• BIST 9550.7
  • Altın 2484.049
  • Dolar 32.4983
  • Euro 34.8098
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 24 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Jeotermal BOŞA Akmasın

Jeotermal BOŞA Akmasın
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY.NET GAZETESİ/ TAHSİN TUNA BERGAMA/“Su akar Bergama bakar!” diyen Bergamalılar boşa akan Jeotermal su kaynaklarının değerlendirilmesini istiyorlar.

Bergamalılar “Jeotermal Kaynaklarımız  Boşa Akmasın” dedi.

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY.NET GAZETESİ/ TAHSİN TUNA BERGAMA/“Su akar Bergama bakar!” diyen Bergamalılar boşa akan Jeotermal su kaynaklarının değerlendirilmesini istiyorlar.

Türkiye’nin en önemli Jeotermal kaynaklarına sahip Bergama’nın sıcak suyun boşa aktığını görenler duruma şaşırıp kalıyor. Tarih ve turizm kenti olan Bergama’ya ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacak suyun bu denli boşa akması görenleri “bu kadarda olmaz” dedirtiyor.

Jeotermal kaynağın bu denli pervasızca kullanıldığının açık bir delili olan görüntünün hem de ilçedeki konutların ısıtılmasında kullanılan ana ısıtma merkezine 25 metre yakınında olması dikkat çekiyor. Konutlardan çıkan sıcak suyun geri dönüşümü değerlendirilmemiş veya yeniden yeraltına verilmemesi en önemli sorunların önünde geliyor. Fakat bu konutların kullandığı sıcak suyun geri dönüşümü 6-7 yıldır gerçekleştirilmediği gibi seracılık alanlarında da değerlendirilmedi. İnsanın içini sızlatan bu görüntü dibinde 42 derecelik ısıyla kanallardan yıllardır Bakırçay’a akıyor.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Eski belediye başkanı Raşit Ürper, acı gerçeği doğrulayarak şu bilgileri verdi: “ Bu, elbette büyük yatırım gerektiren bir proje. Biz, yeniden seçilmiş olsaydık orada bulunan 4 hazır sıcak su kuyusunu daha devreye sokarak, ilçede en 4 bine yakın konutun ısınmasını sağlayacaktık. Ancak, kısmet olmadı. Sıcak suyun geri dönüşümü yani Reenjeksiyon edilmesi gerekiyor. Belediyenin buraya yakın arazilerinde seracılığı hayata geçirmesi gerekir.”görüşünde bulundu.

Reenjeksiyon kuyusu ne işe yarar?

Suyun etken olduğu Jeotermal rezervuarlardan çok yüksek miktarlarda sıcak su üretimi yapılır. Üretilen sıcak suyun bir kısmı sıcak su olarak doğrudan kullanılırken geri kalan önemli bir kısmı ise merkezi Jeotermal ısıtma sistemlerinde ısısı alındıktan sonra artık su olarak kalır. Artık su saha yakınındaki deniz, göl ve akarsu gibi yerlere verilebilirse de, her Jeotermal sahanın yakınında bu tür olanaklar bulunmayabilir. Kaldı ki olsa bile hem en doğru çözüm değildir ve hem de bazı çevre sorunları kaçınılmazdır. Dolayısıyla doğru olanı, suyu geldiği yere veya uygun yeraltı formasyonlarına basmaktır. İşte suyu yeraltına tekrar geri basmak için açılan kuyulara Reenjeksiyon (Tekrar-Basma) kuyusu denir.

Özellikle ilçedeki konutların ısıtılması ve seracılık alanında kullanılmak istenilen sıcak suyun bu zamana kadar sadece 400 konutu

Yerel yöneticilerin her seferinde turizmden ve ilçedeki konutlarında ısıtılması için dile getirdiği Jeotermal su kaynaklarımızdan yeteri kadar yararlanamadan Sıcak suyumuz acı ama boşa akıyor ve Bergama’da bunu izliyor. Bergama’nın hayali olan Jeotermal su kaynakları, 7 yıl önce 15 bin konutun ısıtılmasına hedefleniyordu. Ilıca mevkiine yapılması planlanan SPA Merkezleri de hayal olmuş durumda. Sıcak su kullanımından Güzellik Ilıcası mevkiin de 400 yakın konut termal suyu kullanırken suyun geri dönüşümünde yararlanılmıyor.

Konutların ısıtılması amacıyla eski belediye başkanı Akif Ersezgin döneminde başlatılan Jeotermal ısıtma sistemiyle 15 bin konutun ısıtılması planlamıştı. Bu amaçla dübek mevkiinde ve kleoparta ılıcası yakınlarında sondaj kuyuları açıldı. Ö dönemde sıcak suyun yetersiz geldiği gibi değişik söylentiler da meydana gelmişti. Ancak, en cok halktan toplanan paraların ne olduğuydu. Termal su kuyularından bir kaçı Eski Belediye Başkanı Raşit Ürper zamanında faaliyete geçirildi. Bayatlı sitesi ve yakınlarındaki bazı sitelerin ve oteller olmak üzere 2 adet ısıtma merkeziyle yaklaşık 400 konuta sıcak su verilebilmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894