• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 26 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

QE 3 sona erdi...

QE 3 sona erdi...
Amerika Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz gün başlayan ve 29 Ekim 2014 Çarşamba gece saatlerinde tamamladığı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Üçüncü Parasal Genişleme programını (Quantitative Easing 3) sonlandırd
2012 Aralık’ta başlayan QE 3 sona erdi
 
Amerika Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz gün başlayan ve 29 Ekim 2014 Çarşamba gece saatlerinde tamamladığı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Üçüncü Parasal Genişleme programını (Quantitative Easing 3) sonlandırdığını duyurdu.
 
Fed, toplantı sonrası yayınladığı metinde, ABD ekonomisine dair risklerin devam etmesine karşın, ekonomik durumun dengelenme içinde olduğunu vurguladı. ABD Merkez Bankası Fed, faiz artırımı konusunda ise sakin duruşunu korumaya devam ediyor. Düşük faizin bir süre daha devam edeceği mesajını veren banka, piyasanın sert bir reaksiyon göstermesinden endişe duyuyor olabilir.
 
Açıklanan karar metninde, son dönemde faiz artırımı için kullanılan “kayda değer zaman” kavramının durduğu dikkat çekerken, istihdam piyasası için şimdiye kadarki en olumlu ifadeler kullanılmış durumda. Düşük enerji fiyatlarının, enflasyon oranındaki artışı yavaşlattığının altını çizen Fed’e göre, enflasyondaki yükseliş bir süre daha yavaş kalmaya devam edecek.
 
Son dönemde, ABD’de yaratılan istihdamdan ve düşen işsizlik oranından da memnun olduğu anlaşılan Fed için, ilerleyen süreçte ekonomik iyileşmenin devam etmesi durumunda faiz artışı için zaman verilmesi de beklenebilir. Bu noktada Aralık 2012 sonrası başlayan ve bugün itibariyle sonlandırılan QE 3 programı süresince, işsizliğin %7,9 oranından, son açıklamada %5,9’a düşmüş olması da oldukça önemli. Aynı dönemde özellikle çalışan ücretlerinin artmış olması ve atıl kapasitenin de azalmış olması dikkat çekiyor. İlerleyen süreçte istihdamda yaşanan iyileşmenin devam etmesi adına, faiz oranları kayda değer bir süre için daha düşük tutulmaya devam edilebilir. Öngörülenden daha hızlı bir toparlanma yaşanması ise faiz artışı için daha erken tarihlerin konuşulmasına neden olacaktır. Bu durum, Dolar’da değer artışı yaşanmasına neden olabilir.
 
Aralık 2008’den bu yana %0.25 düzeyinde bulunan ABD faizi için, faiz artış zamanını merak eden piyasalar, son toplantı sonucunda da Fed’den net bir tarih alamadı. Bundan sonraki süreçte piyasalar, Fed’in genel olarak ekonomiye dair olumlu mesajlarının ardından ABD verilerine karşı daha hassas olmaya başlayabilir. Bu kapsamda bugün saat 14.30’da açıklanacak olan ABD 3. çeyrek büyüme verisinin önemi daha da arttı diyebiliriz. Aynı zamanda Fed Başkanı J.Yellen’ın yarın Washington’da yapacağı konuşma da, piyasaların yeninden hareketlenmesine neden olabilecek diğer bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.
 
Fed kararlarının para ve emtia piyasasındaki yansımasına bakıldığında Dolar endeksinin 86.0 seviyesine doğru hareketlendiği ve bu duruma paralel olarak Dolar / Türk Lirası kurunun 2.19 seviyesinden 2.22 seviyesine yükseldiği görülüyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili sonrasında açılacak olan iç piyasalarda Fed endişesine bağlı olarak görülebilecek satışlar, Dolar / Türk Lirası paritesinin daha da yükselmesine neden olabilir. Euro / Dolar paritesinin kararlara verdiği tepkiye bakıldığında ise parite fiyatının 1.28 yakınlarından 1.25 seviyesine doğru bir geri çekilme içinde olduğu görülüyor. Emtia tarafında ise FOMC sonrasından Altın ons fiyatında sert bir satış baskısının hakim olduğu ve yaklaşık 20 Dolarlık bir kayıpla 1208 Dolar seviyesine gelindiği görülmekte.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894