• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 23 °C
  • Balıkesir 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Sunay Akın'dan Muhteşem Gece

Sunay Akın'dan Muhteşem Gece
Aliağa Belediyesi'nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında Aliağa Açıkhava Tiyatrosu'nda sahne alan Sunay Akın, Aliağalılara unutulmaz bir gece yaşattı
ÇAĞDAŞ MEDDAH SUNAY AKIN'DAN MUHTEŞEM GECE
 
Aliağa Belediyesi'nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında Aliağa Açıkhava Tiyatrosu'nda sahne alan Sunay Akın,  Aliağalılara unutulmaz bir gece yaşattı.  
 
Açıkhava Tiyatrosu erken saatlerde dolarken,  birçok izleyici ise yer bulamadığı için kapıdan geri dönmek zorunda kaldı.
 
Tarih ve Edebiyat konusunda geçmiş ve gelecek köprüsünü kendine has, zengin üslubuyla sunan Sunay Akın, insanların hemen hemen her gün karşılaştığı, ancak gözden kaçırdığı ayrıntılara değinerek büyük beğeni topladı. 
 
UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ DEĞERLERE DİKKAT ÇEKTİ
Tek kişilik gösterisinde seyircisi ile paylaştığı tespitlerini sinevizyon aracılığı ile sunduğu belge niteliğinde ki görseller ile destekleyen araştırmacı yazar, şair Sunay Akın, Türkiye'nin sahip olduğu kültürel zenginliklerin toplum tarafından yeterince bilinmediğini söyledi. 
Türkiye'de unutulmaya yüz tutan değerlere dikkat çeken Akın,  zaman zaman dramatik unsurları da ön plana çıkararak, seyirciye duygu dolu anlar yaşattı.
 
HEM GÜLDÜRDÜ HEM DE DÜŞÜNDÜRDÜ
Programının bazı bölümlerinde dünya tarihinden anlattığı ilginç hikâyeler ve canlandırdığı karakterlerle seyircisini hem güldüren hem de düşünmeye sevk eden Akın, milli ve insani değerler üzerinden geçmiş ile günümüzü karşılaştırıp,  uzun yıllar yaptığı araştırmalar ışığında yorumladı. 
 Hayatın düz mantıkla oynanan bir dama oyunundan ziyade her adımı düşünülerek atılması gereken bir satranç oyununa benzediği temasını işleyen Akın, insanların yaşamı ve yaşanmışlıkları yeterince sorgulamadığını savundu. 
 
Demokrasiyi kendine has tespitleriyle yorumlayan Akın, Aliağalı hayranlarıyla buluştuğu saatlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin töreni devam eden yeni milletvekillerine de esprili göndermelerde bulundu. 
 
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ VURGULADI
Tarihte haksızlığa uğrayan fakir bir değirmencinin Almanya kralı ikinci Fredrick'e; "Berlin'de hâkimler var" diyerek sergilediği karşı duruşunu konu alan hikâyesini seyircilerine aktaran Akın, hukukun üstünlüğünü vurguladı.
 
Türk insanının kendi tarihine yabancı olduğunu ve yeterince araştırılmadığı için tarihin kulaktan duyma bilgiler ile yorumladığını anlatan Akın, Osmanlı'dan günümüze,  Kanuni Sultan Süleyman'dan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e varıncaya kadar ilginç anekdotlar paylaştı. 
 
AKIN: MÜZELER TOPLUMUN BELLEĞİDİR
Topluma  'Alzheimer'  teşhisini koyan Akın, seyircilerine daha çok kitap okumaları yönünde subliminal telkinlerde bulundu. Aydınlanmanın kitap okumakla mümkün olabileceğini dile getiren Akın, bilginin, insanı diğer canlılardan ayıran en büyük özellik olduğunu dile getirdi. 
Müzelerin insanlık adına önemli bir misyon üstlendiğini, toplumların mazisi ve istikbali arasında bağ oluşturduğunu ve müzelerin toplumun belleği olduğunu ifade eden Akın,  bir çok dünya ülkesine göre Türkiye'nin müzecilikte geri kaldığını ve geçmişte tarihi zenginliklerin heba edildiğini öne sürdü. 
 
Kendisini 'çağdaş bir meddah' olarak niteleyen Sunay Akın, programın sonunda seyircilerden gelen istek üzerine şiir de okudu.
 
Tek kişilik performansı, mizahi anlatımı ve şiirsel üslubuyla  büyük beğeni toplayan Sunay Akın, seyirciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. 
Gösterinin ardından sahneye davet edilen Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kayhan,  Sunay Akın'a teşekkür ederek, kendisine Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar adına Kyme Antik kentine ait sikkelerin tuğrası ile işlenmiş cam bir tabak hediye etti.  
 
AKIN: TİYATRO FESTİVALİNİ ÜLKEMİN BAŞKA BİR KÖŞESİNDE GÖRMEDİM 
Aliağa'da sahne almaktan büyük keyif aldığını belirten Sunay Akın, "Böylesine güzel, nitelikli, tiyatro sanatına gerçekten değer veren, emek veren ustalarla aynı program içinde yer almak çok büyük bir onurdu. Çok mutlu oldum, çok sevindim. Aliağa Egenin çok güzel bir ilçesi. Ama o kadar büyük o kadar güzel bir tiyatro festivali yapmış ki, bu kadar zengin, bu kadar nitelikli bir tiyatro festivalini ülkemin başka bir köşesinde görmedim. Büyük kentlerde, büyükşehir belediyelerinde görmedim. Dilerim ki; Aliağa'nın sanata, tiyatroya verdiği önem diğer belediyelere de örnek olur" diyerek başta Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar olmak üzere organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti. 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894