• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 19 °C
  • Balıkesir 19 °C
  • Çanakkale 20 °C

Petkim, Kârını % 232 Arttırdı

Petkim, Kârını % 232 Arttırdı
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2013 yılını 270 milyon TL brüt, 49 milyon TL net kâr rakamlarıyla tamamladı. Şirketin net satış
PETKİM, PAZARA ODAKLANIP KÂRINI YÜZDE 232 ARTTIRDI
 
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2013 yılını 270 milyon TL brüt, 49 milyon TL net kâr rakamlarıyla tamamladı. Şirketin net satış rakamı 4 milyar 159 milyon TL ile bir önceki yıla yaklaşırken 2012 yılına göre brüt kâr artışı yüzde 232’ye ulaştı.  
 
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, müşterilerle daha yakın ilişki kurma temeline dayalı pazar odaklı dinamik planlama stratejisinin sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi. 2014 yılında ekonomide bir miktar kırılganlık beklendiğini kaydeden Korkut, “Yerli üretici olarak bu ortamda sanayicilerimiz için önemli bir iş ortağı olmaya devam edeceğiz. Döviz hareketleri bizim güvenli liman olma özelliğimizi arttırıyor.” dedi.  
 
Petkim Petrokimya Holding A.Ş. 2013 yılında brüt kârını bir önceki yıla göre yüzde 232 arttırarak 270 milyon TL’ye çıkardı. Şirketin yıllık finansal sonuçlarına göre; gerçekleşen 4 milyar 159 milyon TL net satışlar üzerinden 235 milyon TL FAVÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kâr) değeri ortaya çıkarken net kâr rakamı da 2012’ye göre iki kat artışla 49 milyon TL’ye ulaştı. Rakamlardaki değişim kâr marjlarına olumlu olarak yansıdı ve brüt kâr marjı artarak yüzde 6.5 olarak gerçekleşti. İç piyasanın yanısıra 38 ülkeye 816 milyon ABD doları değerinde ihracat yapan Petkim’in kapasite kullanım oranı da yüzde 81.4 düzeyinde gerçekleşti. 
 
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, piyasa koşullarını yakından takip ederek müşterilerle daha yakın ilişki kurma temelinde pazar odaklı dinamik planlama politikasının başarılı olduğunu söyledi. Talepteki daralmaya bağlı olarak önceki yıla göre daha düşük ciro gerçekleştiğini belirten Korkut, Türk Lirası’nın ABD doları ve Euro karşısındaki değer kaybının olumsuz etkisine rağmen kâr marjlarının yükseldiğini kaydetti. Sürdürülebilir kârlılık hedefi kapsamında son dört çeyrekte iyi bir trend yakalandığını vurgulayan Korkut, “Ciro ve pazar payından ziyade, kâr üretmeye odaklandık. Üretimden lojistiğe kadar tüm süreçlerde operasyonel verimliliği ön planda tutarak ve kontrol edilebilen değişkenlere ağırlık vererek karlılığı sürekli hale getirmek istiyoruz. Etkin bütçeleme ile satışta da verimlilik ön plana çıkıyor.” dedi.  
 
Türkiye’nin tek petrokimya hammadde üretim tesisi olan Petkim’de geçen yıl, kapasite kullanım oranında yüzde 1.6 gibi bir azalma yaşandığını ifade eden Sadettin Korkut, bunun pazar odaklı yaklaşıma bağlı olarak satışı azalan ürünlerden uzaklaşılırken satışı artan ürünlere ağırlık verilmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Korkut, 2013 yılında enerji tasarrufuna yönelik bir çok projeyi hayata geçirdiklerini bu sayede maliyetlerde önemli iyileşmeler gerçekleştiğini belirtti. Kapasite artışı ve verimlilik artışına yönelik geçen yıl 112 milyon ABD doları yatırım yapıldığını aktaran Korkut, stratejik yatırım teşvik belgesine sahip Etilen ve PTA fabrikalarındaki kapasite artışı yatırımlarının bu yıl içinde tamamlanacağını söyledi.
 
İÇ PİYASADA DÖVİZ HASSASİYETİ ARTACAK  
2013 yılında yükselen döviz kurlarının piyasalarda belirsizliğe yol açtığını, bu belirsizliğin talepte dalgalanmalara neden olduğunu ve şirketler için kur zararlarının gündeme geldiğini belirten Korkut, şu değerlendirmeyi yaptı: “Petrokimyada nafta ve doğalgaz yani temel hammadde fiyatlarımız çok yükseldi. Dövizdeki dalgalanmalarla birlikte bu durum üretim maliyetlerinin artmasına yol açtı. Kimya sektörü ise özellikle son çeyrekte pozitif bir dönem yaşadı; talep ve fiyatların seyri güçlü oldu. Yaşanan kırılganlıklar yerli üretimin gücünü ve önemini bir kez daha ortaya koydu. Ekonomik ve sosyal alandaki gelişmelere aşırı duyarlı olan petrokimya sektörü yeniden yapılanma stratejisini 2013 yılında da başarıyla sürdürdü.”  2014 yılı beklentilerini de dile getiren Sadettin Korkut, “Bu yıl petrokimya açısından uluslararası piyasalar iyi görünüyor. Buna bağlı olarak biz de ihracat pazarlarını ve ihracat tutarını artıracağız. İç piyasada daha kırılgan, yüksek döviz hassasiyetinin öne çıkacağı bir yıl bekliyoruz. İç piyasadaki kırılganlık yerli üretici olarak bizim sanayiciler için kesintisiz ve güvenilir hammadde kaynağı olarak öne çıkmamızı sağlayacak. Döviz hareketleri bizim güvenli liman olma özelliğimizi öne çıkarıyor. Dalgalı kur ihracat potansiyelimizi arttıracak.” ifadelerini kullandı.  
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894