• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İzmir 10 °C
  • Manisa 8 °C
  • Balıkesir 4 °C
  • Çanakkale 8 °C

Petkim Zeytin Ağaçlarına Kıyamadı

Petkim Zeytin Ağaçlarına Kıyamadı
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Türk sanayisinin gururu Petkim, çevreye yönelik hassasiyetini, Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmayla taçlandırdı. Yaklaşık 40 yıldır Petkim arazisinde bulunan, şirket tarafından bakımları ve budamaları yapılan zey

PETKİM’İN ZEYTİNLERİNE, YENİŞAKRAN’DA YENİ BİR HAYAT…

STAR RAFİNERİSİ MONTAJ SAHASI VE PETKİM LİMANI GERİ BESLEME SAHASINDA YER ALAN 40 YILLIK ZEYTİN AĞAÇLARI, YENİŞAKRAN’DAKİ 6 BİN FİDANDAN OLUŞAN PETKİM ZEYTİNLİĞİ’NE TAŞINDI.

MENEMEN ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ İLE YÜRÜTÜLEN TİTİZ ÇALIŞMA SONUCUNDA TAŞINAN YAKLAŞIK 300 AĞAÇ, İKİ YIL İÇİNDE YENİDEN ÜRÜN VERİR HÂLE GELECEK.


ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Türk sanayisinin gururu Petkim, çevreye yönelik hassasiyetini, Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmayla taçlandırdı. Yaklaşık 40 yıldır Petkim arazisinde bulunan, şirket tarafından bakımları ve budamaları yapılan zeytin ağaçları, Yenişakran’da 2007 yılında tesis edilen Petkim Zeytinliği’ne taşındı.  
STAR Rafinerisi montaj sahası ve Petkim Limanı geri besleme sahasında kalan yaklaşık 300 ağacın taşıma işlemi için Aralık ayında başlayan hasat dönemi beklenirken, Menemen Orman İşletme Şefliği ekiplerince gerçekleştirilen taşıma operasyonun tüm masrafları SOCAR Türkiye tarafından karşılandı. Zeytin ağaçlarının taşıma işlemlerinin başlatılması için; Aliağa Tarım, Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden heyet raporu alındı.  Taşıma işlemi öncesinde ağaçların üzerindeki zeytinler hasat edilerek, budamaya hazır hâle getirildi. Menemen Orman İşletme Şefliği denetiminde budama ve taşımada deneyimli ekipler tarafından budanan ağaçlar, çelik sapanlara bağlanarak yerlerinden çıkarılıp kamyonlara yüklendi. Bu işlemler yapılırken, eşanlı olarak Yenişakran’daki Petkim Zeytinliğindeki ekipler, kepçeler ile ağaçların dikileceği alanlara çukurlar açtı. Çukurlar arasında zeytin ağaçlarının yaşlarına uygun mesafeler bırakılırken, sapanlara bağlı olarak çukurlara yerleştirilen ağaçlar, cansularının verilmesinin ardından yeni hayatlarına merhaba dedi.
Petkim Genel Müdürü Sadettin korkut,  tüm üretim süreçlerinde çevre duyarlılığını bir maliyet unsuru olarak görmediklerini belirterek, günümüz dünyasında bu hassasiyetin “rekabetçi üretim yapısının vazgeçilmez bir unsuru” olduğuna dikkat çekti. Petkim Limanı ve STAR Rafinerisi sahasında yer alan zeytin ağaçlarının 40 yılı aşkın süredir bakım ve hasat işlemlerinin şirket tarafından yapıldığını hatırlatan Sadettin Korkut, yaşanan süreci şöyle özetledi:

