• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3326
  • Euro 34.9488
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 17 °C
  • Balıkesir 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Türk Gemi Geri Dönüşüm Sektörü AB Yolunda Son Viraja Girdi

Türk Gemi Geri Dönüşüm Sektörü AB Yolunda Son Viraja Girdi
Avrupa Birliği (AB) müktesebatının 2013’de yayımladığı ‘Gemi Geri Dönüşüm’ standartlarına uyum sağlamak ve AB’nin kalıcı listesine girmek adına uzun bir süredir çalışmalarını sürdüren Türk Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri, AB yolunda önemli bir adım daha a

TÜRK GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ AB YOLUNDA SON VİRAJA GİRDİ

Avrupa Birliği (AB) müktesebatının 2013’de yayımladığı ‘Gemi Geri Dönüşüm’ standartlarına uyum sağlamak ve AB’nin kalıcı listesine girmek adına uzun bir süredir çalışmalarını sürdüren Türk Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri,  AB yolunda önemli bir adım daha attı.  

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER)  Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek’in öncülüğünde başlatılan değişim ve dönüşüm sürecinin sonuna yaklaşan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri, Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle iki gün sürecek olan bir toplantıda bir araya geldi. 

AB politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü konumunda olan ‘Avrupa Komisyonu’ ile Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) iş birliğinde düzenlenen “Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği ve Avrupa Listesi” konulu toplantıda AB yetkilileriyle bir araya gelen Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri,  hazırlıklarını bir kez daha gözden geçirme imkânı bulurken,  başvuru sürecinde izlenecek prosedür hakkında da bilgilendirildiler. 

Türkiye'nin ilk ve tek Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’ne sahip olan İzmir'in Aliağa İlçesi'nde  gerçekleştirilen ve GEMİSANDER  çatısı altında faaliyet gösteren 22 firma yetkilisinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek,  AB standartlarını önemsediklerini söyledi.

Türkiye’nin dünya genelinde Avrupa Birliği listesine girmeyi en çok hak eden ülke olduğunu belirten Başkan Şimşek, dünya genelinde gemilerin güvenli ve çevreye duyarlı geri dönüşümü için hazırlanan Hong Kong Sözleşmesi’ne ilk imza atan ülke olduklarını hatırlattı.

ADEM ŞİMŞEK; SÜRECİN EN YAKIN VE ISRARLI TAKİPÇİSİ OLACAĞIM
‘Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri’nde çevre ve işçi sağlığına yönelik yapılan yatırımlara dikkati çeken Başkan Şimşek, “Çevre, sağlık ve güvenlik alanında yaptığımız yatırımlar ile AB standartlarında hizmet veren tek ülkeyiz. Şimdi de Avrupa Birliği listesine adımızı yazdırmak suretiyle yaptığımız yatırımları taçlandırmak istiyoruz. Bu konuda sektörü temsil noktasında olan bir yönetici olarak bugüne kadar üzerime düşen görevi yerine getirdiğimiz gibi sürecin en yakın ve ısrarlı takipçisi olmaya devam edeceğiz” diyerek, Gemi Geri Dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren 22 firmanın da Avrupa Birliği listesine gireceğine inandığını söyledi. 

AB YETKİLİLERİ BİLGİLENDİRİLDİ
Başkan Adem Şimşek’in konuşmasının ardından barkovizyon eşliğinde bir sunum yapan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, Gemi Geri Dönüşüm tesislerinin işleyişi, ekipmanları, çalışanların güvenliğine yönelik alınan tedbirler, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin getirdiği yükümlülükler, uygulanan atık yönetimi, ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra tesislere getirilen gemilerin hangi şartlarda ve nasıl geri dönüştürüldüğü, ilk defa 1976 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan tesislerin 1976’dan bugüne geldiği noktayı ve sektörün gelecekte gerçekleştirmeyi hedeflediği projeler hakkında brifing verdi.

Daha sonra Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri ’ne Avrupa Birliği Yönetmeliğinin önemini ve güncellenen maddelerini aktaran AB yetkilileri,  başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken konulara değindi.

Sanayicilerin sorularını da yanıtlayan AB yetkilileri, Avrupa Birliği yönetmeliğinin 2009 yılında kabul edilen Hong Kong Konvansiyonu ile ortak noktalara sahip olduğunu, ancak AB yönetmeliğinin güncellik açısından daha kapsamlı olduğuna vurgu yaptı.
  
TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK AVANTAJ
Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörünün AB listesine girmesi halinde Türkiye’ye büyük avantaj sağlayacağına işaret eden yetkililer, AB bayraklı gemilerin Türkiye haricinde başka bir ülke de sökülemeyeceğini açıkladı. Bayrak değiştirmek suretiyle yönetmeliğin baypas edilebileceği gerçeğini de kabul eden yetkililer, bu sorunun çözümü noktasında arayış içinde olduklarını, ancak yönetmeliğin her ne kadar hukuksal bağlayıcı maddelere sahip olsa da, listede yer almanın gönüllük esasına bağlı olduğunun altını çizdi. 

TÜM FİRMALARIMIZIN LİSTEDE YER ALMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, “2013 yılında Avrupa Birliği Yönetmeliği Çevre ve İşçi Sağlığına Uyumlu Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği yayınlandı. Bu yönetmelik kapsamında tesislerin hem sahalarında, hem dokümantasyon olarak yapmaları gereken bazı kriterler var. Türkiye zaten yıllardır bu kriterleri ısrarla yerine getirmeye çalışan bir ülke olduğu için aslında biz bu yönetmeliği çok uzak değiliz. Bugün burada bulunmamızın sebebi AB bayraklı gemilerin sökülebileceği AB geri dönüşüm listesine tüm firmalarımızın kabul edilmesini sağlamak. Bu kapsamda dernek olarak üyelerimize böyle bir hizmet getirdik. Bugün burada olan kişiler AB Komisyonu’nun da bulunan yetkililer. Onlar birebir bu yönetmeliğin önemi ve bu yönetmelik kapsamında yerine getirilmesi gereken kriterleri bize anlattılar. Herhangi bir soru olduğu takdirde içtenlikle cevap veriyorlar. 2 gün sürecek bu toplantının üyelerimiz için çok önemli bir bilgilendirme toplantısı olduğunu bir atölye çalışması olduğunu söyleyebilirim” dedi. 

KAPASİTEMİZİ ARTTIRMALIYIZ
Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörünün 2000’li yıllardan bugüne AB Yönetmeliğine uyum sağlamak adına büyük bir çaba içerisinde olduğunu hatırlatan Çeviker, şöyle konuştu:  “Diğer Gemi Geri Dönüşüm ülkelerine göre çok daha avantajlıyız. Bizim tek dezavantajımız kapasitemiz. Yani biraz önce içeride ifade ettiler. 2,5 milyon ton çelik ağırlığında AB bayraklı gemiden bahsedildi. Bizim kapasitemiz 1 milyon ton civarında olduğu takdirde, tabi ki bu kapasiteyi bizim tek başımıza geri dönüştürmemiz mümkün gözükmüyor.” 

SON HAZIRLIKLARIMIZI YAPIYORUZ
AB yönetmeliğine yapılacak olan müracaatların 1 Temmuz 2016 tarihinde sona ereceğini açıklayan Çeviker, sözlerine şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda hazırlık yapmış birçok firmamız var. Onlar müracaatlarını yapacaklar. Şu anda zaten kademe kademe denetimleri de yapılıyor. AB komisyonu tarafından kabul edilen bağımsız bir denetim kuruluşu tarafından bu denetimleri yapılıyor. Hem sahada hem dokümantasyon olarak. Bu firmalarımızın 1. Grup firmalarımızın bu aday listeye gireceklerini umuyorum. Fakat daha sonra 2. Kademe, 3. Kademe belli firmalarımız, bu kriterleri, dokümantasyonları yerine getirdikçe, bu aday listeye girmek için, denetimlere girmek için hazırlıklarını yapacaklar.” 

HEDEF 2018
Türkiye’de faaliyet gösteren 22 firmanın da AB Geri Dönüşüm Listesinde yer alması için çalıştıklarını sözlerine ekleyen Çeviker, “Bu hedefimizi çok kısa bir sürede gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Çünkü altyapımız hazır. Ancak finansal açıdan da bu yönetmelik bir takım yaptırımlar gerektirdiği gibi yine bir takım ekstra maliyetleri de beraberinde getiriyor. Dolasıyla tesis sahiplerimiz bunu da değerlendiriyorlar. Ama her şeye rağmen en geç 2018’e kadar Allah’ın izniyle tüm firmalarımızın bu listeye gireceğini umuyoruz” diye konuştu. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894