• BIST 9524.59
  • Altın 2487.553
  • Dolar 32.5322
  • Euro 34.693
  • İzmir 18 °C
  • Manisa 17 °C
  • Balıkesir 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Rüya Gibi Bir Tatil Dikili'de Sizi Bekliyor

Rüya Gibi Bir Tatil Dikili'de Sizi Bekliyor
Dikili Belediyesi, Dikili’yi Türk turizmin yüz akı örnek bir kent haline getirmek amacıyla yoğun bir şekilde çalışıyor.

RÜYA GİBİ BİR TATİL DİKİLİ'DE SİZİ BEKLİYOR

 

Dikili Belediyesi, Dikili’yi Türk turizmin yüz akı örnek bir kent haline getirmek amacıyla yoğun bir şekilde çalışıyor.

Dikili'yi dünya turizminde gözbebeği bir kent haline getirmek için son iki yılda önemli bir mesafe kateten ve çalışmalarını aralıksız sürdüren Dikili Belediyesi,  bu yaz sezonundan da oldukça ümitli. 

“DÜNYA’NIN GÖZDESİ OLMAYA TALİBİZ”

Dikili'nin hem ülkenin hem de bölgenin önde gelen tatil noktaları arasında yer aldığını, artık turizmde bir dünya markası olmak istediklerini  belirten Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, "Dikili kenti, turizmde marka olmak için her şeye sahip. Berrak denizimizi, sevgi ışıldayan güneşimizi, pırıl pırıl kumsallarımızı, doğal koylarımızı, eşsiz tarihi dokumuzu, kültürel ve doğal güzelliklerimizi iki yıl önce başlattığımız çalışmalarımızın devamında bu yılda tüm dünyaya tanıtıp, misafirlerimiz ile paylaşmak istiyoruz’ dedi.

ROTANIZ DİKİLİ OLSUN

Dikili ilçesinin denizi, kumsalları, adaları ve ekolojisi ile çok özel bir yer olduğunu ifade eden Başkan Tosun, 'İlk ve orta dereceli okullar bu hafta sonu tatil oluyor, milyonlarca öğrenci kardeşlerimiz ve evladımız senenin yorgunluğunu atacağı yaz tatiline çıkmak üzere son hazırlıklarını yapıyor. Bunun yanında yaklaşan 9 günlük Ramazan bayramı tatili var. Dikili Belediyesi olarak yerli ve yabancı misafirlerimizin aileleriyle birlikte huzurlu ve neşe dolu bir ortamda tatil yapmasına olanak sağlamak için planlamamızı yaparak, tüm tedbirlerimizi aldık. Akdeniz güneşinin ışıltısı, kumsallarımızın muhteşemliği ve serin mavi suların karşı konulmaz çekiciliğini güzel ve unutulmaz anılarla dolu bir tatil planı yapan herkesi bekliyor” dedi.

TÜM HAZIRLIKLAR TAMAM

Başkan Tosun, son iki yılda olduğu gibi bu yılda yaz sezonu hazırlıklarını tamamladıklarını kaydederek, “Turizmde kararlı ve planlı çalışırsanız, meyvelerini toplayabilirsiniz. Biz göreve geldiğimiz ilk günden itibaren başlattığımız tanıtım ve yatırım ataklarıyla kentimizde turizm sezonunun çok başarılı bir şekilde geçmesine büyük katkı sunduk. 2014 ve 2015 yıllarının özellikle Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ilçe nüfusumuz neredeyse 10 kat arttı. Her noktasında temiz denizi, doğal koyları,  astım hastalığına iyi gelen havası, jeotermal kaynakları ve kaplıcaları ile turizm açısından çok önemli bir ilçeyiz.  Belediye olarak hem hemşerilerimizin hem de misafirlerimizin rahatı için bugüne kadar alt ve üst yapıda çok önemli düzenlemelerle kentte değer katan çok sayıda yatırım ve tesisi hizmete açtık. İlçe merkezimiz ile başta Çandarlı olmak üzere kentin çeşitli noktalarında bulunan tarihi ve kültürel mekanlarımızda da tüm hazırlıklarımız tamam. Sahil bandımızdaki bakım, onarım ve yenileme çalışmalarımız Mayıs ayı başında tamamlamıştık. Vatandaşlarımız ve misafirlerimiz keyif dolu anlar yaşaması için kentimize kazandırdığımız gençlik merkezimiz, belediye sosyal tesislerimiz, sahil bandı yürüme parkuru, seyir terasları ve akıllı banklar bu yılda buluşma noktası olacak.  Plajlarımızdaki olarak kum ve çevre temizliği çalışmalarımızı gün içinde aralıksız sürüyor. Rutin belediyecilik hizmetlerimiz hiçbir aksama olmadan devam ediyor. Belediyemiz de, esnafımız da, ilçemizin tüm dinamikleri de tatil sezonundan alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

