• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 23 °C
  • Balıkesir 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Sakız koyunu yetiştirici elinde ıslah edilecek

Sakız koyunu yetiştirici elinde ıslah edilecek
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen Haberleri / Dikili Haberleri
SAKIZ KOYUNU YETİŞTİRİCİ ELİNDE ISLAH EDİLECEK
 
Yürüttüğü projelerle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine artı değer kazandıran İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Çeşme Yarımadası'nın ünlü Sakız koyunu ile ilgili hazırladığı ‘‘Sakız Koyunu Islah Projesi’’nde 2. adımı attı.
 
Hem süt hem de et üretimi bakımından dünya literatürüne girmiş önemli yerli ırk olan Sakız koyunu; Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleriyle yetiştirici elinde ıslah edilecek.
 
Türkiye'nin birçok bölgesinde yerli ırk küçükbaş hayvancılığın korunması ve verim artırımında uygulanan ‘‘Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’’ kapsamında İzmir'de yürütülen "Sakız Koyunu Islah Projesi" sözleşmesi Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ile İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer arasında imzalandı.
 
Proje kapsamında üreticilerin ellerinde bulunan sakız koyunlarının takibiyle, Genetik çeşitliliğin korunması ve evcil hayvan kaynaklarının yok olmasının önlenmesi amaçlanıyor. Sakız koyununun yaygınlaştırılması ve yetiştirici gelirlerinin artması hedeflenen projede, Sakız koyununun saflık oranı ile veriminin yükseltilmesi ve aynı gen kaynaklarının yerinde korunması da sağlanacak.
 
TÜRKİYE'NİN SÜT VERİMİ YÜKSEK 2 IRKINDAN BİRİ
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Sakız koyununun dünyada kendini ispatlamış, süt ve döl verimi yüksek bir hayvan ırkı olduğunu söyledi. İzmir'in yarımadasına özgü bir ırk olan Sakız koyununun yok olmaması için ‘‘Sakız Koyunu Islah Projesi’’nin ilkini 2012 yılında başlattıklarını hatırlatan Türer, projenin 2. ayağında da saflaştırılan sakız koyunlarının yavrularının üretici elinde çoğaltılacağını kaydetti.
 
Koyun sütüne giderek artan bir talep olduğuna dikkat çeken Türer, koyun sütünün litresinin 2 liranın üstüne çıktığını belirterek, "Türkiye'de var olanın 10 katı talep var. Koyunculuğumuzu geliştirmek adına Sakız koyunu hem süt hem de döl verimini açısından çok büyük avantaj sağlıyor. Doğu Anadolu'nun İvesi ile birlikte Türkiye'nin süt verimi yüksek iki ırkından biri olan Sakız koyunu İzmir'in yarımadasına has bir koyun. Doğurganlığı da çok yüksek. Öyle ki ikiz, üçüz, hatta beşiz, altız doğuranlar var. Dünyada bilinen süt ve yüksek döl verimine sahip Romanov Koyunu'ndan daha fazla verime sahip bir koyun var elimizde" dedi.
 
ÜRETİCİ KOYUN VE KEÇİ SÜTÜNDEN PARA KAZANMAYA BAŞLADI
Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda koyun, keçi sütünün soğuk zincir kapsamında satılmadığını hatırlatan Türer, ‘‘Yaklaşık 5 yıl önce ilk başlattığımız dönemde Tarım Bakanlığı'nın hiçbir desteği yoktu ve sütün litresi 85-90 kuruş idi. Soğuk zincire girmesiyle koyun sütünün litresi destekleme ve primlerle 2.50 TL’ye geldi, üretici sütten para kazanmaya başladı. Sakız koyununun süt verimi yıllık 250 kg. Dolayısıyla hem süt verimi ve hem de döl verimi koyunculuğun gelişmesinde sakız koyununu öne çıkacak. 2 yılda 3 doğum yapabiliyor. Üstelik her mevsim gebe kalabilmesi sayesinde sürdürülebilirliği artırabilir’’ diye konuştu. Sakız koyununun hem et, hem süt hayvanı olması, hızla büyümesi açısından koyunculuğun geliştirilmesi konusunda üreticilere yeni bir açılım sağlayacağını vurgulayan Türer, üreticilerin hem etinden hem sütünden yüksek fiyata para kazanacağını sözlerine ekledi. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri  
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894