• BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İzmir 14 °C
  • Manisa 12 °C
  • Balıkesir 9 °C
  • Çanakkale 14 °C

Gemisander'den Bilgilendirme

Gemisander'den Bilgilendirme
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Çevre duyarlılığı adı altında sektörümüzle ilgili özellikle yurt dışı kaynaklı gerçeklerle bağdaşmayan haberleri yayımlayan basın kuruluşları ve bu tip, haberleri gerekçe göstererek İlgili makamlara İhbar/şikayet niteli

KAMUOYUNA

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Çevre duyarlılığı adı altında sektörümüzle ilgili özellikle yurt dışı kaynaklı gerçeklerle bağdaşmayan haberleri yayımlayan basın kuruluşları ve bu tip, haberleri gerekçe göstererek İlgili makamlara İhbar/şikayet niteliğinde aktaran kişiler sektörümüze zarar vermektedir.

Yapılan eylem Türk gemi geri dönüşüm sektörünün her alanda yükselişini engellemeye çalışan rakip gemi geri dönüşüm ülkelerine hizmet etmek anlamına gelmektedir.

Geçtiğimiz günlerde uluslararası bir basın ajansından alıntı yapılarak ANTIC gemisi İle İlgili

yapılan asılsız bir haberden sonra şimdi de, yeşil gemi olan ARK ROYAL İsimli uçak gemisi ile ilgili bir vatandaşımızın yine dış kaynaklı, bîr yorumdan esinlenerek çevre koruma çığlıkları attığına şahit oluyoruz.

Çevreye duyarlılık tüm dünyayı kapsamalıdır. Aynı duyarlılığı Asya ülkelerindeki gemi söküm faaliyetleri için de göstermek en anlamlısıdır. Nedense başta Avrupalı çevreciler Asya'da kirlenen Dünyaya sessiz kalmayı tercih ediyorlar.

Kulaktan dolma bilgilerle hiçbir belge ve delile sahip olmadan şikâyet konusu yaparak bir sektöre zarar verenlerin ve haksız yere kamuoyu oluşturanlara sormak lazım "sizin vicdanınız ve gönlünüz rahat mı ?

ARK ROYAL Uçak gemisi İle İlgili olarak tüm resmi belgeler İlgili makamlara verilmiştir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi İçin şikayetçiye hitaben yapılan bilgilendirme metni ve şikayet e.postasının yayımlanması İhtiyacı doğmuştur.

Sayın Bilge KAÇAR,

Halen LEYAL Gemi Geri Dönüşüm Tesislerinde sökümü devam eden İngiliz Uçak Gemisi ARK ROYAL İle İlgili olarak e.posta şikayetinize esas olmak üzere; 3071 sayılı Dilekçe haklarının Kullanılmasına dair Kanunun Z maddesi gereğince. Gemi geri Dönüşüm Sanayicileri Derneğimizce yapılan bilgilendirme aşağıdadır.

1.HMS ARK ROYAL gemisi BASEL sözleşmesi gereğince İngiliz ve Türkiye Çevre Bakanlıkları arasında yapılan notifikasyon İşlemleri (Atıkları sınırlar ötesine taşınması bildirimi) kapsamında, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığının GB 0001 002 165 no. Notifikasyon onayı İle LEYAL Gemi Geri Dönüşüm tesislerine baştankara edilmiştir.

2.Hurda gemiler geri dönüşüm izni öncesinde İlgili tüm makamlar (Gümrük Müdürlüğü-Liman Başkanlığı-Deniz Ticaret odası -Survey ve Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Demeği Atık Yönetim Merkezi yetkililerince kontrol edilmekte, tespitler raporlamaktadır.

3.ARK ROYAL ve bugüne kadar, İNGİLTERE'DEN geri dönüşüm maksadıyla LEYAL tesislerine getirilen ve geri dönüşümü yapılan İngiliz donanmasına ait tüm gemilerde I.maddede belirtilen prosedürler uygulanmıştır.

4.Notifikasyon bildirimleri " Green Pasaport" ve "Asbest Survey" raporunu ihtiva eder. Bu raporlar geminin bünyesinde bulunan tehlikeli atıkların yeri ve miktarlarını kapsar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu belgelerin İncelenmesinden sonra uygun görmesi halinde notifikasyon onay İşlemlerini yapmaktadır. ARK ROYAL İsimli gemi de bu belgelere sahip bir gemidir.

5.Geminin sahip olduğu Uluslararası akreditasyonlu kurum taralından hazırlanan "Asbest Survey raporunun İncelenmesi sonucunda geminin İddia edildiği üzere 1000 ton asbest İçermediği sadece ısı ileten bazı borularında asbestle kontamine contalar olduğu .(contaların asbestle İlgili risk derecelerinden 7.derece, ancak 10.dereceye kadar olan risk derecelerinde İnsan ve çevre sağlığı için bu tip yelerdeki asbestin risk teşkil etmediği açıkça görülmektedir.

6.Geminin sahip olduğu Tehlikeli maddeler Envanter raporu İncelendiğinde İse, işçi ve çevre sağlığı İçin risk teşkil, edecek maddenin gemiden temizlendiği ve çevre ve iş sağlığına uygun olarak geri dönüşüme hazırlandığı görülmektedir.

GEMİSANDER

 (GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ )

YÖNETİM KURULU ADINA BAŞKAN

ADEM ŞİMŞEK

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894