• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 22 °C
  • Balıkesir 20 °C
  • Çanakkale 23 °C

Karabük’ten Aliağa’ya Çevre Uyarısı

Karabük’ten Aliağa’ya Çevre Uyarısı
KARABÜK’TEN ALİAĞA’YA ÇEVRE UYARISI

 

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Türkiye genelindeki izabe tesislerinin bacalarından çıkan tozları hammadde olarak kullanan; Karabük, İskenderun, Aliağa ve Kayseri’de bulunan geri kazanım tesislerine savaş açtı. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Vergili; “Sayın Çevre Bakanımızın seçim bölgesi de büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya” dedi.

Sekiz yıllık görev süresi boyunca yaptıkları çalışmalar neticesinde şehirdeki hava kirliliğini minimum seviyeye indirdiklerini belirten Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Karabük Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren ve Türkiye demir çelik sektörünün önemli kuruluşlarından; Çolakoğlu, Kaptan, İCDAŞ, Diler ve Kroman şirketlerinin ortağı olduğu, Marzinc Tesislerinin yapımında ve ruhsatında Karabük Belediyesi olarak herhangi bir imzalarının olmadığını ifade ederken; “Benim kişisel görüşüm; bu tip tesislerin yapılması ekonomiye çok iyi katkılar sunabilir. Ancak bu tesislerin tüm kriterlere uygun olarak yapılması ve çalıştırılması çok önemli bir olaydır. Bu tesislerin asıl amacı toz tutma filtrelerine biriken tozun içeresindeki çinko ve kurşunu tekrardan ekonomiye kazandırmak. Ancak ekonomiye kazandırılırken de dünya standartlarına uygun işlemlerin yapılması da şart. Karabük’ümüzde ki Marzinc firması Türkiye’deki ilk 100 zenginlerin içerisinde olan beş kuruluşun ortaklığında bir şirket. Bunların derdi Marmara Bölgesindeki işletmelerinin içerisindeki çöpü, pisliği Karabük’e yollayıp, Çevre Bakanlığının vermiş olduğu kriterlere uydu gözükmek.
Kendilerine defalarca ikaz ettiğimiz halde bu arkadaşların bu kriterleri yerine getirmedi. Bu tesisi düzgün bir şekilde çalıştırmaları mümkün değil. Sürekli olarak bakanlığı yanıltarak, ellerine almış oldukları belgeler ve raporlarla işletmelerin devamını sağlıyorlar. Yalnız bu Karabük’ün konusu değil. Bu işletmelerden Karabük’ün dışında; Aliağa’da, Kayseri’de ve İskenderun’da da var. Bunların ÇED raporlarının hepsinde, bakanlığı yanıltacak bilgi, belge ve dokümanlar var. Normal dünya standartlarına göre yapılacak tesislerin kriterlerine kesinlikle uygun değiller. Elimde internet sitesinden indirmiş olduğum bilgi ve belgeleri mevcut. Bakanlıkta bu güne kadar bunlara, siz ne yapıyorsunuz kardeşim diye hiç hesap sormamış” dedi

Aynı zamanda kendisi de dünya çapında bir demir çelikçi olan ve dünyanın değişik ülkelerinde birçok tesis kuran Karabük belediye Başkanı Rafet Vergili; “Bu tesislerde yalnız bacaların ölçülmesi yeterli değil, tesisin içerisine çinko ve kurşun buharlaşma ölçüm cihazlarının kurulması şart. Ayrıca açık depolama yönteminin yeniden belirlenmesi ve bu tip tesislere zehirli atık yönetmeliğinin uygulanması gerekir. Bu tesislere kendi su arıtma tesisini kurma şartı ve atık sularını şehir şebekelerine bağlama yasağı getirilmeli, ayrıca bu firmalar tesisleri kuran firmalardan AB standartlarında çalışma taahhüttü almalı” dedi.

“SAYIN ÇEVRE BAKANININ MEMLEKETİ DE ÇEVRE FELAKETİ RİSKİ TAŞIYOR”
Aynı problemin, Aliağa, İskenderun ve Kayseri’de de yaşandığını iddia eden Başkan Vergili, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye de çağrı yaparken, “Sayın Bakanın seçim bölgesi de büyük bir felaketle karşı karşıya, buradaki en büyük sıkıntı şu; bu tesisler Karabük’te, Aliağa’da, İskenderun’da ve Kayseri’de zehir depoları ortaya çıkartmakta. Hatta İskenderun’daki çok daha vahim, çünkü oradaki tesis bu atıkları Amik Ovasında bir noktada depoluyor” dedi. 

“ATIKLARIN ÇİMENTO ÜRETİMİNDE KULLANILMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili açıklamalarının devamında ise, bazı raporlarda çıkan atıkların değişik alanlarda kullanılacağı taahhütlünün gerçekleri yansıtmadığını da iddia ederken; “Marzinc’ın ÇED Raporunda, çıkan atık maddelerin Bartın Çimento Fabrikasında değerlendirileceği yazıyor. Bu madde, hiçbir zaman çimento üretiminde kullanılması uygun olmayan bir madde. Ayrıca karayollarında dolgu malzemesi olarak kullanılacağı yazıyor, hiçbir zaman bu alanda da kullanılması mümkün değil. Bunların bakanlık tarafından öncelikli tehlikeli atık maddesi sınıfını alınıp depolanması şart. Bakanlığı yanıltan diğer bir kuruluş ise Bartın Çimento Fabrikası. Bu arkadaşların elini güçlendirmek için üniversiteye bir rapor hazırlattırıyorlar ve bu rapor neticesinde Bartın Çimento diyor ki, ‘ biz bunu çimento ürününde kullanacağız’. Müracaatlarını yapıyor, 17.04.2017 tarihinde 4758 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından alternatif ham madde olarak Bartın Çimento Fabrikasına izin veriyor. Buradan alınmış izine göre, Marzinc’da biriken tonlarca maddeyi yükleyip Bartın Çimento Fabrikasının önüne yığacağım. Öncelikle oradan başlayacağım. Bu tamamen bakanlığı aldatma. Birilerinin para karşılığı bu atıkları alıp bir yerlere atma metodundan başka hiçbir şey değil. Bunu kullanıyorum diyen kuruluş alır, kullanır bizde burada konuşmayız. Bu arkadaşlarımız kendi fabrikalarındaki bu pislikten kurtulmak için Karabük’teki Marzinc fabrikasına gönderiyorlar. Hiçbir yönetmenlik, usul ve esasları uygun olmadan ve hiçbir prosese dikkat etmeden, buradan bir kazanç düşünmeden burada bir işlem yapıp, biz bu maddeden nasıl kurtuluruz hesapları yapıyorlar. Bunların ellerindeki bu tozun içerisindeki çinko oranı %8 ile %29 oranına kadar artabiliyor. Bu tesislerinde amacı bunun içerisindeki çinkoyu %1 kadar düşürerek çinkoyu almak” şeklinde konuştu.

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894