• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • İzmir 10 °C
  • Manisa 8 °C
  • Balıkesir 4 °C
  • Çanakkale 8 °C

Otizmin Tedavisinde Kök Hücre Umudu

Otizmin Tedavisinde Kök Hücre Umudu
Otizmin Tedavisinde Kök Hücre Umudu

Kordon kanının kanser ve Akdeniz anemisi başta olmak üzere, 80'den fazla kan hastalığının tedavisinde kullanıldığını dile getiren Yaşam Bankası Sağlık Hizmetleri Laboratuvar Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Hatice Uludağ Altun, “Kordon kanı artık sadece kan hastalıklarında değil, yapılan deneysel çalışmalar sonucunda otizm gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde de umut oluyor” dedi.

Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek, her anne-babanın en büyük hedefidir. Bazen doğumun ardından bebekte fiziksel rahatsızlık görülmese de, ilerleyen dönemlerde otizm gibi nörolojik hastalıklara rastlanması hayli yüksek bir olasılık. Günümüzün vebası olarak nitelendirilen otizm, ölümcül olmasa da yaşamsal bir hastalık. Beyin hasarı nedeniyle otistik bir çocuğun tamamen normale dönme şansı çok düşük olsa da bu konuda yapılan çalışmalar yıllardır hız kesmiyor ve yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. 

KORDON KANINDAN ELDE EDİLİYOR
Günümüzde otizmin tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılsa da, bunların en yenisi kök hücre tedavisi. Günümüzde kordon kanı saklanması yöntemiyle elde edilen kök hücreler, kendini sürekli yenileme ve farklı hücre tiplerine dönüşebilme yeteneğine sahip olduğundan, organları, dokuları, kan hücrelerini ve bağışıklık sistemini yeniden inşa etme özelliğine sahip. Kök hücrenin en saf halini içermesi ve çok zengin kök hücre kaynağı olması açısından kordon kanı, kanser ve Akdeniz anemisi başta olmak üzere 80’den fazla kan hastalığının tedavisinde kullanılıyor. 

NÖROLOJİK HASTALIKLARDA DA KULLANILIYOR
Avrupa’nın en güçlü aile biyobankası FamiCord Group’un Türkiye’deki iş ortağı Yaşam Kordon Kanı Bankası, Türkiye’de kordon kanı saklama oranının artması için 14 yıldır yoğun faaliyet gösteriyor. Yaşam Bankası Sağlık Hizmetleri Laboratuvar Sorumlusu Doç. Dr. Hatice Uludağ Altun, kordon kanının bilinen ve etkinliği kanıtlanmış kan hastalıklarının dışında, yapılan çalışmaların sonucunda artık otizm gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde de umut olduğunu söyledi. Otizmin beyin hasarıyla ilgili bir durum olarak kendini gösterdiğini belirten Altun, “Otizmli çocuğun normal bir birey haline gelmesi çok zor. Buna karşılık, beyin hasarının minimuma indirilmesi amacıyla kordon kanı ya da kordon dokusu kök hücre nakli kullanılmaya başlandı” dedi.  

SİNİR YOLLARINDA YENİDEN YAPILANMA
Hatice Uludağ Altun, kordon kanının sinir yollarındaki yeniden yapılanma, vücudun kendi onarımının desteklenmesi ve damar yapılarının yenilenmesini sağlaması nedeniyle otizmin tedavisinde kullanıldığını söyledi. Altun, kordon kanındaki kök hücrelerin sadece kan hastalıklarında değil aynı zamanda nörolojik hastalıkların tedavisinde de pozitif etkilerinin güçlü olduğunu kaydetti. 

İLK 6 AY İÇİNDE İYİLEŞME GÖZLENİYOR
Hatice Uludağ Altun şöyle devam etti: “Duke Enstitüsü tarafından, yaşları ortalama 4.6 olan 25 otizm teşhisi konulan çocukta, kendi kordon kanları kullanılarak tek bir seferde damardan serum halinde verildiği bir çalışma gerçekleştirildi. Bu çalışmayla damardan verilen kök hücrelerin öncesi ve sonrasında, 6’ncı ve 12’nci aylarda çocuklardaki davranışsal ve fonksiyonel özellikleri incelenmeye alındı. Uygulama sonrası, davranışsal iyileşmelerin ilk 6 ay içinde gözlemlendiği, çocuklardaki sosyal uyarılara verilen yanıt, kendilerini ifade etme becerileri ve sözcük dağarcıklarında gelişme olduğu belirtildi. Bu çalışmanın, çocuklarda kendi kordon kanı kullanılarak gelecekte yapılacak çalışmalara temel oluşturacağı kaydedildi.”

TEDAVİSİ BELLİ OLMAYAN HASTALIKLARA DA ÇARE OLABİLİR
Yaşam Kordon Kanı Bankası’nın bağlı bulunduğu FamiCord Group bünyesinde otizm tanısı konmuş 2 hastaya kordon kanı ile nakil yapıldığını vurgulayan Hatice Uludağ Altun; “3-24 yaş aralığındaki 41 hastaya da kordon dokusu kök hücre nakli yapıldı. Bu nakiller 2014-2017 yılları arası uygulandı. Yine yakın bir dönemde, Türkiye’den bir otizmli çocuğumuz Yaşam Bankası aracılığıyla ve FamiCord Group’un desteği ile Wroclaw-Polonya’daki tedavi merkezine yönlendirildi. Bu çocuğumuzun kök hücre tedavisi devam ediyor. Şu ana kadar yapılan ve gelecekte yapılacak daha kapsamlı çalışmalar, doğum sonrasında saklanan kordon kan ve dokusunun otizm başta olmak üzere tedavisi henüz belli olmayan birçok hastalığın tedavisinde de etkili olabileceğini düşündürmektedir” diye konuştu. // EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

İzmir / Aliağa / Aliağa Haber

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894