• BIST 9079.97
  • Altın 2330.986
  • Dolar 32.3639
  • Euro 34.9782
  • İzmir 18 °C
  • Manisa 15 °C
  • Balıkesir 11 °C
  • Çanakkale 14 °C

Kanserden Korunmak İçin Spor Yap

Kanserden Korunmak İçin Spor Yap
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Bayraklı Belediyesi çağımızın en büyük hastalığı olan “kanser ile mücadele ve erken teşhis” konulu bir konferans düzenledi.
KANSERDEN KORUNMAK İÇİN SPOR YAP
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
Bayraklı Belediyesi çağımızın en büyük hastalığı olan “kanser ile mücadele ve erken teşhis” konulu bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Melikşah Ertem, kanserden korunmak için aşırı et, kızartma tüketiminden kaçınılması, hayatımızdan sigara, alkolün çıkartılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Çağatay Arslan ise, “Kanseri yenmenin yolu erken tanıdan geçer. Kanserden korunmak için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli ve obezite ile mücadele etmeliyiz” dedi.
 
Bayraklı Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, İzmir Üniversitesi Hastanesi işbirliği ile kanserde erken tanı ve korunma konulu konferans Osmangazi hizmet binasında gerçekleşti. Konferansta İÜ’den Prof. Dr. Melikşah Ertem ile Doç. Dr. Çağatay Arslan konuşmacı olarak katıldı. Her iki akademisyen yaptıkları sonumda kanserin nedenleri ve bu hastalıktan korunma yolları ile ilgili katılımcılara sunum yaptı.
 
AŞIRILI YAĞLI YEMEKTEN KAÇININ, HAFTADA 150 DAKİKA SPOR YAPIN
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Melikşah Ertem, kanser ölümlerinin yüzde 30’u beslenme ve davranış alışkanlıklarıyla ilgili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Melikşah Ertem, hücresel düzeyde kansere neden olan serbest radikaller olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bunların ortaya çıkmasına ve artmasına neden olan en büyük unsur sigara. Aşırı kızartmalar serbest radikalleri harekette geçiriyor. Haftada birden fazla kızartma tüketilmemeli. Aşırı yağlı yiyecekler tüketmek kansere neden olan faktörlerden biri. Sporsuz bir hayat sürmek… Haftada 150 dakika spor yapmak gerekiyor. Orta şiddetli spor. Hızlı yürüyüş, pinpon oynamak, düz yolda bisiklet sürmek gibi…İyi beslenmemiz gerekiyor. A, C ve E vitamin ağırlıklı beslenmek önemli. Aşırı et tüketimi serbest radikallerin oluşmasına neden oluyor. Alkol de kanserojen nedenlerden biri.  Hava kirliliği de kanser sebebi. Tabi su ve toprak kirliliğini de eklemek gerekiyor. Oda parfümleri de çok tehlikeli. Bazılarının içinde kanserojen maddeler var. Beslenmenin iki ucu var. Biri iyi beslemek. A, C, E vitaminlerini gerektiği kadar almak. Bu beslenmenin faydalı tarafı. Kurutulmuş incir, kayısı, biber gıdaların için okrotoksin maddeleri var. Bunlar kansere neden olabiliyor. Plastik kaplarda hazırlanmış gıdalar tüketilmemeye çalışılmalı. Gıda katkı maddelerinin bazıları kansere neden olabiliyor. Erken tanı için taramalar çok önemli”
 
KANSERE NEDEN OLAN ÇEVRESEL NEDENLERİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ
Doç. Dr. Çağatay Arslan, kanserin iki temel nedenin olduğunu bunlardan birincisinin genetik diğerinin çevresel faktörler olduğunu söyledi. Doç. Dr. Arslan, “Ancak şunu belirtemem gerekir ki ağırlıkla çevresel nedenler kansere neden oluyor.  Genetik nedenleri değiştiremeyiz ama çevresel nedenlerin birçoğunu değiştirebiliriz. Ayrıca kanseri yenmenin yolu erken tanıdan geçer. Kanser için önerilen tarama yöntemlerine uymak gerekir” dedi.
 
BELLİ YAŞLARDA TARAMA YAPTIRIN
Özellikle belli bir yaştan sonra kontrollere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Özetle söyleyecek olursak meme kanseri için kırklı yaşlardan itibaren mamografi ve meme ultrasyonu yılda bir olmak üzere, kolon kanseri için yine yılda bir olmak üzere, 50 yaşından sonra en azından 10 yılda bir olmak üzere kolonoskopi, rahim ağzı kanseri için yirmili yaşlardan itibaren yılda bir yapılmak üzere rahim ağzı süngüsü genel tarama yöntemleri yapılabilir. Kanserden korunmak için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli ve obezite ile mücadele etmeliyiz. Bunlara bağlı olarak fiziksel aktiviteler artırmak gerekiyor” dedi. / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894