• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 17 °C
  • Balıkesir 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Masada Küçük Menderes Havzası Var

Masada Küçük Menderes Havzası Var
İzmir Büyükşehir Belediyesi, merkez dışında kalan ilçelerde hızlı kalkınma sağlayabilmek amacıyla 3 aşamalı strateji uyguluyor.

MASADA KÜÇÜK MENDERES HAVZASI VAR

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, merkez dışında kalan ilçelerde hızlı kalkınma sağlayabilmek amacıyla 3 aşamalı strateji uyguluyor. 5 ilçeli Yarımada bölgesi için proje çalışması hazırlayıp ardından 7 ilçeyi kapsayan Gediz-Bakırçay’da yeni yol haritaları hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de 8 ilçeli Küçük Menderes’e el attı. Yerel halkın önerileri doğrultusunda geliştirilen proje fikirleri uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.

Yerelde kalkınma çalışmalarıyla önce Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerini kapsayan Yarımada, ardından da Aliağa, Bergama, Dikili, Foça, Kınık, Menemen ve Kemalpaşa ilçelerinin dahil edildiği Gediz-Bakırçay Havzası projelerini tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Küçük Menderes Havzası’na yoğunlaştı.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile imzaladığı protokol çerçevesinde yürütülen çalışmalarda elde edilen bilgiler, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen uzman panelinde ele aldı. Tarım, turizm, çevre, enerji ve su kaynakları, yerleşim yapısı ve kültür ile yenilik ve girişimcilik olmak üzere beş farklı temada gerçekleştirilen panelde İzmir ve İzmir dışından üniversite, kamu kurumları, bakanlıklar, sivil toplum örgütleri ve belediye birimlerinden toplam 82 katılımcı Küçük Menderes Havzası'nın yerel kalkınma yol haritasının oluşturulmasına katkı sağladı.

572 KİŞİDEN GÖRÜŞ ALINDI

Küçük Menderes Havzası’nda yer alan Bayındır, Beydağ, Kiraz, Menderes, Ödemiş, Selçuk, Tire ve Torbalı ilçelerine yönelik olarak geliştirilen projede belirlenen temalar doğrultusunda, katılımcılar tek tek ilçe çalıştaylarına davet edildi. 8 ilçenin her birinde yapılan çalıştaylar, konusunda uzman akademisyenlerin moderatörlüğünde, muhtarların, sivil toplum örgütü ve resmi kurum/kuruluş temsilcilerinin katılımıyla verimli bir şekilde sonuçlandı. Toplamda 572 kişinin katıldığı bu çalıştaylarda, katılımcılar yaşadıkları ilçeye ve havza geneline yönelik olarak önerileriyle çalışmayı zenginleştirdiler.

HALKIN PROJESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle yürütülen yerelde kalkınma esaslı uzman panelinde dikkat edilen en önemli noktanın o bölgede yaşayan insanların fikirleriyle bir yol çizmek olduğunu söyleyen İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, “Her bir ilçede, ilçe halk çalıştayı dediğimiz bir yöntem izleyerek bu yola başladık. Bize tarım, turizm, kültür, çevre gibi alanlarda bilgiler verdiler. Bugün burada konuştuğumuz fikirleri bize onlar iletti. Biz de o bölgeyi tanıyan akademisyenlerle birlikte yapılabilirlik adına çözümler üreteceğiz” şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Boyacı ise kırsal kalkınmada yerelden kalkınmanın en büyük önemi taşıdığının altını çizerken, “Birçok ülke yerel halka önem vererek bir kalkınma politikası izliyor. Biz de bütün proje fikirlerini yerel halkın izlenimleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Hiçbir zaman ‘şuraya şöyle bir şey yapılsın’ demedik. Bu projeyi yereli sahiplendirerek sürdürdük çünkü orada yaşayan insanların yöreye ait izlenimleri bizden çok fazla. Bizim değil onların projesi olsun istiyoruz” diye konuştu. /EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894