• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 19 °C
  • Balıkesir 19 °C
  • Çanakkale 20 °C

Sorunlar Yumağı Bir Kent: FOÇA

Sorunlar Yumağı Bir Kent: FOÇA
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi İzmir'in Foça ilçesi çevre, işsizlik,altyapı,çarpık yapılaşma,görüntü bozukluğu,konut ve yönetim anlayışı gibi büyük sorunlar yaşıyor.İşte o önemli sorunlardan baz
SORUNLAR YUMAĞI BİR KENT: FOÇA
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi 
İzmir'in Foça ilçesi çevre, işsizlik,altyapı,çarpık yapılaşma,görüntü bozukluğu,konut ve yönetim anlayışı gibi büyük sorunlar yaşıyor.İşte o önemli sorunlardan bazıları ana başlıklarıyla şöyle: 
 
2 DÖNEMDİR SÖZ VERİLEN AMA BİR TÜRLÜ YAPILAMAYAN KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ
Foça şehir merkezinde ki küçük sanayici dükkânları gürültü ve görüntü kirliliği oluşturuyor.Foçalı vatandaşlar bu duruma  isyan ediyor. Gece geç saatlere kadar açık kalan  tamirci dükkanının makine gürültüsünden rahatsız olduklarını  bildiren Foçalı vatandaşlar, şöyle diyor:  "Turizmin göz bebeği Foça'da halen küçük sanayici dükkanları  Foça şehir merkezinde 20 yıldır Foça'yı yöneten CHP"li belediye başkanları  her seçimde küçük sanayi sitesini yapacağını vaat ediyor ancak her şey  seçim broşürleri üzerinde kalıyor." Foçalı küçük sanayici esnafları ise; uzun yıllardır  olumsuz hava şartlarında derme çatma iş yerlerinde çalışmak zorun da kalıyor.
iki-donenmdir-sozu-verilen-ama-yapilamayan-sanayi.jpg
 
5 DÖNEMDİR BEKLENEN MODERN PAZAR YERİ 
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın  2 dönemdir söz vermesine rağmen, Foça'ya yeni modern bir pazar yeri kazandıramadı.Foça'da 3. Dünya ülkeleri şehirlerini andıran görüntülere sahne olan mevcut pazar yerinden hem pazarcı esnafı, hem de alış verişe gelen vatandaşlar şikayet ediyor.Sokak aralarında Pazaryeri kurulmasını istemediklerini belirten Foçalı vatandaşlar, "Kışın yağmur ve çamur, yazın ise toz ve topraktan rahatsız oluyoruz. Biz Foça'da kent estetiğine yakışır,hijyenik, tertemiz bir ortamda mal satan esnafın da, alışveriş yapan vatandaşımızın da mutlu, huzurlu olabileceği bir pazar yeri istiyoruz." diyerek,tepkilerini dile getiriyor.
5-donemdir-beklenen-modern-pazar-yeri.jpg
 
DOĞA KATLİAMI YAŞANIYOR
Aliağa bölgesinde faaliyet gösteren demir çelik fabrikalarından   ve  termik santrallerden  çıkan küller Kozbeyli-Ilıpınar arasındaki Gölyüzü mevkiinde dökülüyor. Geçici ruhsatı CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, tarafından verildiği iddia edilen cüruf depolama alanı adeta doğa katliamına neden oluyor.Bu duruma isyan eden  Ilıpınar Köyü sakinleri; "Yöremizin kalbi olan bu ormanlık alanda bir zamanlar doğal su kaynağımız vardı. Çevrede yaşayan insanlarımızın, hayvanlarımızın ve tarım alanlarımızın yaşam kaynağı olan Gölyüzü vadisi adeta cehennem vadisine dönüştürüldü. Çeşmelerimizden su yerine zehir akar oldu. Toprak verimsizleşti, çoraklaştı. Yemyeşil ağaçlarımız yavaş yavaş kurumaya sararmaya başladı. Yetiştirdiğimiz hayvanlar ölüyor. Ormanda sık sık hayvan leşleri karşımıza çıkıyor. Sebebi zehirdir. Burada yaşam tehdit altındadır” diyerek, tepki gösteriyor.
doga-katliami-yasaniyor.jpg
 
