• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 16 °C
  • Balıkesir 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Şeker bayramında nasıl beslenmeli?

Şeker bayramında nasıl beslenmeli?
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Ramazan ayının bittiğini belirten Şeker Bayramı, düzenli beslenmeye özen gösterilmesi gereken bir dönemdir.
ŞEKER BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİ? 
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / 
Ramazan ayının bittiğini belirten Şeker Bayramı, düzenli beslenmeye özen gösterilmesi gereken bir dönemdir.
 
Ramazan boyunca oruç nedeni ile yavaşlayan metabolizmanın normal beslenme sistemine adaptasyonunu en doğru şekilde gerçekleştirmesi kişinin sağlıklı beslenmesine bağlıdır. Bayramda yapılacak beslenme hataları başta sindirim sistemi sorunları olmak üzere birçok sağlık sorununa ve kilo almaya neden olabilir. 
 
Metabolizmayı tekrar hızlandırmanın en kolay yolu az ve sık beslenmek olacaktır. Günde 3 ana en az 1 ara öğün şeklinde beslenerek metabolizmanın harcadığı enerjiyi arttırabiliriz. Metabolizmanın en sağlıklı ve hızlı çalıştığı beslenme tarzı ise 3 ana 3 ara öğünden oluşan beslenme düzenidir. Öğün atlamak metabolizmaya sekte vuran yanlışlardan birisidir. Gün boyunca çok yedim veya çok yiyeceğim düşüncesi ile atlanan öğünler kilonuzu korumanızı sağlamaz ve kilo almanıza ve özellikle bel çevrenizin kalınlaşmasına neden olabilir. Tatlıyı fazla kaçırmış olsanız bile öğün atlamak yerine hafif öğünler tüketmeyi tercih etmelisiniz. 
Sindirim sisteminin yarı zamanlı çalıştığı Ramazan ayından sonra bayramda fazla miktarda besin tüketmek karın ağrısı, bulantı, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olur. Bu nedenle porsiyon miktarlarına dikkat ederek besin tüketilmesi gerekir. Kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemleri ile pişirilen veya mayonez, kızdırılmış tereyağı gibi soslar içeren besinlerden uzak durulması, sindirim sisteminin rahat çalışmasına ve bayramdan sonra tartılarla barışık olmanıza yardımcı olur. 
 
Şeker ve çikolataların evlerde en bol bulunduğu zaman dilimleri olan bayramlarda şeker tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Özellikle çocukların yemeklerden önce şeker veya çikolata tüketmesi iştahlarını kapatacağından ötürü engellenmelidir. Öğünlerden sonra bir parça şeker veya çikolata tüketen çocuk, şeker tükettikten sonra dişlerini fırçalamaya özen göstermelidir. Yetişkinler bayramı kilo almadan sonlandırmak istiyorlarsa, şeker haklarını tatlılara saklayabilirler. Çikolatalarda 1–2 tableti aşmamak uygun olur. 
Her ziyarette tatlı tüketmek kilo almaya neden olacaktır. Fakat sınırlar aşılmadığı sürece rahatlıkla bayram tatlılarından tüketilebilir. Hamur tatlılarında porsiyonun tamamı tüketilmemeli, 1–2 adet tadımlık tüketilmelidir. Kaymak tüketiminden kaçınılmalıdır. Şeker içeren tüm besinler kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek tatlı krizi döngüsüne takılmaya neden olabilir. Bu nedenle protein ve şekerin dengeli olduğu sütlü tatlılar en sağlıklı seçimler olacaktır. Hafif ve daha az kalorili olduklarından ötürü meyve tatlıları da tercih edilebilir. Kış aylarında da rahatlıkla tüketilebilen dondurmalar da miktarlarına dikkat edildiği müddetçe ideal bayram tatlıları olabilirler. İki veya üç top dondurma yeterli olacaktır. 
Bayram süresince de fiziksel aktiviteye özen gösterilmelidir. Tatlılardan gelen yoğun kalori eğer fiziksel aktivite ile yakılamazsa yağ olarak depolanacaktır. Akşam vakitlerinde yapacağınız 45–60 dakikalık yürüyüşler en ideal bayram egzersizidir. Bayramda tatile gitmeyi tercih ettiyseniz yüzme de iyi bir alternatif olabilir. 
 
BAYRAMDA BUNLARI YAPMAYIN
Kahvaltısız evden çıkmayın. 
Sofradan mideniz tıka basa dolu kalkmayın. 
Bir çikolata fazladan bir şey olmaz demeyin. 
Yürüyüş mesafesi olan yerlere araba ile gitmeyin. 
Kızartma ve kavurma tüketmeyin. 
Öğün atlamayın. 
Çikolata, şeker, tatlı ve kuruyemiş tüketiminde aşırıya kaçmayın. 
 
BAYRAMDA BUNLARI YAPIN
Eve yenilik getirin, bu bayramda sütlü tatlı ile misafirlerini ağırlayın. 
Az ve sık beslenin. 
Ana öğünlerde tabağınızın yarısı salata ile dolu olsun. 
Hamur tatlılarından 1–2 tane tüketin. Aşırısının zarar olduğunu unutmayın. 
Gün içerisinde hareketli olmaya çalışın. 
Meyve ve süt ürünleri tüketimine özen gösterin. 
Asansörü değil merdiveni kullanın. 
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894