve emekleri geçen bütün arkadaşlarımıza, dostlarımıza ben teşekkür ediyorum. Diyanet İşleri Başkanımızın selamını getirdik. Bir camiyi, bir mescidi daha açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Camilerimiz toplumun tamamına hizmet vermektedir. Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla toplumun tamamına hizmet veren, hatta camimizde asansör de bulunmaktadır engelli kardeşlerimiz için. Engelli kardeşlerimiz de toplumun önemli bir kesimini oluşturuyor. Dolasıyla camiye gelmek istediklerinde camide rahatça ibadet edebilsinler diye onlara göre de tedbir alındı. Elhamdülillah camilerimiz manevi bir merkezdir, buluşma noktasıdır. Bir birlik, beraberlik mekanıdır. Gencelli’de inşa ettiğimiz bu camide inşallah yapanların cennetine vesile olur. Mahallemizin birlik ve beraberliğine, huzur ve sükûnetine katkısı olur diye niyaz ediyorum Cenab-ı Allah’tan” 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894