FOÇA ‘DA 10 YILDIR BİTİRİLEMEYEN RESTORASYON
Foça’da Top Dağı’nın zirvesinde yer alan üç yel değirmeninin restorasyon çalışmaları,10 yıldır bitirilemiyor..Duruma tepki gösteren vatandaşlar, şunları söylüyor:  “25 yıldır CHP’li Başkanlar her yerel seçim öncesinde Foça halkına dağıttıkları seçim bildirgelerinde;  tarihi yel değirmenlerinin restore edileceğini vaat ediyorlar. Foça Belediyesinde Doğruyol Partili Meclis Üyelerinin çoğunlukta olduğu 2004-2009 döneminde Belediye Meclisinde restorasyon kararı alındığını ve çalışmaların 5 yıldır devam ettiğini biliyoruz. Ancak  çok kısa sürede bitirileceği belirtilmesine rağmen hala tamamlanamamasının sebebi nedir? Bilmiyoruz. 5 yılda yapıla yapıla 3 değirmenden biri yapılabildi. Diğer ikisi ise bitirilmeyi bekliyor. Değirmenlerin yapımı adeta yılan hikayesine döndü"
foca-‘da-10-yildir-bitirilemeyen-restorasyon.jpg
 
OTOBÜS TERMİNALİ ŞEHRİN GÖBEĞİNDE OLAN BİR KENT DAHA YOK TÜRKİYE'DE
Foça'da her yerel seçim öncesi otobüs terminalinin kent merkezi dışına alınacağının sözü veriliyor.Foça'nın mevcut terminali 3.dünya ülkesi şehirlerinde bulunan terminalleri andırıyor ve  kentin siluetini bozuyor! Foça'nın  hem şehir içi araç trafiği rahatlatmak, hem de  kenti modernleştirme adına yeni bir otobüs terminaline ihtiyaç duyduğu aşikar.
otobus-terminali-sehrin-gobeginde-olan-bir-kent-daha-yok-turkiyede.jpg
 
YILLARDIR BİTMEYEN  'YABAN DOMUZU'  İSTİLASI
Foça’da özellikle yazaylarında aç kalan yaban domuzları gece geç saatlerde şehre iniyor.Atatürk Mahallesi sakinlerinin kabusu olan yaban domuzlarının karınlarını doyurmak için çöplerde, evlerin bahçelerinde yiyecek araması halkı tedirgin ediyor. Sokakta aniden domuzlarla karşı karşıya kalan vatandaşlar saldırabileceği endişesiyle çareyi kaçıp yüksek yerlere çıkmakta ya da eline geçen bir cisimle kendisini savunmakta buluyor.Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, şunları söylüyor: “Domuzların şehre indiklerini köpeklerin havlamalarıyla anlıyoruz. Kimseye şu ana kadar saldırmadılar. Ama bunlar çok soğuk ve ürkütücü hayvan. Geceleri sokağa çıkamıyoruz.  Ayrıca, domuzları gören çocuklarımızın psikolojisi bozuluyor. Yaban domuzu korkusu onların bilinç altına yerleşiyor. Yaban domuzlarını kent merkezine  inmesini önlemek adına yıllardır çözüm üretilemiyor. 
img_4351.jpg
 
CLUB MED  ÜZERİNDEN  AKP & CHP ÇEKİŞMESİ
Türkiye'nin ilk tatil köylerinden Foça Club Med'in kapatılarak  yaklaşık 10 yıldır hizmet dışı kalmasının sadece Foça adına değil, ülke turizm ekonomisi adına da büyük bir kayıp olduğuna dikkat çeken Foçalı vatandaşlar, şunları söylüyor:   "Club Med  Foça'ya dolayısıyla ülke ekonomisine yılda 5 milyon TL katkı sağlayan bir tesisti. Tesisin 7 yıldır kapalı kalması sonucunda 35 milyon TL gibi bir ekonomik kayıp söz konusudur. Yılardır kapalı kalıp atıl duruma düşmesi, AK Parti iktidarı ile yerel iktidar CHP’nin eseridir. AKP; 'Benim belediye başkan adayımı  seçersen açarım' , CHP ise; 'Bakın,görün tatil köyünüzü bunlar kapattı. Bunlara oy vermeyin'  dercesine bir tutum sergiliyor. Foça'ya hiçbir fayda sağlamayan kısır çekişmeler sonucunda kaybeden maalesef yine Foça halkı oluyor.Bunun içindir ki Foça'da  siyaset yapan herkes, parti rozetlerini çıkarıp Foça rozetini takmalıdır"
club-med-4.jpg
 
SOKAK KÖPEKLERİ
İzmir’in Foça İlçesinde başıboş, sahipsiz sokak köpeklerinin sayısı gün geçtikçe artıyor.Vatandaşlar Foça cadde ve sokaklarında gruplar halinde gezen sokak köpeklerinin insanlara saldırdığını öne sürüyor. Toplu halde gezen köpekler birçok vatandaşı korkuturken, özellikle sabahları okula giden, akşamları okuldan dönen çocukları tedirgin ediyor. Yetkililerin sokak köpekleri ile mücadele etmemesinden yakınan çok sayıda vatandaş ise; bu nedenle evlerine ve iş yerlerine gitmek de zorluk çektiklerini özellikle gece saatlerinde köpeklerin tehlike saçtığını söylüyor.Öte yandan hayvan severlerde Foça'ya yeni ve modern bir hayvan barınağı kazandırılmasını istiyor.
sokak-kopekleri-2.jpg
 
