• BIST 9079.97
  • Altın 2324.391
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.885
  • İzmir 14 °C
  • Manisa 12 °C
  • Balıkesir 8 °C
  • Çanakkale 10 °C

Kadınlar ostreoporozu biliyorlar,ancak...

Kadınlar ostreoporozu biliyorlar,ancak...
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
KADINLAR OSTREOPOROZU BİLİYORLAR,ANCAK ÖNLEM ALMIYORLAR
     Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Dünya’da kadınların büyük bir kısmında  görülen bir hastalık olan Osteoporoz, kemik protein örgüsünün seyrelmesiyle ortaya çıkan bir hastalık. Dünya osteoporoz günü kapsamında halk arasında “kemik erimesi” olarak da bilinen osteoporozu ve alınması gereken önlemleri kampüs genelinde farklı bölümlerden öğrencilere sorduk. 
 
Bir halk sağlığı problemi sayılan, kadınlar için sinsi bir hastalık olan osteoporoz, hareketli yaşam ile birlikte yaşam biçimini de değiştirerek önlenebilen bir kemik hastalığı olarak öne çıkıyor. Kampüs çevresindeki öğrencilerden alınan cevaplar doğrultusunda kadınların konu hakkında genel bilgi sahibi oldukları ama yapılacakları dikkate almadıkları göze çarpıyor. Ege Ajansa konuşan öğrencilerin verdikleri cevaplar şu şekilde:
 
Elif Demirkaya/ Ege Meslek Yüksekokulu
 Osteoporozun ne olduğunu bilmiyorum. Araştırma yapmadım bu yüzden ne önlem alınması gerektiğini de bilmiyorum. Protein ile alakalıydı sanırım.
 
Feriha Baharçengel/ Fen Fakültesi
Osteoporozu biliyorum. Alınması gereken önlem olarak süt ürünleri tüketimi ve spor yapmanın fayda sağlayacağını biliyorum. Fakat kendim bir önlem almıyorum.
Şimay Karabulut/ Edebiyat fakültesi
Osteoporozu bilmiyordum. Kemik erimesi deyince biliyorum ama. Beslenmeye dikkat etmek gerekiyor özellikle süt ürünleri tüketimi ve proteinin faydalı olduğunu biliyorum. Doktor kontrolü de gerekiyor. Fakat bunlara dikkat etmiyorum. Her gün bir yumurta yiyorum ve bol bol süt tüketiyorum.
 
Yeliz Şan/ Ziraat Fakültesi
Kemik erimesi hastalığı olduğunu biliyorum. Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak genelde yaşlılarda görünüyor. Gençlerdeki Raşitizm gibi bir şey olsa gerek. Önlem olarak süt ürünleri tüketmek, spor yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak gerekiyor. Ben genelde gıda tüketimi anlamında dikkat ediyorum, sigara ve alkol kullanmıyorum ama spor yapmıyorum.
 
Dilara İyidoğan/ Ziraat Fakültesi
Kadınların ileri yaşlarında görülen bir kemik erimesi hastalığı olarak biliyorum. Önlem olarak kalsiyum ve demir tüketmek gerektiğini biliyorum. Çok fazla demir tüketimi kalsiyumu tuttuğu için demiri oranlı almak gerekiyor. Yumurta çok fazla kalsiyum içerdiğinden yemeklerin içinde tüketmek faydalı. Spor yapmaya dikkat ediyorum ayrıca doktor kontrollerimi de aksatmıyorum.
 
Sevim Gökçe Yılmaz/ Eczacılık fakültesi
Kemiklerde mineral eksikliğinden kaynaklanan kemikteki kırılganlık durumu olarak biliyorum. Önlem almak için spor yapmak, süt ürünleri tüketmek protein almak gerekiyor. En önemlisi hareketli bir yaşama sahip olmak gerekiyor. Yine de kendim çok fazla dikkat etmiyorum.
 
Merve Kurtuluş/ Eczacılık Fakültesi
Kemikteki mineral eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık diye biliyorum. Kalsiyum içerikli gıdaların tüketilmesi gerekiyor. Süt, peynir tüketimi ayrıca yoğurt gibi ürünlerin tüketilmesi iyi olur. Fakat kadınların menopoz dönemlerinde bunun tam aksini uyguladıklarını biliyorum. Herhangi bir önlem almıyorum.
 
Derya Ateş/ Eğitim Fakültesi
Ne yazık ki ne olduğunu bilmiyorum. Süt ürünleri tüketiyorum ama sağlık açısından genel bir söylem olduğu için tüketiyorum. Spor yapmak da gerekiyor ama ben yapmıyorum.
 
Cemrenur Altınay/ BESYO
Kadınlarda görülen bir kemik erimesi hastalığı olduğunu biliyorum. Tuz ve şekerden uzak durulmalı işte süt ürünleri tüketilmeli. Zaten sürekli spor yapıyorum ama bu osteoporoz için değil sadece sağlıklı yaşam için. 
 
Berçem Başaranoğlu/ Mühendislik Fakültesi
Anneannemden biliyorum. Bir kemik erimesi hastalığı. İlaç tedavisi uygulanıyor kendisine. Alınacak önlemler nedir bilmiyorum ama kalsiyum tüketimi kemikler için önemli. Kendim herhangi bir önlem almıyorum. Alkol ya da sigara tüketmiyorum.
 
Serap Güngör/ Gıda Mühendisliği
Kemik erimesi hastalığı olduğunu biliyorum. Bir kaç yerde okumuştum. Genel olarak osteoporoz değil de kemik erimesi olarak biliyoruz. Proteinli ürünler tüketmeliyiz, kemiklerimiz güneş ışığından faydalanmalı çünkü D vitamini açısından önemli. Beslenmemize tükettiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun yanında spor da yaparsak elbette ki gayet iyi olur. Ama genel olarak yaşam standartları açısından Türkiye genelinde kadınlar buna çok fazla dikkat etmiyor.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894