• BIST 9079.97
  • Altın 2308.788
  • Dolar 32.311
  • Euro 35.0346
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 20 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Çanakkale 16 °C

Midye avcılığı ve tüketimi...

Midye avcılığı ve tüketimi...
Hasan Eser / Ege Telgraf Gazetesi
ATIN ÖLÜMÜ ARPADAN,  BENİM İSE MİDYEDEN OLSUN
 
Hasan Eser / Ege Telgraf Gazetesi 
 
Bilim adamı değilim! Ancak sektörün içinden biri olarak şunu söyleyebilirim: Dünyanın en lezzetli deniz ürünlerinden biri olan midye,  insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak tehdit eden bir besindir.
 
Midye, denizlerde çöpçü vazifesini gören bir canlıdır. Genelde kirli denizlerde ve lağım sularının denize karıştığı mevkilerde çoğalır. Paslı ve zehirli demirlerin üzerinde yaşamayı da çok sever.
 
Midye, tıpkı deniz patlıcanları gibi denizlerin doğal filtresi konumundadır. Deniz suyunda ki her türlü pisliği rafine eder. Filtrelediği pislikleri kabuğundaki sedef sayesinde inciye dönüştürür.
 
Kısacası midyenin beslenme ve büyümesinde ki yegâne kaynak pisliktir. 
 
Bana göre hiç kuşkusuz midye insan sağlığına zararlıdır. Ancak Türkiye’de bu konuda akademisyenler arasında ciddi fikir ayrılıkları olduğuna zaman zaman şahit olmaktayız.
 
Ben,  içinde ağır metaller bulunduran midyenin insan vücuduna ciddi zararlar verdiğini,  çeşitli hastalıklara neden olduğunu,  insanı felç edebilecek, hatta ölüme bile sebebiyet verebilecek nitelikte bir besin maddesi olduğunu ısrarla gündeme getiren akademisyenleri destekliyorum.
 
Ayrıca hadi bırakın midyenin insan sağlığına olan zararlarını bir kenara…  Sağır sultan bile bilir ki; sokaklarda gelişi güzel satılan söz konusu o midyelerin İzmir’in kenar mahallelerinde sağlıksız ve hijyenik olmayan şartlarda imal edildiğini…
 
Şimdi; Sevgili Hasan Eser, madem midye bu kadar zararlı,  o zaman neden avcılığına ve alenen sokaklarda satılmasına izin veriliyor? diye sorduğunuzu şimdiden duyar gibiyim…
 
Midye avcılığının Marmara denizinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen sınırlı alanlarda ve azami bir kota dahilinde serbest olduğunu biliyorum. 
 
Hiç şüphesiz midye avcılığı yapılan alanlardan laboratuvarda analiz edilmek üzere sık sık örnekler alıyor yetkili kurumlar.
 
Ve yapılan bu analizler sonucunda avcılığın devam edip edilmeyeceği belirleniyor.
 
Bu noktada avcılığın halen devam ediyor olması yapılan analizlerin sağlıklı çıktığına delalet eder.
 
Doğrudur, inanırım…
 
Ancak şunu da sormadan geçemem: İstanbul’dan Türkiye’nin dört bir yanına midye sevk ediliyor. Matematiksel olarak ülkemizde tüketilen midye ile avlanan midyenin miktarı acaba örtüşüyor mu?
 
Hiç sanmıyorum!
 
Kaldı ki balıkçılarımız, söz konusu alanlarda serbest olan midye avcılığı sayesinde; yasa dışı yollardan istihsal edilen midyelerin de legalize edildiğini söylüyor. (minare & kılıf hesabı )
 
Midye ticareti Türkiye’de maalesef büyük bir rant kapısı olmuş durumda…
 
Fakat hiç kimse bu konunun üzerine yeterince gidemiyor. Zira midye avcılığı ve ticaretine burnunu sokanların başına neler geldiğini de çok kez duymuşluğumuz var.
 
Öte yandan yasa dışı midye avcılığı önlenemediği gibi; Belediyelerde sokaklarda midye satışına adeta çanak tutuyor. ( Karşıyaka’da midyecilere göz açtırmayan Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ı tenzih ediyorum)
 
 İzmir körfezinde bile alenen avlanan ve hemen her ilçede seyyar olarak yapılan midye ticaretinin kayıt dışı ekonomiyi destekleyen unsurlar arasında olduğuna da hiç girmek istemiyorum!
 
Lütfen, ‘ne olacak alt tarafı midye değil mi?’  demeyin… Midye sektöründe dönen parayı hayal dahi edemezsiniz!
 
Atın ölümü arpadan olsun anlayışını kendine şiar edinmiş bir toplumda; midyenin insan sağlığına olan zararı ne kadar anlatılsa beyhude…
 
Bu nedenle de; midye avcılığının tamamen yasaklanmasını destekliyorum.
 
Biliyorum içki ve sigarada insan sağlığına zararlı ama…   satışı ve tüketimi yasal olarak devam ediyor. Bunun içindir ki; ‘Ne kadar sağlıksız olursa olsun ben yine de midyeden vazgeçemem’ diyen vatandaşlarımızı da mağdur etmemek adına; Midyenin sadece ve sadece Bakanlık izni ile açılan ve sürekli denetim altında tutulan özel çiftliklerde üretilmesini  savunuyorum.
 
Bu arada şunu da eklemeden geçemeyeceğim; midye yemenin haram ya da günah olup olmaması konusu da çok tartışılıyor. Yazımın başında akademisyen olmadığımı belirttiğim gibi Ulema olmadığımı da belirtmekte fayda görüyorum. Yani üzgünüm bu konuda size yardımcı olamayacağım.
 
 Not: Midye insan sağlığına zararlı olduğu kadar denizlerimizdeki ekosistemin devam etmesi açısından da önemlidir.
 
Kaynak: http://www.egetelgraf.com/index2.php?gazete=&sayfa=8
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894