PLANSIZ FOÇA
Foça'nın İmar Planı, Koruma Amaçlı İmar Planı Ve Turizm Master Planı'nın  olmaması da Foça'nın hemen bir çok alanda önünü tıkıyor. Plansız bir kentin gelişmesinin mümkün olmayacağını  belirten Mimar Metin Öngünşen, şöyle diyor: "Olmazsa olmaz diyebileceğimiz bu planlar uzun yıllardır her yerel seçim öncesinde söz verilmiş olmasına rağmen yapılamadı.30 Mart'a seçilecek olan yeni yöneticiler bu planları süratle yaparak,Foça'nın geleceğine yön vermelidir. Bugüne kadar plansız,programsız gelişen Foça'nın içler acısı durumu ortadadır.Bu yönüyle Foça'ya baktığımızda tabela kirliliğinden geçilmiyor. Kaçak yapılaşma önlenemiyor. Bir kentin en önemli unsuru olan master planı yılan hikâyesine dönüştürülüyor, yapılamıyor."
plansiz-foca.jpg
 
 
YILAN HİKAYESİNE DÖNEN KUMBURNU OTELİ 
Mülkiyeti Foça Belediyesine ait olan ve Halk arasında kumburnu plajı olarak bilinen  mevkide  4 Yıldızlı 350 yatak kapasiteli otel yapımına uygun arsaya  yap işlet devret modeliyle 49 yıllığına kiraya verilmek üzere  yapılması planlanan otel projesi yılan hikayesi döndü. Mevcut Foça Belediye Başkanı 10 yıldır otel için aranan yatırımcıyı bulup, yaptığı  ihaleleri muvaffakiyete ulaştıramadı.
yilan-hikayesine-donen-kumburnu-otel-projesi.jpg
 
 
KONUT SORUNU 
Her seçim  öncesinde hem  yerel   iktidar, hem de merkezi iktidar partisi Foça'da yaşamak zorunda olan emekçi insanların  konut sorununu çözeceğini  vaat ediyor. Bu vaadin gerçekleştirileceğine  dair  ortada herhangi bir emare yok! Bu konuyu daha önce köşesine taşıyan Hasan Eser,şu yorumu yapmıştı: "Foça arkeolojik sit alanı olduğu için yapılaşmaya kapalı bir kent. Hal böyle olunca da mevcut evler kıymetli sayılıyor. Çünkü alternatif yok. Foça"nın askeri bölge olması da  sınırlı sayıda olan konutlarımızın her anlamda  değerine değer katıyor. Ev sahipleri  evlerini kiraya verirken  ordu mensubu olan kiracıları tercih ediyor.Balıkçı'ya,emekçiye  ev vermiyor. Kimi ev sahipleri de evini 12 ay kiraya vermek yerine  yaz sezonlarında 3 aylığına  tatilcilere kiralıyor. Ayrıca hani hep derler ya  Foça cennet herkese Foça"da yaşamak nasip olmaz” diye. Yalan ben bir çok kez şahit oldum Foça"da görev yapan devlet memurları Foça"nın  bir sürgün yeri olduğunu söylüyor. Çünkü Foça"da kümes kadar evlerin kirası memur vatandaşlarımızın aldığı maaşın yarısına tekabül ediyor. Bunun içindir ki; Bağarası alternatifi üzerinden Foça'nın konut sorunu acilen çözülmelidir. 
konut-sorunu.jpg
 
FOÇA'NIN CADDE VE SOKAKLARI İŞGAL ALTINDA
Kaldırım ve sokak işgalleri,Foça'nın  en büyük sıkıntılarının başında gelmeye devam ediyor. Yayalara ait kaldırımda yürüyen bir kişi, önüne çıkan masa, sandalye vb. eşyalar yüzünden her an yolunu değiştirmek zorunda kalabiliyor. Daha fazla müşteri ağırlamak isteyen esnaf, sokağa taşarak işyerinden daha geniş bir alanı işgal ediyor. Yayalara ise eşyalarla kapatılmayan küçük bir bölüm kalıyor. Bu duruma tepki gösteren b vatandaşlar, kendilerine ait olan kaldırım ve sokakların kapatılmasına sessiz kalınmaması gerektiğini belirterek işgallere standart getirilmesini istiyor.
focanin-cadde-ve-sokaklari-isgal-altinda.20140328145453.jpg
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894