• BIST 9565.03
  • Altın 2473.893
  • Dolar 32.4614
  • Euro 34.5037
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 23 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Çanakkale 26 °C

Fındık'ta Düşük Rekolte

Fındık'ta Düşük Rekolte
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ''Tahmini 590 bin ton olarak açıkladığımız fındık rekoltesi açıkladığımızdan daha düşük gerçekleşecek'' dedi.
FINDIK REKOLTESİ BEKLENENDEN DÜŞÜK... 
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasadı ve kurutması devam eden fındıkta bu sezon iklim ve hastalıkların etkili olduğunu, bazı bölgelerde boş oranının yüksek görüldüğünü bildirerek, “Fındıkta bu yıl boş oranı bazı bölgelerimizde yüzde 25-30’a kadar çıkıyor. Tüm bu nedenlerle bu yılki rekolte, açıkladığımız 590 bin ton tahmininden düşük gerçekleşecek” dedi.
 
Bayraktar, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl don afeti nedeniyle üreticinin büyük bölümünün ürün alamadığını ve çok önemli gelir kaybı yaşadığını, bu sezonda da fındıkta görülen hastalık ve boş oranının yüksek olması nedeniyle rekoltenin beklenenden daha düşük gerçekleşeceğinin anlaşıldığını belirtti.
Bayraktar, şöyle devam etti:
 
“Fındık hassas bir bitki olması sebebiyle her türlü hava şartlarından çok çabuk etkilenmektedir. Haziran ve Temmuz ayında mevsim normallerinin üzerinde yağan yağmur, sonrası oluşan yüksek nem, küf hastalığına sebep olmuştur. Tam bunların etkisi geçti derken hızla artan hava sıcaklıkları bu kez bazı bölgelerimizde güneş yanığına yol açmıştır. 
 
Diğer taraftan son günlerde Doğu Karadeniz Bölgemizde havanın kapalı olması ve yağışlı gitmesi, üreticilerimizin fındığını tam olarak kurutamamasına yol açmakta, kurutma süresini uzatmaktadır. Bütün bu olumsuzluklar verim ve kalitede düşüşlere neden olmuştur.
 
Üreticiler büyük hayal kırıklığı yaşadı
Yaşanan olumsuz hava şartları ve hastalıkların etkisiyle, bazı bölgelerde fındıkların içini tam dolduramadığı tespit edilmiş, fındıklarda içi boş oranının bazı bölgelerde yaklaşık %25-30'u bulduğu anlaşılmıştır. Bu durum üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.’’
 
TZOB olarak sezon öncesi yaptıkları ayrıntılı çalışmalarla bu yılki fındık rekoltesinin 590 bin ton civarında olacağını açıkladıklarını hatırlatan Bayraktar, ''Ancak hasada girdikten sonra, Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgiler gösteriyor ki, bu yılki rekolte, daha önce açıkladığımız 590 bin tondan daha düşük kalacak'' dedi.
 
Geçen yıl yaşanan don afeti nedeniyle sezona sıfıra yakın stokla girildiğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti: ''Fındık üreticilerimiz geçtiğimiz yıl büyük sıkıntı yaşadı. Bu yılki beklenti, temenni ve talebimiz, üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri; rekoltenin beklediğimizden daha düşük gerçekleşeceği bu sezonda fındığın hak ettiği değeri bulmasıdır. Bunun için, üreticilerimizin ihtiyacı kadar ürünü pazara indirmesi, emanete dökmemesi büyük önem taşımaktadır”
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894