• BIST 9044.53
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 24 °C
  • Balıkesir 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Tüpraş Kazanıyor Türkiye Kazanıyor

Tüpraş Kazanıyor Türkiye Kazanıyor
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) 2015 yılı operasyonel ve finansal sonuçlarını açıkladı.Yakın zamanda tesislerine 3 milyar seviyesinde yatırım yapan Tüpraş, yaptığı dev yatırımların semeresini almaya başladı.
TÜPRAŞ KAZANIYOR, TÜRKİYE KAZANIYOR 
 
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) 2015 yılı operasyonel ve finansal sonuçlarını açıkladı.Yakın zamanda tesislerine 3 milyar seviyesinde yatırım yapan Tüpraş, yaptığı dev yatırımların semeresini almaya başladı.
 
 Buna göre yeni yatırımların 2015 yılı operasyonel ve finansal sonuçlarını olumlu yönde etkilediği bildirildi. Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklama da; Tüpraş’ın güçlü insan kaynağıyla operasyonel ve finansal başarılarını istikrar ile sürdürmeye, hissedarları, iş ortakları ve Türkiye  için katma değer oluşturmaya devam edeceğinin altı çizildi. 
 
Ham petrol fiyatının 2015 yılına 55 Dolar/varil seviyesinden başladığı hatırlatılarak, Çin ve gelişen ülkelerdeki ekonomik riskler, global bazda yaşanan ham petrol üretim ve stok artışı, ABD ham petrol ihraç yasağının kalkması ve İran yaptırımlarının kaldırılacağı beklentisi ile ham petrolün yılı 36 dolar düzeyinden kapattığı belirtildi. Düşük fiyat ortamının desteklediği talep sayesinde 2015 yılı ham petrol tüketiminin  1,61 milyon varil/gün artışla 94,4 milyon varil/güne yükseldiğinin bilgisi verildi Yıl genelinde düşük petrol fiyatının küresel tüketimi desteklemesiyle artan Akdeniz piyasası benzin, jet yakıtı ve motorin fiyat rasyolarının olumlu etkisiyle Akdeniz Rafineri Marjı, geçen yılki 1,95 dolar/varil değerinden 4,83 dolar/varile yükseldiği  ve  aynı dönemde Tüpraş net rafineri marjı Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin de katkısıyla 3,21 dolar/varilden 6,47 dolar/varil seviyesine ulaştığı kaydedildi. 
 
Akdeniz Marjındaki iyileşme ve 2015 Mayıs ayında üretime başlayan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin etkisiyle Tüpraş’ın 12 aylık dönemde tam kapasite kullanıma ulaştığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: “Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile sağlanan yüksek üretimin de katkısıyla Tüpraş’ın 12 aylık dönemdeki yurtiçi satış hacmi %32’lik yükselişle, ülke tüketiminden de hızlı artmıştır. Tam kapasite üretim ve güçlü Akdeniz ürün rasyolarının desteğiyle önceki yıla göre ürün ihracatı %22, toplam satışlar ise %29 (6,5 Milyon Ton) artarak 28,7 Milyon Tona ulaşmıştır. 
 
a.jpg
 
Satış miktarı ve dolar kurundaki artışa rağmen, petrol fiyatlarının önceki yılın %47 aşağısında olmasının etkisiyle satış hasılatı 2014 yılının % 7 altında gerçekleşmiştir. Ancak, uluslararası rafineri marjlarındaki yüksek performans ve Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin üretime geçmesiyle ulaşılan yüksek kapasite kullanımı ve artan beyaz ürün verimiyle faaliyet karı 2.824 Milyon TL’ye yükselmiştir. Dolar kurundaki yükselişle oluşan kur farkı giderlerine rağmen Konsolide Vergi Öncesi Kar, faaliyet karındaki artışa bağlı olarak 2.225 Milyon TL olmuştur. Net Dönem Karı ise Fuel Oil Dönüşüm Tesisi yatırım teşvikinden kaynaklanan 472 Milyon TL Ertelenmiş Vergi Gelirinin katkısıyla 2.550 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir.Fuel Oil Dönüşüm Tesisi için yapılan harcamalar dahil olmak üzere, 2015 yılında toplam 343,6 Milyon Dolar yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir.”
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894