• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İzmir 15 °C
  • Manisa 12 °C
  • Balıkesir 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Dikili'de Köy Enstitüleri Rüzgârı

Dikili'de Köy Enstitüleri Rüzgârı
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / Son iki yılda gerçekleştirdiği kültür sanat projeleri ile adından sıkça söz ettire
DİKİLİ'DE KÖY ENSTİTÜLERİ RÜZGÂRI
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / 
Son iki yılda gerçekleştirdiği kültür sanat projeleri ile adından sıkça söz ettiren Dikili Belediyesi, 2016 yılında da yoğun kültür sanat gündemi ile hemşerilerini gündem belirleyen etkinliklerle buluşturmaya devam ediyor.
 
Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Köy Enstitüleri'nin 76. kuruluş yılı anısına düzenlenen ve çok sayıda aydın, akademisyen ile Cumhuriyet sevdalısı eğitimcinin katıldığı “Köy Enstitüleri” başlıklı sempozyum Dikilililerin ilgi odağı oldu.
 
2 GÜN SÜRDÜ
Köy Enstitüleri'nin 76. kuruluş yılı anısına düzenlenen ve Dikili Belediyesi’nin ev sahipliğinde, eğitimci Bekir Özgen'in koordinatörlüğünde 3 ayrı oturumda gerçekleştirilen “Köy Enstitüleri Sempozyumu" sona erdi. Yoğun katılımla gerçekleşen sempozyumun açılış törenine, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Elibol, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler ve araştırmacılar ile vatandaşlar katıldı. Dikili Belediyesi Konferans ve Düğün Salonu ile Çandarlı Hizmet Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve 2 gün süren sempozyumda alanında uzman akademisyen, tarihçi ve araştırmacı toplam 3 oturumda Köy Enstitülerini her yönüyle anlattı. Yoğun ilgi gören sempozyumda Köy Enstitülerinin toplumsal değişimdeki rolünden Anadolu'daki aydınlamasına olan etkilerine,  Köy Enstitülerinde uygulanan eğitim, öğretim yöntemlerinden bugünkü eğitim sistemindeki yanlışlıklara kadar pek çok konu ele alındı.
 
KÖY ENSTİTÜLERİ HER YÖNÜYLE MASAYA YATIRILDI
Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun'un açılış konuşması ile başlayan ve iki gün süren sempozyuma Emekli Vali Aydemir Ceylan, Eğitimciler Songül Boybeyi, Hatice Doğan, Atilla Ay ile Akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Ayfer Uz,  Yrd. Doç Dr. Nihal Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şeren, Yrd. Doç Dr. Gülşah Eser, Doç.Dr. Nurgün Koç, Doç Dr. Gülsen Ünver, Doç Dr. Yılmaz Tonbul, Prof. Dr. Evren Evrenesoğlu, Prof. Dr. Özcan Demirel, Porf. Dr. Ahmet Duman, Prof. Dr. Mualla Bilgin Aksu ve Prof. Dr. Selçuk Uygun katıldı.  Sempozyumda akademisyen ve araştırmacılar, "Ulus Devletin Yapılandırılması Sürecinde Köy Enstitüleri", "Anadolu Aydınlanmasının Temel Taşı: Köy Enstitüleri Modeli", "Köy Enstitülerini Anlamak" "Türkiye'deki Köy Enstitülerinin Toplumsal Değişimdeki Yeri", "Eğitim Sistemimizde Köy Enstitülerinin Yeri ve Uyguladığı Eğitim-Öğretim Yöntemleri" ve "Öğretmen Yetiştirme Bağlamında Köy Enstitüleri" konularını ele alarak Köy Enstitüleri'ni her yönüyle masaya yatırdılar.
 
Sempozyum sonunda da konuşan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, ülkenin ve çağdaş yaşamın geleceğine katkı sunmayı kendilerine öncelikli hedef belirlediklerini kaydederek, "Bizler, kanımızın son damlasına kadar Cumhuriyete ve Atatürkçülüğe bağlıyız. Atatürk'ün ilke ve devrimlerinden hiçbir zaman ödün vermeden, tüm baskılara rağmen, gericiliğe ve karanlığa karşı kentimizde kararlı bir duruş sergiliyoruz. Bu uğurda dün olduğu gibi, bugün de, yarın da laik, demokratik, tam bağımsız Türkiye'ye olan inancımız bir referans noktasıdır” dedi.
 
“BUGÜN YENİDEN KÖY ENSTİTÜLERİ RUHUNA İHTİYAÇ VARDIR”
Gerçekleştirdikleri Köy Enstitüleri Sempozyumu ile Atatürk İlke ve Devrimlerine sonsuza dek bağlı kalma kararlılıklarını bilimsellik ile güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydeden Başkan Tosun, “Cumhuriyetimizin en önemli kilometre taşlarından biri de Köy Enstitüleridir. İşte o Köy Enstitülerini kapatılmışlıklarından 76 yıl sonra bile gündemde tutan, Köy Enstitülerinin devrimci ve Cumhuriyete gönülden bağlı uygulamaları ve oradan yetişen genç devrimcilerdi. Maalesef ülkemiz son süreçte orta çağın karanlık dönemlerine doğru hızla sürüklenmektedir. Eğitim başta olmak üzere birçok alanda Köy Enstitüleri ruhuna ihtiyaç vardır. O nedenle ülkemizin üzerindeki orta çağ karanlığından kurtulmanın yolunun Köy Enstitüleri felsefesini, dayanışmasını, heyecanını tekrar hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu nedenle bu anlamlı etkinliği gerçekleştirdik. Halkımızın da yoğun ilgi göstermesiyle daha da mutlu olduk' dedi.
 
“BU ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN ONUR DUYDUK”
Başkan Tosun, "Atatürkçü, Cumhuriyetçi, ilerici bir eğitim anlayışının ve demokratik, çağdaş, laik ve tam bağımsızlık Türkiye ülküsünün yiğit neferleri akademisyenlerin, Dikili’de 2 gün boyunca "Türkiye'de aydınlanma ışığı sönmedi ve sönmeyecek" ülküsünü dile getirmelerine ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduk. Akademisyen ve aydınlarımız çok önemli sunumlar yaptı. Başarılı da bir etkinlik oldu. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum" dedi.
 
Sempozyum, katılımcılara günün anlam ve önemine ilişkin kitap vb. hediyeler ile katılım belgelerinin verilmesi ile sona erdi.  /EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894