• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İzmir 8 °C
  • Manisa 6 °C
  • Balıkesir 1 °C
  • Çanakkale 4 °C

Hayalet ağ avcıları iş başında

Hayalet ağ avcıları iş başında
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP) – COMDEKS desteğinde gerçekleştirilen “Hayalet Ağ Avcıları Projesi” ile ekosistem üzerinde büyük baskı yaratan sorunlar

Hayalet ağ avcıları iş başında

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP) – COMDEKS desteğinde gerçekleştirilen “Hayalet Ağ Avcıları Projesi” ile ekosistem üzerinde büyük baskı yaratan sorunlardan biri daha ortadan kaldırılıyor. Gökova Yelken Kulübü ve Akdeniz Koruma Derneği ortaklığında yürütülecek projeyle, Gökova Körfezi’nde deniz dibine bırakılmış ve pasif olarak avlanmaya devam eden av araçları temizlenecek.

GEF Küçük Destek Programı (SGP) – COMDEKS   ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan “Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” tarafından destek verilen projeye Mart ayının başında başlandı.

Hayalet ağ nedir?

Hayalet ağ, kazayla veya bilerek deniz dibinde bırakılan av araçlarını tanımlamak için kullanılıyor. Hayalet ağlar, denizel ekosistemler üzerinde, aşırı avcılığın verdiği zararın yanında azımsanmayacak bir baskıya sahip bulunuyor.

Doğada çözünmüyor, yıllarca ava devam ediyor

Birçok bilimsel çalışma, deniz dibinde bırakılan av araçlarının çoğunun doğada çözünmemekle birlikte, pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, kullanılan av aracının malzemesine, bulunduğu derinliğe, dip coğrafi yapıya ve hidrodinamik etkenlere göre 2-8 yıl boyunca devam ediyor.

Hayalet ağ avcıları kolları sıvadı

Deniz canlıları ve ekosistem açısından büyük zararlara yol açan hayalet ağ sorunu, Gökova Yelken Kulübü ve Akdeniz Koruma Derneği’ni harekete geçirdi. Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde de büyük oranda rastlanan probleme çözüm bulmak adına geliştirilen “Hayalet Ağ Avcıları” projesi ile Gökova ÖÇK Bölgesi’nde balıkçılığa kapatılan altı alanın etkin ve sürdürülebilir korunması, hayalet ağların denizel ortamdan uzaklaştırılarak, ekosistem üzerindeki baskının azaltılması amaçlanıyor.

Ağlar temizlenecek, balıkçılar bilinçlendirilecek

Balıkçılığa kapatılan alanların ekosistem restorasyonu sürecinde olumsuz etki yaratan hayalet ağların temizleneceği projede, balıkçıların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi ve sürdürülebilir koruma için iletişim ve veri ağı kurulması da hedefleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894