 “TAŞIMA İŞLEMİ İÇİN İŞ  PLANLARIMIZI REVİZE ETTİK”
“Çocuklarımız gibi büyüttüğümüz zeytin ağaçlarımızın kesilmesine gönlümüz razı olamazdı. Taşıma işlemini başlatmak için Aralık ayında hasat döneminin başlamasını beklememiz gerekiyordu. Bu bekleme süresi iş planlarımızda bazı aksamalara neden olmasına rağmen,  bu çalışmayı başlatmak için bölgedeki hafriyat çalışmalarına ilişkin iş planlarımızı revize ettik. Önce zeytinlerimizin hasatlarını tamamladık. Menemen Orman İşletme Şefliği ekipleri tarafından ağaçlar budandı ve taşımaya hazır hâle getirildi. Her ağaç, büyük bir titizlikle yerlerinden sökülerek çıkarıldı ve zaman kaybetmeden kamyonlara yüklenerek Yenişakran’daki zeytinlik sahamıza taşındı. Bu zahmetli çalışmada bizden desteklerini esirgemeyen Yenişakran Belediye Başkanı Sayın İbrahim Etem Yorulmaz’a ve Menemen Orman İşletme Şefliği’ne teşekkürü borç biliyoruz. Ülkemizde herkesin, tüm şirketlerin örnek alması gereken bir çalışmayı tamamlamanın huzuru içindeyiz. Bizim için çevre hassasiyeti, ailelerimize gösterdiğimiz hassasiyetten farklı değildir.”

 EGE ORMAN VAKFI İLE 75 DÖNÜM  ORMAN DAHA KURULUYOR
Öte yandan Petkim’in Ege Orman Vakfı ile işbirliği yaparak Yeni Foça’da iki etapta 152 dönüm alanda oluşturduğu Heydar Aliyev Dostluk ve Hatıra Ormanı’nın üçüncü etabı Aşağışakran Köyü ile Örlemiş Köyü arasındaki alanda gerçekleştirilecek. Sadettin Korkut, İl Orman Müdürlüğü’nden tahsisi alınan yaklaşık 75 dönüm alanda 12 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını belirterek, kamuoyuna açıkladıkları “5 Yılda 500 Dönüm Orman” hedefine mutlaka ulaşacaklarını söyledi. Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ege Orman Vakfı ile birlikte Yeni Foça’da 2009 yılında yanan orman alanında, 2010 ve 2011 yıllarında oluşturduğumuz iki ormanda 152 dönüm alana 22 bin 300 fidan dikmiştik. Bizden sonra farklı şirketlerin de yakın sahalarda ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını mutlulukla gördük. Aşağışakran’da kuracağımız 75 dönümlük yeni ormanımızla birlikte, 227 dönüme ulaşmış olacağız. Önümüzdeki 4 yılda 500 dönüm hedefimize rahatlıkla ulaşacağımızı söyleyebilirim.”

 “SUÇLAMAK YERİNE, ANLAMAYI VE YOL GÖSTERMEYİ SEÇTİK”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yenişakran Belediye Başkanı İbrahim Etem Yorulmaz ise, Belediye olarak Petkim’e her türlü teknik desteği verdiklerini belirterek, 2007 yılında kurulan ve bu yıl ilk ürünleri alınan Petkim Zeytinliğinin 300 yetişmiş ağaçla birlikte daha da zenginleştiğini vurguladı.  Bölgedeki sanayi kuruluşlarının çevreye duyarlı olarak üretimlerini sürdürmelerini istediklerini kaydeden Yorulmaz, “Petkim çalışanları, kendilerine yakışan bir yaklaşımla beldemize Atatürk’ümüzün adını taşıyan 6 bin fidanlık zeytinlik kazandırmıştı. 2007 yılında dikilen ağaçlarımız ilk ürünlerini vermeye başladı. Toplanan zeytinlerin üçte ikisi Aşağı Şakran Köyü’nün tüzel kişiliğine ait. Toplanan ürünler belediyemizce ihale yönetmeliğine uygun olarak satılıyor ve vatandaşımıza hem sağlıklı besin hem de hizmet olarak geri dönüyor. Petkim arazisinden önümüzdeki dönemlerde taşınması planlanan zeytin ağaçları için yer temin etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yenişakran Belediyesi ve Petkim olarak devlet ve özel sektörü bir araya getirmenin keyfini yaşıyoruz. Bu işbirliği ile zeytin ağaçlarını yeniden toprakla buluşturduk. Birilerini suçlamak yerine onları anlamak yol gösterme doğrultusunda devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda üzerimize misyon düşen Petkim tarafından da değerlendirildi. Bölgemizde bu örneklerin çoğalmasını diliyor, Petkim'e yöneticilerine bu ağaçları bölgeye kazandırdıkları için teşekkür ediyorum.” dedi. Aliağa bölgesinde üretim yapan pek çok sanayi kuruluşu olduğunu hatırlatan Başkan Yorulmaz, Petkim’in ve çalışanlarının duyarlılığının tüm şirketlere örnek olmasını diledi.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894