DENİZ SUYU ÇOK TEMİZ

Dikili ilçesinde denize girilebilen tüm noktalarda 01 Haziran 2016 tarihi itibariyle yapılan son kontrollerde deniz suyunun hep 'A kalitede çok temiz” çıktığını da kaydeden Başkan Tosun, "Tüm plajlarımız kumsalıyla, deniziyle örnek bir temizlikte ve misafirlerimiz de gönül rahatlığıyla, aileleriyle sevdikleriyle kullanabilirler" dedi.

“YEŞİLİN DENİZLE BULUŞTUĞU NOKTA”

Dikili'nin bugüne kadar çok fazla dikkat çekmemiş, az bilinen tarihi ve doğal zenginliklerle göz kamaştıran birçok yerin olduğunu ve bunların keşfedilmeyi beklediğini de anlatan Tosun, “Dikili ilçesi birçok özelliği üzerinde barındıran bir bölge. Nebiler bölgesinde yeşilliğin hakim olduğu alanda yer alan Nebiler Şelalesi, doğal güzellikleriyle ilgi çekiyor. Birbirinden farklı renklerin buluştuğu Karagöl de doğasıyla da beğeni topluyor. Yine sınırlarımızda bulunan dünyanın en küçük ada kilisesi Aya Nikola Kilisesi ile çok sayıdaki tarihi yapılar ilçemizin turizm potansiyeline önemli katkıda bulanacaktır. Dikili’ye çok yakın bir noktada olan zeytinin yeşili ve güzelliğinin denizin maviliğiyle buluştuğu Bademli Bölgesi’de cennetten bir köşedir. Burada kısa süreli konaklayacaklar içinde tüm yazı geçirecekler içinde unutulmaz güzellikler sunulmaktadır. Denizköy de mavilere ulaşmak isteyenlerin varabilecekleri en güzel noktalardan. Bu bölgemiz bozulmamış, duru güzelliklerle bezeli ülkemizin ender yerlerden biridir. Bu güzelliklerimizle tüm doğa tutkunlarını hem keyifli bir tatil için hem de yaşamlarında yeni ufuklar keşfetmeleri için Sevginin Kenti Dikili’ye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DENİZİN, DOĞANIN VE GÜNEŞİN BULUŞTUĞU YER: DİKİLİ…

Dikili, İzmir’in Kuzey Ege’deki bir sahil kentidir. Masmavi deniz, kumsallar ve termal alanların yer aldığı eşsiz bir coğrafi bölgede bulunmaktadır.

Dikili, çok sayıda Mavi Bayraklı plaja sahiptir.

Dikili Nebiler Şelalesi eşsiz bir doğa güzelliğine sahiptir. Her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca yaşlı ağaçlar, mağara ve ılıca Nebiler’in görülmeye değer diğer yerleridir.

Dikili çevresi tarih öncesi dönemlere uzanan zengin bir arkeolojik ve antropolojik geçmişe sahiptir. Arkeolojik bulgulara göre Dikili’de pek çok uygarlık yerleşmiş ve yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Dikili’nin yer aldığı bölgeye Mysia denilmektedir. Ünlü tarihçi Heredot ve coğrafyacı Strabon bu bölgenin zengin bir tarım alanına sahip olduğunu belirtmişlerdir. Mysia, Hitit dilinde Assuwa olarak adlandırılmaktaydı.

