• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 22 °C
  • Balıkesir 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Kuzey Ege Çandarlı Limanı Türkiye’nin Geleceğinin Projesi

Kuzey Ege Çandarlı Limanı Türkiye’nin Geleceğinin Projesi
Yaşar Üniversitesi Denizcilik Topluluğunun Denizcilik Haftası nedeniyle düzenlediği konferansa katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim...

Yaşar Üniversitesi Denizcilik Topluluğunun Denizcilik Haftası nedeniyle düzenlediği konferansa katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, bölgedeki limanları İzmir Limanları olarak bir bütün olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Liman demek medeniyet demektir. İzmir hep limanı ile var oldu. Bugünün değil, Türkiye'nin geleceğinin projesi olarak değerlendirdiğimiz Çandarlı, konteyner aktarma limanının yanı sıra gemi bakım-onarım, akaryakıt ikmal, gemi tedarik ve serbest bölge konseptiyle üretim ve taşımanın birleştirildiği yeni işlevlerle zenginleştirilmeli" dedi.

Yaşar Üniversitesi Deniz ve Liman İşletmeciliği ile Marina ve Yat İşletmeciliği programları öğrencilerinden oluşan Denizcilik Topluluğu tarafından düzenlenen 3. Denizcilik Haftası etkinlikleri, denizcilik sektörünün önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi. Marinalardan limanlara ve denizcilik şirketlerinden deniz insanlarına kadar, denizciliğin her yönüyle ele alındığı konferanslarda, İzmir limanlarının bugünü ve yarını da tartışıldı. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Can Karaosmanoğlu'nun moderatörlüğünde yapılan konferansta, İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Nemport Operasyon Yöneticisi Sertaç Ercan ve Kaptan Murat Yılmazel, "İzmir limanlarının güncel değerlendirmelere göre yapılanması" hakkında görüşlerini dile getirdi.

Kuzey Ege Çandarlı Limanıyla ilgili sunum yapan Öztürk, Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesinin Türkiye'nin gündeminde 25 yıla yakın süredir yer aldığını söyledi. Öztürk, "Limanın dalgakıran inşaatı 2011 yılında başlayıp 2014 yılında tamamlandı. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak limanın, 12 milyon TEU'luk nihai kapasiteye ulaşacağı öngörülüyordu. Ancak dünya ekonomisinde ve denizcilikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle 6 firmanın şartname aldığı ihaleye yeterli teklif olmadığı için iptal edildi" dedi.

"Çandarlı'nın cazibesi arttırılmalı"

İzmir'deki konteyner limanlarının 2016 yılı konteyner elleçleme kapasitesinin, Petlim Limanı'nın da hizmete girmesiyle birlikte 3 milyon 950 bin TEU seviyesine çıktığını hatırlatan Öztürk, buna karşın 2016'da İzmir Alsancak ile Aliağa'daki limanlarda elleçlenen konteyner miktarının 1 milyon 323 bin TEU'da kaldığını, arzın talebin 3 katına ulaştığını kaydetti. Marmara Bölgesinde yapılan yeni liman yatırımları, Pire Limanı gibi rakip limanlar nedeniyle konteyner taşımacılığındaki rekabetin daha da keskinleşeceğini belirten Öztürk, Çandarlı Limanı'nın konteyner aktarma limanı işlevi yanında farklı alternatiflerle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"Geleceğin projesi"

Öztürk, "Limanın cazibesini yeni birtakım şeylerle artırmamız lazım. Kapasite belli, talep belli. Çandarlı'ya 300 milyon lira yatırım yapıldı. Ne yapılabilir, çok iyi değerlendirmek zorundayız. Biz Çandarlı'yı bugünün değil Türkiye'nin geleceğinin projesi olarak değerlendiriyoruz. Özellikle Çin'in Doğu Asya'yı deniz ve karadan Batı Avrupa'ya bağlayacak Yeni İpekyolu Projesinde Çandarlı Limanı, Türkiye'nin en büyük fırsatlarından biri olacaktır. Bu nedenle Çandarlı'yı gemi bakım-onarım, akaryakıt ikmal, gemi tedarik ve serbest bölge konseptiyle üretim ve taşımanın birleştirildiği yeni işlevlerle zenginleştirilmeliyiz. Öngörülen kapasite de daha gerçekçi bir planlama halinde küçük etaplar halinde gerçekleştirilmeli. Çandarlı projesinin, Aliağa'daki limanlarla ve Alsancak Limanı ile koordineli şekilde ele alınması bölgenin liman gücünü hep beraber harekete geçirmek açısından önemli" diye konuştu.

"Boğazlardan önceki son dönemeç"

Çandarlı'nın, Çanakkale ve İstanbul boğazlarından önceki son dönemeçte yer aldığını belirten Öztürk, şöyle devam etti: "Enerji üretim ve depolama merkezi haline gelen Aliağa'daki rafineri, doğalgaz terminalleri ve akaryakıt yatırımlarını dikkate alarak, Çandarlı akaryakıt ikmal merkezi olarak da planlanmalı. Çanakkale'den İskenderun'a kadar gemi bakım ve onarım tesisi bulunmuyor. Projeye bu işlevin eklenmesi bölgedeki ihtiyaç açısından son derece değerli. 76 kilometrelik Çandarlı Limanı Otoyol Projesi'nin de temeli atıldı. Otoyolun tamamlanmasıyla beraber liman, Aliağa bölgesine ve Menemen üzerinden İzmir'in sanayi bölgelerine bağlanmış¸ olacak. Demiryolu ağının kuzeye doğru ilerlemesi de projeyi daha değerli kılacaktır. Oyunun dışında kalmamamız gerekiyor. İzmir limanlarının birbiriyle koordineli çalışması, ihtisaslaşarak büyümesi ve hizmet vermesi kentin ve ülkenin kazanımına olacaktır."

“Kuzey Ege Çandarlı Limanı Türkiye’nin Geleceğinin Projesi”

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894