• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 19 °C
  • Balıkesir 13 °C
  • Çanakkale 18 °C

Aliağa Tatlanıyor

Aliağa Tatlanıyor
İzmir’in Aliağa ilçesi aracılıkta atağa geçti. Yörede arıcılıkla uğraşan vatandaşlar ‘Aliağa Bal Üreticileri Birliği’ni kurmak üzere harekete geçti. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Ti
ALİAĞA ARICILIKTA ATAĞA GEÇTİ
 
İzmir’in Aliağa ilçesi aracılıkta atağa geçti. Yörede arıcılıkla uğraşan vatandaşlar ‘Aliağa Bal Üreticileri Birliği’ni kurmak üzere harekete geçti. Yörede uzun yıllardır arıcılık işiyle uğraşan ve Aliağa Bal Üreticileri Birliği’nin kuruluşuna öncülük eden Bayram Karcı,  ilçe genelinde 4 bin 550 yerleşik arılı kovan bulunduğunu belirterek, yılda 15 ton bal ürettiklerini söyledi.
 
ALİAĞA BELEDİYESİNDEN TAM DESTEK
Aliağa yöresinde arıcılık işiyle uğraşan üreticileri bilinçlendirmek, arıcılığı geliştirmek, bal üretimini artırmak,  bal satışlarında oto kontrolü sağlamak ve üreticileri arıcılığa teşvik etmek için 'Aliağa Bal Üreticileri Birliği'ni kurma kararını aldıklarını belirten Bayram Karcı, şunları söyledi: “Birliğimizin kuruluş aşamasını tamamlamak üzereyiz. Hedefimiz yıl sonundan önce faaliyete geçmek. Kuruluş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte hemen harekete geçeceğiz. Üniversitelerimiz ile birlikte çalışacağız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla iş birliği yapacağız. Öncelikli amacımız bilinçli üretimi sağlamak ve yine buna paralel olarak tüketiciye tamamen doğal, sağlıklı ürünler sunmaktır. Bu konuda Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar’da bize tam destek veriyor. Aliağalı bal üreticileri olarak Belediye Başkanımıza müteşekkiriz”
 
SAĞLIK VE EKONOMİ
Arıcılığın karlı ve zahmetsiz bir iş olduğunu dile getiren Karcı, Arıcılık sektöründe balın yanı sıra polen, bal mumu ve  propolis gibi ürünlerin de elde edildiğini, bu ürünlerin ülke ekonomisine önemli girdiler sağladığını ve  sağlık açısından insan yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
 
ÜRETİMDE HEDEF 100 TON
Aliağa’da yılda 15 ton bal ürettiklerine dikkat çeken Karcı, “İlk hedefimiz yılda 100 ton bal üretimine ulaşmak. Bu hedefe ulaşabilmemiz için  üreticileri arıcılığa teşvik etmek zorundayız. Bunun içinde Aliağa’da arıcılığa yönelik eğitim kursuları açacağız” diyerek, arıcılık yapmak isteyen vatandaşlara yardımcı olunacağını söyledi.
 
ALİAĞA’YA BAL ORMANI
Devlet’in Arıcılığa büyük önem verdiğini sözlerine ekleyen Karcı, “Tarım Bakanlığı’nın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı da arıcılığı önemsiyor. Orman Bakanlığımız bal üretimini artırmak amacıyla Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde bal ormanları kuruyor. Bizde Bakanlığımıza bağlı İzmir Orman Bölge Müdürlüğünden talepte bulunduk. Çok yakın bir zamanda Aliağa’mızın Çıtak yöresinde bir ‘Bal Ormanı’ kurulacak. Burada arıcılık verimi için önem arz eden otsu ve çalımsı bitkiler yetiştirilecek. Bakanlığımızın öncülüğünde gerçekleşecek olan bu proje sayesinde  ilçemizde faaliyet gösteren  arıcılarımız ekonomik olarak ciddi anlamda kalkınacak” diye konuştu.
 
SAHTE BAL UYARISI
Sahte bal üretimi ve satışıyla  mücadele etmek adına Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin her bal üreticisine özel bir işletme numarası verdiğine dikkat çeken Karcı, “Bu numara TC kimlik numarası gibidir, sahtesi olmaz ve numara bir başka üretici tarafından kullanılamaz. Kullanıldığı takdirde bunun cezası 8 bin TL civarındadır.  Her arıcı bu numarayı sattığı bal kavanozunun üzerinde bulundurması gerekiyor. Bu noktada tüketicilerimiz üzerinde işletme numarası olan balları tercih etmelidir. İşletme numarası olan ballar hakiki baldır. Bizim  tavsiyemiz  tüketicilerimizin balı alırken bildikleri, güvendikleri yerlerden satın almaları yönündedir. Bir gerçek var ki; arı hiçbir zaman ayıplı mal üretmez. Ayıplı malı bu piyasadaki sahtekâr satıcılar yapar. Ayrıca balda kristalleşme olabilir, donabilir ama bu durum asla içerisinde bir katkı maddesi olduğu anlamına gelmez. Hakiki balın donabilir olması gerekiyor. Sadece çam balının donma süresi arı balına göre biraz daha fazladır” diyerek bal tüketiminde duyarlı ve bilinçli olmaları konusunda vatandaşları uyardı. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri   
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894