Tarih içinde Dikili, Lidyalılar, Aiolyalar, Mysialılar, Persler, Yunanlılar, Romalılar’a ev sahipliği yapmıştır. Ortaçağ döneminde de Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgeye hakim olmuşlardır.

Yaycıbedir Halı Dokumacılığı sanatı Dikili’nin Mazılı, Kocaoba, Yenice, Samanlık ve Çağlan yörelerinde 200 yıldır süren bir gelenektir. Dünyaca ünlü el dokuması halılar bu yörelerin kadınları tarafından üretilmektedir.

Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün araştırmaları, pek çok antik mezarlar ve büyük taş duvarlar gibi arkeolojik kanıtları ortaya çıkarmıştır. Tarihçi Heredot, Atarneos yakınlarındaki Malena bölgesinde Yunanlılar ile Perslerin savaştığından bahsetmiştir. Aternaus çevresinde yapılan kazılarda Klasik, Hellenistik ve Geç Bizans dönemine ait kalıntılar gün ışığına çıkarılmıştır.

Dikili’den 15 km uzaklıkta yer alan Bademli eşsiz güzel koylara sahiptir. Özellikle Bademli merkezinde üretilen koruk suyunu denemenizi öneririz.

Çandarlı, Bademli ve Denizköyün de içinde yer aldığı yarımada antik dönemde “Kanai” (Kane) olarak adlandırılmaktaydı. Yarımada çevresinde ufak adalar bulunmakta olup özellikle yaz dönemlerinde tekne turları düzenlenmektedir. Aynı bölgede adacık üzerine Aya Nikola Kilise’nin kalıntıları bulunmaktadır. Ortodoks inancına göre Aya Nikola denizcileri koruyan azizdir…

 Hatipler Kalesi olarak bilinen bir tepe üzerinde antik bir kent keşfedilmiştir. Buradaki bulgular, Atarneus’un gelişimi ile paralellik göstermektedir.

Geçmişten günümüze verimli topraklara sahip olan Dikili yöresinde çok sayıda zeytin ağaçları bulunmaktadır. Yörenin lezzetli zeytini ve zeytinyağı Ege mutfağında özel bir yere sahiptir.

Merdivenli’den başlayarak Şehitler Mezarlığı’nı geçerek yemyeşil ağaçları ile Karadağ’a ulaşırsınız. Yürüyüş sonunda volkanik bir göl olan Karagöl doğal güzelliği ile karşınıza çıkmaktadır. Ekolojik turizm için ideal…

Tarihi kalesi ve masmavi denizi sayesinde Çandarlı, turistlere tatil için seçenek sunmaktadır. Ayrıca yörenin yerel unsurlarının sergilendiği Etnoğrafya Müzesini de ziyaret edebilirsiniz.

Dikili’nin en önemli tarihi zenginliklerinden birisi Çandarlı Kalesi’dir. Cenovalılar tarafından yapılan kale, 15. Yüzyılda Osmanlı Sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından onarılmıştır.

Çandarlı tarihte Pitane adı ile anılmaktaydı. Efsaneye göre Amazon kadın savaşçılarının yöreye egemen olmuşlardır.

Profesör Ekrem Akurgal tarafında Çandarlı yakınlarında yürütülmüş olan kazılar M.Ö. 6. Yüzyıl’a ait antik vazolar, seramikler ortaya çıkarmıştır.

Dikili-Çandarlı arasında bulunan Deliktaş mevkiinde sunaktaşı ve kaya mezarlarını ziyaret edebilirsiniz.

Koçanlı Köşkü- 1859 tarihinde inşa edilen Koçanlı Köşkü, belediye tarafından restore edilmiştir.

Denizköy yakınlarındaki Corci ya da Mardaliç olarak bilinen ada üzerinde gemileri gözetlemek için Cenevizliler tarafından yapılan kulenin kalıntıları bulunmaktadır. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894