• BIST 9524.59
  • Altın 2522.367
  • Dolar 32.5815
  • Euro 34.6471
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 15 °C
  • Balıkesir 11 °C
  • Çanakkale 14 °C

Belenbaşı’na Efe Heykeli

Belenbaşı’na Efe Heykeli
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Buca Belediyesi, Ulusal kurtuluş savaşında düşman kuvvetlerine karşı verdikleri kahramanca mücadele ile Türk tarihinde halk kahramanı olarak adlandırılan “
HALK KAHRAMANI “EFELER” BUCA’DA ÖLÜMSÜZLEŞTİ
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Buca Belediyesi, Ulusal kurtuluş savaşında düşman kuvvetlerine karşı verdikleri kahramanca mücadele ile Türk tarihinde halk kahramanı olarak adlandırılan “Efeleri” Belenbaşı Köyü’ne diktiği heykel ile ölümsüzleştirdi. Belenbaşı halkının talebi doğrultusunda heykeltıraş Deniz German tarafından yapılan “Efe Heykeli” görkemli tören ile açıldı. Heykelin açılışında, “Bu değerler kolay kazanılmadı, uğruna canlar verildi. Sizlerden ricam bu kültüre sahip çıkın” diye konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina efelerle birlikte zeybek oynadı.
 
Milli mücadele sırasında verdikleri kahramanca mücadele ile Türk tarihine isimlerini altın harflerle yazdıran “Efeler” Buca’da ölümsüzleştirildi. Belenbaşı Köyü halkının talepleri doğrultusunda Buca Belediyesi tarafından hazırlanan “Efe Heykeli” düzenlenen görkemli tören ile köydeki yerini aldı. Heykel tıraş Deniz German tarafından hazırlanan heykelin açılışında konuşan Belenbaşı Köyü Muhtarı Hüseyin Altıparmak, heykelin köyünde olmasından dolayı gurur duyduklarını söyledi. Altıparmak, isteklerini kırmayarak heykeli köye kazandıran Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ve emeği geçenlere de teşekkür etti. 
 
“BU DEĞERLERE SAHİP ÇIKIN”  
Efe Heykeli’nin, Buca’nın köylerindeki kültürü yaşatmak adına gösterdikleri özverili çalışmanın somut bir örneği olduğunu söyleyen Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, köy halkından kültürlerine sahip çıkmalarını istedi. Bu değerlerin kolay kazanılmadığını belirten Başkan Piriştina, “Sizlerden ricam lütfen bu kültürü yitirmeyelim. Elinizden gelen gayretleri gösterin. Bunlar kolay kazanılmış değerler değil, canlar ödenmiş mallar verilmiş. Köyün havası başka kokusu başka insanı bambaşka… Bize düşen bu kültürü yaşatmak. Daha doğrusu kendi iç dinamikleriyle yaşayan bu kültürü muhafaza etmektir. Biz sonuna kadar üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sizlerde yeter ki köyden kopmayın, köy ruhunu anlayışını, köyün sizlere kazandırdığı o güzellikleri yitirmeyin. Bu güzel heykelde buradan kızanlara, zeybeklere ve efelere ölümsüz bir hatıra olarak kalacaktır” diye konuştu.  
 
Belenbaşı gençlerinin halk oyunları gösterileri ile renk kattığı açılış töreninde konuşan CHP Parti Meclis Üyesi Mehmet Ali Susam da bu kültürün mirası Efelerin, heykel ile yaşatılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Susam, Başkan Piriştina’ya, Buca’ya verdiği hizmetlerden dolayı da teşekkür etti.  
 
Konuşmaların ardından, Heykeltıraş Deniz German tarafından hazırlanan kaidesi ile birlikte toplam 4,20 metre yüksekliğindeki ‘Efe Heykeli’ Belenbaşı Köyü meydanındaki yerini aldı. Heykelin açılının ardından köy kadınları tarafından keşkek ikram edilirken, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina efelerle birlikte zeybek oynadı.
 
Efelerin kendileriyle özdeşleşen yöresel kıyafetleri ile tasvir edildiği heykelin kaidesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Yörüklere hitaben söylediği “Arkadaşlar gidin Toros Dağları’na bakınız. Eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” sözleri yazıyor. 
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894