• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 16 °C
  • Balıkesir 15 °C
  • Çanakkale 16 °C

SOCAR’dan Genişleme Hedefi

SOCAR’dan Genişleme Hedefi
Capital, Ekonomist ve STARtUp dergileri tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi, 22-23 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleşti.

SOCAR’DAN 19,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PLANI

SOCAR TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK

Capital, Ekonomist ve STARtUp dergileri tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi, 22-23 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleşti. İki gün süren zirvede sanayiden ticarete, üretimden perakendeye, finanstan teknolojiye kadar pek çok sektörün nabzını tutuldu. “3D: Değişim, Dijital ve Değerler” ana temasıyla Zirve’de, 20 oturumda 100’ü aşkın konuşmacı ile iş ve ekonomi dünyasından yaklaşık 1500 temsilci ağırlandı.

Zirveye katılan STAR Rafinerisi Genel Müdürü Mesut İlter, STAR Rafinerisi ve Socar yatırımlarının yanı sıra petrol fiyatlarının yönü hakkında önemli bilgiler verdi.  

STAR RAFİNERİSİ GENEL MÜDÜRÜ MESUT İLTER: “SOCAR’IN TÜRKİYE’YE 19.5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM TAAHHÜDÜ VAR”

Aliağa’ya kurulan STAR Rafinerisinin son 30 yıldır Türkiye’ye yapılan en büyük rafineri yatırımı olduğunu belirten İlter, “STAR Rafinerisi 6.3 milyar dolar değeriyle Türkiye’de tek noktaya yapılan en büyük yatırım. Aslında SOCAR grubunun yatırımlarına baktığımızda Türkiye’ye 19.5 milyar dolarlık bir yatırım taahhüdü var. Bunun 15 milyar dolarını STAR gibi mega projelerle tamamladı. Tabi devam eden yatırımlarımız da olacak. Petro kimya alanında genişleme hedeflerimiz var o yatırımlar da gerçekleşecek” dedi.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK”

STAR Rafinerisinin yakın bir zamanda tam kapasite ile çalışmaya başlayacağını ifade eden İlter, “STAR rafinerisi tarafına geldiğimizde bildiğiniz gibi 2018 yılında ekim ayında iki ülkenin cumhurbaşkanının katılımıyla açılışı yapılmıştı biliyorsunuz. Artık tüm test çalışmalarımızı tamamlayarak rafineriyi devreye aldık. Bugün geldiğimiz noktada rafineri tüm üniteleriyle faal hale gelmiş durumda. Artık kapasite ayarlarını yapıyoruz. Çok yakında da tam kapasiteye çıkacağız. Bir yandan ham petrol ikmali başladı, bir yandan çıkan ürünlerin pazara satışı başladı. Şu anda iyi gidiyoruz. Tabi bu ürünlerin iç piyasaya dağılmasıyla Türkiye’nin ithalat yoluyla karşıladığı birçok akaryakıt ürünü artık ithalatı azaltılacak. Bunun dışında en önemli noktalarından bir tanesi STAR rafinerisinin kuruluş felsefesi olan petro kimya kompleksinin ham madde ihtiyacının karşılanması. Artık Petkim hammaddesini STAR’dan almaya başladı. Bu önemli adımlardan bir tanesi oldu diye düşünüyorum. Tabi bunların hepsini üst üste koyduğumuzda STAR Rafinerisi Türkiye ekonomisine dış ticaretin azaltılması yönünde yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir katkı sağlayacak ve inanıyorum ki daha uzun yıllar Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam edecek” dedi.

“AMERİKA DÜNYADAKİ EN BÜYÜK PETROL İHRACATÇILARINDAN OLACAK”

Petrol fiyatları hakkında da bilgiler veren İlter, şunları söyledi: “Petrol fiyatları aslında birçok dengeye bağlı. Jeopolitik risklere kadar tutun ticari anlaşmazlıklara kadar, arz talep dengesine kadar birçok faktör önemli birer unsur. Önümüzdeki sürece baktığımızda Amerika’daki kaya gazı ve kaya petrolünün piyasaya sunulmasıyla birlikte dünyada petrolün ticaret merkezinde hafif bir kayma oldu. Aslında bugün geldiğimiz noktada çok ciddi bir miktarda Amerika’dan petrol ürünü ihracatı yapılıyor. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde Amerika dünyadaki en büyük petrol ihracatçılarından birisi olacak. STAR olarak değerlendirmemiz şuan ki fiyat seviyesinin devam edeceği yönünde. Fiyatların aşağı doğru gideceğini beklemiyorum, çünkü birçok üretim kaynağının maliyeti 50 doların biraz altında kalıyor. Kaya petrolü biraz daha ucuz tabi ama Ortadoğu petrolüne göre daha pahalı. Dolayısıyla tüm bu dengeyi gözettiğimizde 50 dolar ile 70 dolar arasındaki bir dengede kalacakmış gibi duruyor”/EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894