• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 11 °C
  • Balıkesir 6 °C
  • Çanakkale 10 °C

Tarihe Yolculuk Başlıyor

Tarihe Yolculuk Başlıyor
“UNESCO Dünya Mirası Yolunda” organizasyonuyla 250 amatör bisiklet sporcusu, Selçuk’taki Efes Antik Şehri’nden Bergama Akropol’e kadar olan 184 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aşacak.

TARİHE YOLCULUK BAŞLIYOR

“UNESCO Dünya Mirası Yolunda” organizasyonuyla 250 amatör bisiklet sporcusu, Selçuk’taki Efes Antik Şehri’nden Bergama Akropol’e kadar olan 184 kilometrelik mesafeyi pedal çevirerek aşacak. Dünya Mirası Listesi’nde yer alan iki ilçe bisikletle birbirine bağlanacak.

Bisiklet kenti olma yolunda birçok çalışmaya imza atan İzmir, yeni bir etkinliğe daha imza atacak. "UNESCO Dünya Mirası Yolunda" organizasyonu ile Efes'ten Bergama'ya kadar olan 184 kilometrelik güzergah, 250 amatör bisikletçinin çevirdiği pedallarla geçilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteği ile Bergama ve Selçuk Belediyeleri işbirliğinde, 24-25 Eylül tarihlerinde ‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda’ organizasyonu gerçekleştirecek. Organizasyon hakkında kamuoyuna bilgi vermek için tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar katıldı. Gerçekleştirilecek organizasyon ile UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan  Türkiye’nin iki önemli kültür varlığı Efes ve Akrapol bisikletle birbirine bağlanacak.

KENTİ, HEP BİRLİKTE AYAĞA KALDIRACAĞIZ

Kenti ayağa kaldırmak, geliştirmek ve ileriye taşımak için öncelikli olarak ülke genelindeki bilinirliği artırmanın gerekli olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Dünya medeniyetinin geliştiği, serpildiği bu kadim coğrafyada merkez kent olan İzmir’in hem bilimsel hem kültürel hem de tarih açısından hep birlikte gelişmesini sağlamalıyız. Öncelikli görevimiz bu. Bu görevi de Bakanlıkla, belediyelerimizle, gönüllü kuruluşlarımızla yaparak öyle başaracağız. Kentimizi görünür hale getirirken, eserlerimizi gün yüzüne çıkarırken, tanıtımını gerçekleştirerek, insanlığa sunup zenginliğimizi genişletmeliyiz” dedi.

3 KOLDAN TANITIM ATAĞI

İzmir’i ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak için üç koldan çalıştıklarını da belirten Başkan Kocaoğlu, “Bir yandan eksiklerimizi tamamlarken, diğer taraftan da tanıtımı gerçekleştirmeliyiz, yeni değerlerimizi gün ışığına çıkarmalıyız. Bu sene ilk defa üç koldan tanıtım hamlesini başlattık.  İZKA yurtdışındaki etkinliklere katılarak yurtdışı faaliyetleriyle tanıtım yapıyor. İZFAŞ, Fuar İzmir ile birlikte gerçekleştirilen fuar organizasyonlarıyla kentimizi tanıtıyor. İZTAV da görüldüğü gibi 'İzmir’e Doyamazsınız' kampanyasıyla tanıtım gerçekleştiriyor. 'İzmir’e Doyamazsınız' kampanyası gayet başarılı gidiyor, devam da edecek.  Ülkemizdeki kara bulutlar kalkınca bu çalışmalarımızı yurt dışına da taşıyacağız” diye konuştu.

KADİFEKALE, KEMERALTI, AGORA  VURGUSU

Ülkemizdeki kültürel mirasların büyük çoğunluğunun bölgemizde barındığı vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bergama’nın 2014’te, Efes’in de 2015’te UNESCO Dünya Mirası’na girmesi bizim için yeterli değil. Birgi, Foça, Çandarlı UNESCO başvurusunu yaptı.  Foça ile Çandarlı kaleleri Geçici Liste içinde yer alıyor. Bu ilçelerimiz gibi Kadifekale, Agora ve Kemeraltı’nı da UNESCO Dünya Mirası listesine yazdırmak arzusundayız” dedi.

DÜNYA MİRASINI KAYNAŞTIRACAĞIZ

Projenin mimarı Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, UNESCO için bir farkındalık yaratmak amacıyla bu projeye başladıklarını hatırlatarak, “İzmir’in kuzey ve güneyindeki iki dünya mirası İzmir’i öne çıkaran yerlerdir. UNESCO bir koruma projesi. Tarihi varlıkların korunarak uzun yıllar devam etmesini sağlayan bir proje. Bisiklet projesi ile UNESCO dünya mirasını kaynaştıracağız. Bu projenin ilerleyen senelerde diğer kültür miraslarıyla birleşmesini, ulusallaşmasını sağlayacağız. Proje ilerleyen yıllarda Bergama’dan Truva’ya, Çanakkale’ye, Edirne’ye kadar uzatılabilir” şeklinde konuştu.

UNESCO LİSTESİ İÇİN İDDİALIYIZ

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı ise şunları söyledi:

“Hem Selçuk - Efes hem de Bergama - Akropol UNESCO Dünya Mirası listesi içinde yer alıyor. İzmir bu açıdan çok zengin. Şu an 30 ilçeden iki tanesi bu listede, ama müracaatını gerçekleştirmiş olan  çok ilçemiz var. Bizim bu listede bulunması gereken  daha çok yerlerimizin olduğunu biliyoruz. Sadece listeye girmek yetmez bizim bu alanları gelecek nesillere koruyarak aktarmamız lazım.”
/ EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894