• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 22 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

uykusuzluk kadını da erkeği de vuruyor

uykusuzluk kadını da erkeği de vuruyor
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
UYKUSUZLUK KADINI DA ERKEĞİ DE VURUYOR
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Uykusuzluk, toplumda çok yaygın olarak görülen bir sorun. Yapılan araştırmalar neredeyse her iki kişiden birini hayatının belli bir döneminde,  % 50’lere varan oranda uykusuzluk sorunu yaşadığına dikkat çekiyor. Bunun oranın  % 20 sini, kronik uykusuzluk oluşturuyor. Uykusuzluk erkeklerde, kadınlara göre daha az oranda görülüyor. Bu durum uykusuzluğu olan kadınlarda yaşam süresini kısaltmazken, 14 yılı aşkın bir sürede 6 saatten daha az uyuyan erkeklerde yaşam süresinin azaldığı, ölüm oranının arttığı gözleniyor.  Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız uykusuzluğun beyinde istenmeyen sorunlara yol açtığını vurguladı. Prof. Dr. Nebil Yıldız ‘’Uykusuzluğun beyinde, bir takım değişikliklere yol açtığına yönelik çalışmalar devam ediyor, şu ana kadar, beyin hücrelerinde bazı uyarılabilirlik değişiklikler, beyne zararlı olabilecek maddeleri uzak tutan kan beyin bariyerindeki değişikliler bahsediliyor’’ dedi.
 
UYKUSUZLUK BEYİN HÜCRELERİNİ ETKİLİYOR
Uyku sırasında beyin, vücut, savunma sistemi, tüm organ ve hormon salınımları, yaşamsal fonksiyonlar  yeniden düzenleniyor. Bu fonksiyonların yeterli gelişebilmesi için, uyku süresinin 7-8 saat olması gerekiyor.  Uykusuzluk sadece beyin hücrelerine zarar vermiyor. Beyin hücreleri dışında uykusuzluğa yol açan durumlar ciddi sorunlara sebep oluyor. Sık uyanılmasına, sabah dinlenmemiş kalkınmasına, gün içi uyuklamalara sebep olurken, uyku apne sendromu  ile birlikte, kalp ritim bozuklukları, hipertansiyon ve diyabet mellitus regülasyonunda güçlükler, iskemik kalp hastalıklar, iskemik beyin damar hastalıklarına yatkınlık, obezite, reflü daha sık görülüyor.
 
BEBEKLER GİBİ UYUMAK İÇİN UYKU GÜNLÜĞÜ TUTUN
Saat kaçta yediniz, neler içtiniz, ne kadar TV-bilgisayar kullandınız, kaçta yatağa gittiniz, ne zaman uydunuz, uyandınız, kaç kez uyandınız, tuvalet e kalktınız, sabah dinlenmiş kalktınız mı? Gün içi uyunuz geldi mi? Uyuklamanız oldu mu? gibi soruları not alın.
 
ERKEN YEMEK YİYİN, UYKUDAN 2 SAAT ÖNCE SİNDEN SONRA İÇECEK ALMAYIN,
 Özellikle uyku kaçırıcı içeceklerden, çay , kahve, çikolatadan, alkollü içeceklerden kaçının. Kafeinli içecekler ve nikotinden  uyumadan  4-6  saat önce tüketmeyin. 
 
UYKU SAATİNDEN 2 SAAT ÖNCE, TV, BİLGİSAYAR KULLANIMINDAN KAÇININ, ORTAMIN AŞIRI IŞIKLI OLMASINI ENGELLEYİN.  
Uyku saatine yakın, hareketli, gürültülü, heyecanı yükseltici, uykuyu kaçırıcı aktiviteler yerine, sakin, loş ışıkta yapılabilecek müzik dinleme, ışıkla kitap okuma, aşırı efor gerektirmeyen aktiviteleri tercih edin. 
 
UYUMADAN, GÜNÜN MUHASEBESİNİ  TAMAMLAYIN
Sorunları, sıkıntıları çözümleyin, yarına çözülmesi gereken, düşünülüp planlanması gereken şeyleri yatağa gitmeden tamamlayın. Yastığa kafanızı koyduğunuzda düşünecek bir şey bırakmayın. Sabah olduğunda, size çok sıkıntılı gibi gelecek sorunların, size sabah çok daha önemsiz geleceğini, REM in bunu önemli oranda halledeceğini hatırlayın.
 
YATAĞA UYKUNUZ GELDİĞİNDE GİDİN
Yatağa uykunuz geldiğinde gitmeye çalışın ve sabahları hep aynı saatte kalkın.  Koltukta, kanepede  şekerleme yapmadan yatağa gidin. Uykunuz kaçar, 15 – 20 dakika içinde uyuyamazsanız, kalkıp, salona gidin, loş ışıkta hafif işlerle uğraşın.
 
 
- Yatak odanız, havalandırılmış, geniş,  ferah olmalı, yatağınız ve yastığınız size uygun  genişlik sertlikte olmalı.
- Alarm saati sizden, göz önünden  uzakta dursun, kurduğunuzdan emin olun, sürekli kontrol etme ihtiyacı duymayın.  
- Yatağı uyuma ve dışında kullanmayın.  Yatakta, televizyon izlemeyin.
- Yatakta toplam uyuma ve yatakta bulunma süreniz kısa ise, bu süreyi, her gün ya da kademeli bir şekilde 15’er dakika daha arttırmaya çalışın.
 
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894