• BIST 9524.59
  • Altın 2502.881
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.5572
  • İzmir 14 °C
  • Manisa 14 °C
  • Balıkesir 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Tüpraş rekorunu ilan etti

Tüpraş rekorunu ilan etti
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) 2015 yılı ilk 9 aylık finansal sonuçlarını açılladı.
TÜPRAŞ FUEL OİL DÖNÜŞÜM TESİSİNİN DEVREYE GİRMESİ İLE ÜRETİMDE TAM KAPASİTEDE
 
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) 2015 yılı ilk 9 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. 
 
Marjdaki iyileşmenin yanı sıra Mayıs ayında üretime başlayan Fuel Oil Dönüşüm Tesisinin de olumlu katkısıyla üçüncü çeyrek dönemde tam kapasite kullanımına ulaşan Tüpraş'ın 9 aylık dönemde ortalama % 99 kapasite kullanımı ile rekora ulaştığı bildirildi. 
 
Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile sağlanan yüksek üretimin yanı sıra, uygulanan müşteri odaklı satış stratejisi ile Tüpraş’ın 9 aylık dönemdeki yurtiçi satışlarının  %27’lik yükselişle, ülke tüketiminden de hızlı artış gösterdiği açıklandı. 
 
Yapılan açıklamada; yıla 55 dolar varil seviyesinde başlayan ham petrol fiyatlarının 45 dolar seviyesine indiği belirtilerek, Ham petrol fiyatlarının, İran’la yapılan uluslararası müzakerelerin olumlu gidişatının yarattığı arz artışı beklentileri ile birlikte; Çin ve gelişen ülkelerdeki artan ekonomik risklerin de etkisiyle Eylül ayında dalgalı bir seyir izlediği kaydedildi. 
 
ABD kaya petrolü kuyu sayılarındaki azalışlar, jeopolitik etkenler ve beklenenin üzerinde gerçekleşen talep artışı ile 65 dolara kadar yükselen ham petrol fiyatlarının Eylül ayını 47 dolar düzeyinde kapattığı vurgulandı. 
 
Benzin ve motorin başta olmak üzere  Akdeniz piyasası petrol ürünlerinin  fiyat rasyolarında  artış gözlendiği, artışta ise  sektörde yüksek sezon ve düşük petrol fiyatının tüketimi desteklemesinin etkili olduğuna dikkat çekildi. 
 
Akdeniz Rafineri Marjı’nın üçüncü çeyrek döneminde geçen yılki 3,45 dolar/varil değerinden 4,92 dolar/varile, dokuz aylık dönemde ise 1,31 dolar/varil değerinden 5,26 dolar/varile yükseldiği ve yine aynı dönemde Tüpraş net rafineri marjının ise 2,71 dolar/varil’den 6,89 dolar/varil seviyesine ulaştığı belirtildi.  
 
Tam kapasite üretim ve güçlü Akdeniz ürün rasyolarının desteğiyle ürün ihracatının da %38 artış göstererek, toplam satışların geçen yıla göre %30 (4,8 Milyon Ton) artışla 20,9 Milyon Tona ulaştığı  kaydedildi. 
 
20152in ilk 9 ayında ortaya çıkan operasyonel ve Finansal Verilerin bir önceki 2014 yılına göre karşılaştırması yapıldığında ortaya şu tablo çıktı:
 
adsiz.20151106113032.jpg
 
Öte yandan satış miktarı ve dolar kurundaki artışa rağmen, petrol fiyatlarının geçen yılın %48 aşağısında olmasının etkisiyle satış hasılatı 2014 yılının % 9 altında gerçekleşti. Ancak, uluslararası rafineri marjlarındaki yüksek performans ve Fuel Oil Dönüşüm Tesisinin faaliyete geçmesiyle ulaşılan yüksek kapasite kullanımının etkisiyle, faaliyet karı geçen yıla göre 1.162 milyon TL artışla 1.610 milyon TL’ye yükseldiğinin bilgisi verildi. 
 
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklama da: “Dolar kurundaki yükselişle oluşan kur farkı giderlerine rağmen Konsolide Vergi Öncesi Kar, faaliyet karındaki artışa bağlı olarak 899 milyon TL artışla 1.178 milyon TL olmuştur. Net Dönem Karı ise Fuel Oil Dönüşüm Tesisi yatırım teşvikinden kaynaklanan 576 Milyon TL Ertelenmiş Vergi Gelirinin katkısıyla 1.735 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir.2015 yılı ilk 9  aylık dönemde, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi için yapılan harcamalarla birlikte toplam 275,7 Milyon Dolar yatırım harcaması gerçekleştirilmiş olup, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ünitelerinde tam kapasite ile üretim yapılmaktadır” bilgilerine yer verilerek, güçlü insan kaynağıyla sürdürülebilir, maksimum karlılığı hedefleyen Tüpraş’ın operasyonel ve finansal başarılarını istikrar ile sürdürmeye, hissedarları, iş ortakları ve  Türkiye için katma değer oluşturmaya devam edeceğini altı çizildi. 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894