• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 23 °C
  • Balıkesir 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Plastik Sektörü 8,3 Milyon Ton Üretim Yaptı

Plastik Sektörü 8,3 Milyon Ton Üretim Yaptı
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), Türkiye plastik sektörü 2015 yılı geçici verilerini açıkladı.
TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2015’TE 8,3 MİLYON TON ÜRETİM YAPTI
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi 
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), Türkiye plastik sektörü 2015 yılı geçici verilerini açıkladı. PLASFED raporunda açıklanan verilere göre sektör, 31.9 milyar dolar değerinde, 8,3 milyon ton mamul üretimi gerçekleştirdi. Bir önceki yıla göre ise miktar bazında üretimde %0,6’lık bir artış kaydedildi.
 
Raporu değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy,  plastik sektörünün 2014 yılına göre 2015 yılında sınırlı bir büyüme gösterdiğini, 2016 yılında ise GSYİH büyüme oranında bir büyüme beklediklerini kaydetti. Aksoy, “İhracat tarafında ise, miktar bazında ihmal edilebilir bir düşüş söz konusu iken, değer bazındaki düşüşte asıl etkenin parite olduğunu görmekteyiz. Bununla birlikte, parite yalnızca negatif etki de oluşturmadı. Örneğin, iyi taraftan bakıldığında paritenin ABD dolarına endeksli pazarlarda sektörün rekabet gücünü arttırdığını görüyoruz” dedi.
 
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), 2015 yılı Türkiye plastik sektörü geçici verilerini yayınladığı rapor ile açıkladı. Rapora göre, plastik sektörü 2015 yılını kısmi artışla tamamladı. 2015 yılında 8,338 milyon ton üretim yapan plastik sektörünün bu üretim miktarının değeri ise 31,9 milyar dolar oldu. 2014 yılında, sektörün üretim miktarı 8,285 milyon ton ve değeri ise 35 milyar dolar seviyesindeydi. 
 
PLASFED çalışmasında, sektörün 2010 yılında 5,3 milyon ton olan üretimi 2015 yılında ise 8,3 milyon tona erişti. Böylece 2010 ile 2015 yılları arasında yıllık birleşik büyüme oranı %9,5 oldu. 
 
Değer olarak ise 2010 yılında 20,5 milyar ABD doları olan plastik mamul üretimi, 2015 yılında 31,9 milyar ABD doları düzeyine çıktı ve 2010 yılı ile 2015 yılları arasında yıllık birleşik büyüme oranı %9,2 olarak gerçekleşti. 
 
SEKTÖR İHRACATINDAKİ GERİLEMEDE PARİTE ETKİSİ ÇOK BELİRGİN!
PLASFED raporunda, 2015 yılında plastik mamul ihracatının miktar bazında yüzde 2,5 gerilemesine karşılık, parite etkisiyle birlikte dolar bazında yüzde 13,7 oranında düştüğü belirtildi.  Raporda, “Yüzde 10’un üzerindeki bu düşüş paritenin dolar cinsinden hesaplanan ihracat gelirinde yaptığı tahribata yakın bir değerdir. Zira ihracatta miktarsal gerileme yüzde 2,5 ile ihmal edilebilir düzeyde oluşmaktadır. Paritenin stabilize olması ve 2016’da bir önceki yılın baz etkisi ile birlikte tekrar sektör ihracatının güçlü bir yön kazanacağına inanıyoruz” denildi. 
 
PLASTİK SEKTÖRÜ 7.354 İŞLETME İLE 306 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR
TOBB verilerine göre makine, hammadde ve mamul olmak üzere sektörün doğrudan istihdamının 306 bin kişiyi geçtiği, firma sayısının da 7 bin 354’e ulaştığının kaydedildi.  
 
2015 YILI SEKTÖRDEKİ DÖNÜŞÜM İHTİYACINI GÖSTERDİ
PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, sektörün kaydettiği ilerlemenin aslında bir başarı öyküsü oluşturduğunu; ama artık bir dönüşüm sürecinin başladığının açıklık kazandığını söyleyerek “Bizleri bekleyen bu dönüşüm sürecine hepimiz hazır olmalıyız.  Zira savunma, havacılık, medikal, otomotiv, elektronik sanayi gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektörde yeni ve yenilikçi olan çözümler plastik endüstrisinden gelmeye devam edecektir. Bu trendi destelemek için ileri polimerlerin Türkiye’de geliştirilmesi ve üretilmesi teşvik edilmelidir. Bunu yaparken yöntem olarak ithalatta korunma önlemleri değil, girdi maliyetlerini teşvik eden akıllı teşvik stratejileri uygulanmalıdır” dedi. 
 
PLASTİK SEKTÖRÜ YENİ REFORM HAMLELERİ İLE SORUNLARINI AŞACAK!
Üretime ve verimliliğe katkı için hiç zaman kaybının yaşanmaması gerektiğinin altını çizen Selçuk Aksoy, “Hükümetimiz bir dizi önlem açıkladı. Araştırma ve geliştirme yanında tasarımın da destek kapsamına alınması memnuniyet vericidir. Üretim paketini bekliyoruz. Dar kapsamlı olacağı yönündeki işaretlere rağmen beklentimiz, bunun plastik sektörünü de kapsaması. Her zaman vurguladığımız gibi; plastik sektörünü desteklediğinizde, gıda sanayinden otomotive, havacılık sanayinden beyaz eşya ve inşaata kadar her sektöre destek vermiş olursunuz. Atılan adımları destekliyoruz ve bu bağlamda derinleştirilmeli, yeni önlemlerle desteklenmeli, diyoruz.  Plastik sektörü 10 yılı aşan neredeyse kesintisiz bir büyüme döneminin ardından, duraklama işareti veriyor. Her sektöre mamul-yarı mamul veren plastik sektörünün bu durumu, aynı zamanda imalat sanayimizin de zorlandığının göstergesidir” dedi.  /EGE BASIN GRUBU
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894