• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İzmir 8 °C
  • Manisa 6 °C
  • Balıkesir 1 °C
  • Çanakkale 5 °C

Hocalı Şehitleri Aliağa’da Anıldı

Hocalı Şehitleri Aliağa’da Anıldı
Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992’de Ermenilerce gerçekleştirilen toplu Türk katliamının 28. Yıl dönümü nedeniyle Aliağa’da anma programı düzenlendi.

HOCALI ŞEHİTLERİ ALİAĞA’DA ANILDI

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992’de Ermenilerce gerçekleştirilen toplu Türk katliamının 28. Yıl dönümü nedeniyle Aliağa’da anma programı düzenlendi. 

Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Ermeni işgalcilerinin Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında yaşayan sivilleri katlettiği olayın ardından 28 yıl geçti. Hocalı katliamı üzerinden yıllar geçmesine rağmen katliam dün gibi akıllarda yer alıyor. Azerbaycan resmi kaynaklarına göre; 26 Şubat 1992'de, 106'sı kadın, 83'ü çocuk ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşının katledildiği Hocalı Soykırımı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aliağa İlçe Teşkilatı tarafından organize edilen programla anıldı.

Aliağa Heydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Şehit aileleri, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Bayhan, İlçe Müftüsü Süleyman Demiryürek, AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Hamdi Erdem, MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, Saadet Partisi Aliağa İlçe Başkanı Mahmut Koç, İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mülazim Pasha, Azerbaycan Türkleri Dost Dernekler Federasyonu Genel Başkanı İsa Ambarcı, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Gümüş, Yörük Türkmen Federasyon Başkanı Ali Dürüst, Bayındır Yörük Türkmen Derneği Başkanı Hasan Güzelsu, Aliağa Belediyesi Meclis Üyeleri, öğretmenler, muhtarlar ve STK temsilcileri katıldı. 

Ayrıca yoğun katılımın olduğu programda araştırmacı yazar İrade Elili, Bakü Hocalı Devlet Okulu Öğretmeni Efsane Aliekberova, katliamın tanıklarından Hemail Helilova ve Bakü Devlet Okulu Öğretmeni Ayten Askerova da konuşmacı olarak yer aldı. 

Program; Şehitler için saygı duruşu, Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunması ve şehitler için yapılan dua ile başladı. Yoğun çalışma mesaisi nedeniyle programa katılamayan MHP MYK Üyesi ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu tarafından gönderilen telgraf okundu.

MHP ALİAĞA İLÇE BAŞKANI ABDURRAHİM AYDEMİR: “AZERBAYCAN’IN ACISI BİZİM ACIMIZDIR”
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ise MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir yaptı. Aydemir yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Milli birlik ve beraberliğimizi gelecek nesillere aktarmak, büyük Türk Milleti mensupları olarak, kederde, tasada, sevinçte, her zaman bir ve beraber olmanın önemine işaret etmek için tarihi bir misyonumuzun olduğu farkındalığıyla bir aradayız. Dağlık Karabağ’a bağlı Hocalı Kasabasının, gözü dönmüş, insanlıktan nasibini almamış, Ermeniler tarafından gerçekleştirilen ve tarihin utanç sayfasına yenisini ekleyen soykırım geçen yıllara rağmen hala hafızalarımızdadır ve yüreklerimizde derin acılar bırakmaya devam ediyor. 26 Şubat 1922, Azerbaycan tarihinin en karanlık günlerinden biri olmuş, Hocalı Kasabasında telafisi olmayan uzun bir gece yaşandı. 1988 yılında başlayan Karabağ savaşında, Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden Hocalı, Ermeni güçleri için önemli bir hedefti. Azerbaycan resmi kaynaklarına göre 1992 yılında Ermeni güçleri 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece Hocalı Kasabasının giriş ve çıkışlarını kapatarak toplam 613 Azerbaycan Türk’ünü vahşice öldürüldü. 487 kişi ağır yaralandı. Bin 275 kişi ise esir alındı. Yakın tarihimizin utanç sayfalarından olan olay, sadece kardeş Azerbaycan’ın değil bizim de acımızdır, yaramızdır. Her zaman söylediğimiz gibi bizler iki devlet bir milletiz. Azerbaycan’ın acısı bizim acımızdır. Sevinci her zaman bizim de sevincimiz olacaktır. Bizler, yaşadığımız bu zorlu coğrafyada birliğimizi, dirliğimiz ve kardeşliğimizi ne kadar büyütür ve geliştirirsek aynı oranda büyük ve güçlü bir Türk coğrafyası gelişecektir”

KONUŞMACILAR KATLİAMA DAİR ANILARINI PAYLAŞTI
Program Hocalı katliamını anlatan video gösterimi ile devam etti. Hocalı katliamının tanıklarından Bakü Hocalı Devlet Okulu Öğretmeni Efsane Aliekberova ve Hemail Helilova ise yaşadıklarını, o döneme ait anılarını katılımcılarla paylaştı. Küçük yaşta katliama tanıklık ettiklerini ve katliamda aile fertlerini kaybettiklerini anlatan konuşmacılar salonda duygusal anlar yaşattı. Yaklaşık iki saat süren programda araştırmacı yazar İrade Elili, programın hazırlanmasında büyük emekleri olan MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir’e hediye ve Azerbaycan bayrağı takdim etti. Program, protokol üyelerinin anma programına katkı sunan konuşmacılara teşekkür çiçeği ve plaket takdiminde bulunmasıyla son buldu.

// EGE BASIN GRUBU

aliaga-hocali-sehitleri-anildi-(1).jpg

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com        

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894