• BIST 9548.09
  • Altın 2504.628
  • Dolar 32.501
  • Euro 34.5626
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 25 °C
  • Balıkesir 24 °C
  • Çanakkale 25 °C

Aliağa'da örnek Türk kadını...

Aliağa'da örnek Türk kadını...
Foça Haberleri / Aliağa Haberleri / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen Haberleri / Dikili Haberleri / Kınık Haberleri
ALİAĞA’DA ÇİTLEMBİK YAĞINI ÜRETEN KADIN GİRİŞİMCİ KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu, “Kırsalda Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Projesi” kapsamında, geliştirdiği “Geçmişten günümüze çitlembiği yaşatmak“ projesiyle 133 kadın girişimci arasından birinci olan Yıldız Topçu, aldığı 20 bin liralık destekle kendi işinin patronu oldu.
 
Aliağa’ya bağlı Hacıömerli mahallesinde yaşayan Topçu, evinin ahır olarak kullanılan bir bölümünü üretim merkezi haline çevirerek çitlembik yağı üretimine başladı. Elde ettiği maddi destekle birlikte daha önce ahır olarak kullandığı yeri onararak makine ve ekipman ihtiyacını karşılayan Topçu’nun en büyük destekçisi ise eşi Hasan Baki Topçu.
 
EŞİMİN EN BÜYÜK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİM
İki çocuk annesi Topçu, çocuklarının geleceğini düşündüğünü belirterek eşinin en büyük hayalini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Topçu, “İki çocuk annesiyim çocuklarım okuyor ve onlar için ne yapabilirim ekonomik olarak nasıl bir destekte bulunabilirim diye düşündüm. Kırsalda Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi ile ilgili projeye destek çıkıldığını öğrendiğimde iki gün hangi projeyle katılabilirim diye düşündüm. Çitlembikle katılmaya karar verdim. Çitlembik yağı üretimi eşimin dedesinden kalan bir meslek. Eşimin 20 yıllık hayaliydi çitlembik yağı üretmek biz de bu hayali gerçeğe dönüştürdük. ”dedi.
 
ÇİTLEMBİK MEYVELERİNDEN YAĞ VE SABUN YAPARAK MARKALAŞMAK İSTİYORUM
Doğal yollarla yetişen ve halk arasında menengiç diye bilinen Çitlembik yağının mide ağrıları ve yara iyileştirici özelliği olduğu vurgulayan Yıldız Topçu, “ Çitlembik’ten Menengiç kahvesi, krem, yağ, bıttım sabunu üretimi de yapılıyor“ diyerek şunları kaydetti:“1980'li yıllara kadar dedelerimiz çitlembik ağacı meyvesinden sabun ve yağ elde ederken, günümüzde yörede zeytin yetiştiriciliği üretiminin artmasıyla çitlembik ağaçlan kaderine terk edildi.  Ağaçlar kesilerek yakıt olarak kullanılmaya başlandı. Bu proje ile, insan sağlığı açısından da büyük önem arz eden ve ürünlerinin gıda, sağlık ve kozmetik sektöründe değerlendirilmesi mümkün olan çitlembik ağacının yok olmasını önleyerek 4. kuşak temsilcisi olmayı amaçlıyorum. Meyvelerinden krem, Yağ ve sabun olarak üretimini yapıp markalaşarak tüketicilere sunmak istiyorum.”
 
Köyde ki kadınlara da iyi bir örnek teşkil ettiğini belirten Topçu,” Bölgemizde doğal olarak yetişen çitlembik ağacından elde edeceğimiz ham madde ile düşük maliyetle yüksek gelir elde etmeyi hedefliyorum. Artan hammadde ihtiyacını karşılayabilmek için civar köylerden de çitlembiğin toplanması teşvik edilerek, köyde yaşayan kadınlar için de çitlembik bir gelir kaynağı oluşturacak ”diye konuştu.
 
Yıldız Topçu proje danışmalığını yapan Aliağa İlçe Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Burcu Sütçü’ye teşekkürlerini ileten Topçu, emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
ÇİTLEMBİK YAĞININ FAYDALARI?
Ayak terlemelerini keser. Böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Öksürüğü keser. Meyvesi hafif müshil etkilidir.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894