• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 16 °C
  • Balıkesir 15 °C
  • Çanakkale 16 °C

Erken teşhis hayat kurtarır...

Erken teşhis hayat kurtarır...
Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi kanserin erken teşhisi için sağlık taramalarını ücretsiz yapıyor. Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Sinan Oğuzhan, sağlık ekibimizle birlikte ilçe halkımıza kanser taramasını ücretsiz yaptık
ALİAĞA’DA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ TARAFINDAN ÜCRESİZ KANSER TARAMASI
 
 Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi kanserin erken teşhisi için sağlık taramalarını ücretsiz yapıyor. Aliağa Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Sinan Oğuzhan, sağlık ekibimizle birlikte ilçe halkımıza kanser taramasını ücretsiz yaptıklarını söyledi.
 
KANSER TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR
Dünyada ki kanser türlerinin dağılımında ki artışı üç nedene bağlandığını belirten Oğuzhan,“ Son yıllarda kanser tüm Dünya’da artış gösteren bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının verilerine göre 2008 yılında Dünya’da 12 milyon kişiye kanser tanısı konulurken bu rakamın 2030 yılında 26 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütüne göre kanserde görülen bu artışın temel üç sebebe bağlıyor. Bunlar yaşlı nüfusta meydana gelen artış, tütün kullanımı ve obezite salgını olarak sıralayabiliriz. Kanser sadece pahalı ilaç ve benzeri tedaviler ile kontrol altına alınabilecek bir hastalık değildir. Türkiye kanser haritası incelendiğine her yıl yaklaşık 150 bin yeni kanser olgusu teşhis edilmektedir. Erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri görülmektedir ”dedi.
 
BEN KANSERE YAKALANMAM DÜŞÜNCESİ İNSANI ÖLDÜREBİLİR
Sağlık Bakanlığı ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlük katkılarıyla Toplum Sağlığı Merkezleri’nde ve Aile Hekimlerinde ücretsiz olarak taramayı gerçekleştirdiklerini belirten Oğuzhan, yapılan işlemler hakkında da bilgi verdi. Vatandaşları yönlendirdiklerini ifade eden Oğuzhan,“ Erken tanının en önemli olduğu hastalıkların başında kanser geliyor. Kanser tanısı ne kadar erken olursa hastalığı yenme şansınız da o denli artıyor. Ben kansere yakalanmam düşüncesinde olanlar bir kez daha düşünsün. Tedbir amaçlıda olsa vatandaşlarımız test yapmalı. Toplum Sağlığı Merkezi’nde erken teşhis amacıyla 50 ile 70 yaş arası da tüm bireylere dışkıda gizli kan tarama testi yapıyoruz. 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri için smear testi ile tarama yapılmaktadır. Ayrıca 40 yaş üstü kadınlara meme kanseri taraması için mamografi çekimi de yapmaktayız. Hayata bağlanmak için herkesin  beş on dakikasını sağlığına ve yaşamın sevdikleri ile devamına  ayırmasını tavsiye ediyorum. Unutulmamalıdır ki erken teşhis hayat kurtarır.’ diye konuştu.
 
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Kötü şartlarda hazırlanmış veya üretilmiş besinlerin kontrol altına alınması, Alkol ve sigaradan uzak durulması, stresten uzak fiziksel açıdan aktif bir yaşam sürülmesi, sağlıklı dengeli ve düzenli beslenme (özellikle Akdeniz diyeti denilen taze sebze meyve ve kabuklu tahıllardan oluşan(kepekli ekmek vb.)gıdalar, kanser vakalarının görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları, çevresel risk faktörlerinin en aza indirilmesi ile kanser vakaları 1/3 oranında azaltılabilir. Bunların yanında düzenli kanser tarama programları ile erken teşhis konularak da kanser vakalarından kaynaklanan ölüm oranları ciddi şekilde azaltılabilir. Yine toplumsal bilinçle hava ve çevre kirliliği önlenir, zehirli atıkların önüne geçilmesi sağlanırsa kanser vakalarının görülme oranı azalacaktır. Hareketsiz yaşam kansere yol açan rahatsızlıkları tetikler, obezite denilen şişmanlıktan kurtulabilirse, risk faktörleri azaltmış olur dolaysıyla düzenli fiziksel aktivite yapmak ve hazır gıdalardan uzak durmak alacağımız önemli tedbirlerdir. Her şeye rağmen kansere yakalanmanın dünyanın sonu değildir. Düzenli kontrollerle erken dönemde teşhis edilen kanser hastalıklarının büyük çoğunluğunun tedavi edilebilir.
 
KANSER BELİRTİLERİ NELERDİR? 
Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez.
 
Açıklanamayan kilo kaybı: Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.
 
Ben ve siğillerdeki değişiklikler: Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.
 
Ateş: Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birliktedir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
 
Halsizlik: Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur.
 
Ağrı: Kemik veya testis  tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir.
 
Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir.
 
Cilt değişiklikleri: Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.
 
Kanama: Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim veya rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtisi olabilir.
 
Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik: Uzun süreli kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir. İdrar yaparken sancı, idrarda kan görülmesi veya idrar yapma sıklığının değişmesi prostat veya idrar torbası (mesane) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
 
Öksürük ve horlama: İnatçı ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinin horlama ise gırtlak (larinks) kanserinin ilk belirtileri olabilir. 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894