• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 14 °C
  • Manisa 13 °C
  • Balıkesir 12 °C
  • Çanakkale 11 °C

Koza Altın Yargıdan Kaçamaz

Koza Altın Yargıdan Kaçamaz
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ / 2005 Yılında Bergama’da yapılan Dünya Çevre Günü kutlamaları sırasında çıkan olaylara ilişkin süren davanın 10.celsesi Bergama Asliye Ceza Mahkemesinde açık olarak yapıldı.

YARGIDAN KAÇAMAZSIN

KOZA ALTIN MADENİNİN SAHİBİ YARGIDAN KAÇAMAYACAK/ Oben Ulu

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ / 2005 Yılında Bergama’da yapılan Dünya Çevre Günü kutlamaları sırasında çıkan olaylara ilişkin süren davanın 10.celsesi Bergama Asliye Ceza Mahkemesinde açık olarak yapıldı.
Bergama Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya müşteki sanıklar Erol Engel, Emine Filiz Akgöl ile avukatları Arif Ali Cangı, Ömer Kavili ve Müşir Deliduman katıldılar. Yapılan açık yargılamaya Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Av.Senih Özay, Sefa Taşkın, EDP’liler, El ele Hareketi üyeleri, Oya Otyıldız, EGEÇEP ile FOÇEP temsilci ve üyeleri, Dikili İklim Adaleti Gönüllüleri ve vatandaşlar yaşam savunucuları adına destek olmak amacıyla izleyici olarak katıldılar.

Av. Ömer Kavili; “Herkes yargıç önünde karşılaşmalı ve sözlerinin söyleyebilmeli”
Sert tartışmaların yaşandığı yargılamada söz alan çevre avukatlarından Ömer Kavili sanık Akın İpek’in talimat ile ifadesinin alınmış olmasını hukukun çiğnenmesi niteliğinde olduğunu ifade etti. Ömer Kavili; Akın İpek’in sahip olduğu şirketin tonlarca altın çıkarıyor olmasını ve siyasal etki gücünü hatırlatarak, yasanın 82 belgesi 10.maddeye göre ‘Kanun önünde eşitlik’ ilkesinin geçerliliğini kanıtlaması açısından yeniden mahkemeye getirilip yargılanması gerektiğini vurguladı. Kavili herkesin yargıç önünde karşılaştığı ve sözlerinin tamamını söyleyebildiği ve yasal yetkilerin kullanılabildiği bir yargılama istedi.

Gizli duruşma istediler
Daha sonra söz alan Sanık Akın İpek’in vekili Av. Esin Alay ise müvekkilinin yeniden beyanının alınması yönündeki talebin reddini isteyerek, reddedilmez talimat mahkemesinde duruşma yapılır ise bunun gizli yapılmasını talep etti.

Av. Arif Ali Cangı; ‘Gizlenmek istenen nedir?’
Av. Arif Ali Cangı ise; “Yargılamanın aleni yapılması zorunludur. Benzer olayların bir daha yaşanmaması için ve toplumsal duyarlılığın arttırılması için zorunludur. Bu çerçevede Akın İpek’in sorgusunun gizli duruşma ile yapılma istemi ‘gizlenmek istenen nedir?’ sorusu uyandırmaktadır. Toplumdan ne kaçırılmak isteniyor sorusunu uyandırmaktadır. Görünen odur ki söz konusu şirketin Ovacık’taki yaptığı faaliyetin yarattığı riskler toplumdan gizlenmek ve saklanmak istenmektedir. Bu nedenle karşı tarafın gizli duruşma istemi reddedilmelidir” dedi.

Mahkeme davaya katılmayan müşteki sanıklar hakkında yakalama emri çıkartırken, sanık Akın İpek’in savunmasının tespiti için Ankara Nöbetçi ASCM’ye yeniden talimat yazılmasına, talimat duruşmasına avukatların SMS veya davetiye ile çağrılmaları istenilmesine, talimat duruşmasının gizli yapılması hususunda ki taleplerin değerlendirilmesine ve bu nedenle duruşmanın 30 Nisan 2012 gününe bırakılmasına karar verdi.

Mahkeme sonrası açıklama yapan Av. Arif Ali Cangı; “Yeniden savunma alınması ve biz müdahil avukatlarının da hazır bulunması konusunda bir karar alındı. Bu önemli bir gelişme çünkü olayın ortaya çıkışı ve yönlendirilmesi açısından Akın İpek’in sorumluluğunun büyük olduğunu düşünüyoruz. Biz duruşmada hazır bulunacağız. 5 Haziran 2005’te ne oldu ne bitti her bir olayı tüm ayrıntıları ile kendisinden soracağız. Çapraz sorgu yapacağız” dedi.

Av. Ömer Kavili; “Sanık mahkemeden kaçamayacağını öğrenecektir”
Av. Ömer Kavili ise; “Mahkeme yargıcı sanığın, toplumsal, ekonomik ve siyasal gücüne rağmen, kanun önünde eşitlik uygulamasını göstermiş oldu. Bu nedenle sanığın yeniden ifadesinin alınması hukuk adına önemli bir aşamadır. Ve sanık mahkemeden kaçamayacağını öğrenecektir” dedi. Kavili; “Duruşmanın gizli yapılması konusundaki talebin ise mahkeme yargıcı tarafından reddedilmiştir. Birilerinin bu toplumdan bu ülkeden, bu insanlardan gizlemeye, saklamaya çalıştığı bir şey olabilir. Ancak hukukta gizlilik yoktur. Yapan yaptığının hesabını verecektir. 6,5 sene boyunca sanığın fotoğrafının dahi polis ve jandarma tarafından tespit edilememiş olması devlet teşkilatımızın nasıl çalıştığının kanıtıdır. Gelinen nokta hukuk adına önemli bir aşamadır” dedi.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894