• BIST 9693.46
  • Altın 2508.992
  • Dolar 32.5787
  • Euro 34.7763
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 23 °C
  • Balıkesir 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Saltanat Kayığı

Saltanat Kayığı
Foça halkı saydıklarıma benzer çeşitli iddialarla , yorumlarla bir takım gizemli sorularla bu konuyu çarşı pazarda dillendiriyorlar. valla elçiye zeval olmaz derler

 

SALTANAT  KAYIĞI

Bir zamanlar İskele Kethüdası'nın denetiminde çalışan kayıkçılar varmış ve Haliç'in iki yakası arasında fesli, şemsiyeli yolcularını kürek çekerek Galata'dan Eminönü'ne, Hasköy'den Balat'a günboyu taşırlarmış. Ulaşımın yanısıra, kayık sefaları Osmanlı eğlencelerinin en keyifli, en güzeli olarak anılır. Hatta, kayık sefaları nice Osmanlı sanatçısına ilham olmuştur ve şarkılara, şiirlere sebep olmuştur.
Saltanat kayığı:  Osmanlı döneminde kayıklar kullanıldığı yerlere ve kullanan kişilere göre adlandırılırdı. Kayıklar arasında bir hiyerarşi vardı. Padişahı taşıyan kayık ise bu hiyerarşi içinde en önde yer alırdı. Padişahın kayığını sadece; kendisi, annesi, kadınları ve çocukları kullanabilirdi. Bu kayık, dönemin saltanatını, devletin kudretini ve gücünü simgeleyecek kadar görkemlidir. Her hafta, Sultan sefaya çıkmadan önce limandaki silahlı gemilerden, Kız Kulesi'nden ve kıyıdan top atılırmış ve saltanat kayığına yol açmak üzere bir sürü saraylı kayık yola çıkarmış. Bu topların sesini duyan ve kayık alayını gören Osmanlı halkı Sultan'ı selamlamak üzere hazır beklermiş.
                                 ***
Her neyse zaman tünelinde bu kadar yolculuk yeter  gelelim geçmişimizde var olan saltanat kayıklarının 2008 yılına ve ilçemiz Foça"ya  nasıl yansıdığına! Eminim ki şimdi bir çok okuyucum yaaa nerden çıktı şimdi bu saltanat kayığı! yetmedi Foça İle saltanat kayığının günümüz ile ne alakası var diye de kendi kendine soracaktır.
                          ***                                                                                                  
Sormakta haklısınız bende ilk duyduğumda sizin gibi şaşırmıştım nerden çıktı şimdi saltanat kayığı demiştim.Nerden mi duydum canım nerden olacak sağır sultan bile duydu Foça kamuoyunda  kulaktan kulağa konuşuluyor. Ne mi konuşuluyor. Durun ben size vatandaşların arasında konuşulanları bir bir en başından aktarayım .
                         ***                                                         
TÜRKİYE de Akdeniz Foklarının korunması için pilot bölge seçilmesiyle ve aynı zamanda özel çevre koruma bölgesi olması nedeni ile Foça Belediyesine 1997 yılında Çevre bakanlığı tarafından çevre bot u gönderilmiş. 2005 yılının aralık ayında çevre bot"unun motorunun infilak etmesiyle bot hurdaya ayrılmış.. Fok balığı Badem in doğal hayatına geri döndüğü gün Foça ya tören için gelen dönemin Çevre ve orman Bakanı Osman PEPE nin onayı ile Foça ilçesine yeni bir çevre bot u kazandırılmış.  116 bin YTL" ye alınan 9 metre uzunluğundaki.Foça ilçesinin Yeni Çevre Bot"u 08 –aralık tarihinde Uluslararası İstanbul Boat Show, İstanbul Fuar Merkezi'nde sergilendikten sonra 18 -aralık 2007 tarihinde Foça ilçesine İstanbul"dan bir TIR üzerinde karayolu ile getirilerek Foça Belediyesine teslim edilmiş.. Evet evet anlatılanlarda her şey  buraya kadar  çook normal gibi görünüyor. fakat  bundan sonrası çoook  ilginç çünkü  Foça Balıkçılar Koop üyeleri  kendi imkanlarıyla  bulduğu bir sürat teknesi ile gönüllüler ekibi olarak kaçak avcıları tespit ederek sahil güvenlik komutanlığına  gönüllü yardımcı oluyorlarmış. Fakat  Bakanlığın gönderdiği Çevre Koruma Bot"u başkanın makam bot"u gibi başkanı gezdirmekten başka bir işe yaramıyormuş  tabi ki bir tek başkanı gezdirmek ile kalmayıp  Foça"ya gelen  belediye başkanlarını ile aynı siyasi görüşü paylaşan milletvekili, eş dost ile hatta ve hatta Karaburun gezileri yapıldığı söylentileri de epeyce yaygın. sizin anlayacağınız Bakanlığın gönderdiği Çevre Botu yazımın başlangıcında  söz ettiğim saltanat kayığından bir farkı kalmadığı  hakkında konuşulmaya başlanınca  halkın dilende saltanat kayığı ve  makam botu olarak anılmaya başlanmış. Konuşulanlar bunlarla kalsa iyi birde öylesine ilginç sorular, yorumlar, iddialar var ki şahsen cevaplanmasını bir vatandaş olarak bende isterim. Halkın tabiri ile Başkanın Saltanat Kayığı resmi adı ile Çevre Botu  Foça"ya geleni aylar oldu,şu ana kadar hangi görevlerde bulundu lütfen açıklayın bilelim?, ,resmi  bir başarısı  var mı acaba? Diye soranlar!  Ayrıca Bot"un  bugüne kadar daha hiçbir başarısı yoktur!,iddiasında bulunanlar o bot gezmek için değil Foça"ya hizmet için gönderildi ,Çevre Bot"u yönetimi zabıtalık değildir !, bu Bilgi ,beceri eğitim, disiplin ve siyasi bağımsızlık ister! ,Foça gibi  onlarca Sahil Güvenlik bot"unun görev yaptığı askeri  stratejik bölgede çevre bot"una   ne gerek var?  gerekte olsa çevre bot"u siyasi makamın inisiyatifine değil devlet"in Kaymakamlık veya Liman Başkanlığı gibi devlet disiplininin olduğu bir kuruma verilmesi kanısında olduğunu söyleyen Foça halkı saydıklarıma benzer çeşitli iddialarla , yorumlarla bir takım gizemli sorularla bu konuyu çarşı pazarda dillendiriyorlar. valla elçiye zeval olmaz derler  ben Foça  halkı  adına köşeme taşıdım bu konuyu! Sürçü lisan ettiysek af ola !

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Faks : 0533 557 8894