• BIST 9812.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 24 °C
  • Manisa 23 °C
  • Balıkesir 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Foçalılar CÜRUF İstemiyor

Foçalılar CÜRUF İstemiyor
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ / İzmir Kent Konseyler Birliği Foça ve Çevresinde yaşanan doğa katliamı karşı ‘Dur’ demek için Ilıpınar köy meydanında buluşarak Ilıpınar ve Kozbeyli köyleri arasında bulunan Gölyüzü mevkiindeki birinci sınıf

İzmir Kent Konseyleri birliği Cürufa dur eylemi

“Dur! Foça cüruf ve termik santral depolama alanı değildir”.

ERDAL ÇARBOĞA  (FOÇA

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ / İzmir Kent Konseyler Birliği Foça ve Çevresinde yaşanan doğa katliamı karşı ‘Dur’ demek için Ilıpınar köy meydanında buluşarak Ilıpınar ve Kozbeyli köyleri arasında bulunan Gölyüzü mevkiindeki birinci sınıf tarım alanına dökülen cürufların büyük bir çevre felaketi yaşattığını iddia ederek “Dur! Foça cüruf ve termik santral depolama alanı değildir. Ilıpınar’da ki doğa katliamına seyirci kalma” adı altında bir eylem gerçekleştirdiler. Eyleme İzmir’in 22 Kent konseyi üyeleri, Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı Osman Özgüven, çevreciler ve yöre köylüleri katıldılar.  Bir Demir çelik fabrikasından çıkan ve cüruflarım depolandığı cüruf sahası önüne kadar araçlarla gelen çevreciler ‘Cüruf ve Termik santral istemiyoruz’, ‘Foça’mızı karartmayın’, Termik Santral öldürür’, Cüruf yer altı sularımıza karışacak. Kanser olmak istemiyoruz’ gibi dövizlerle protesto gösterisin Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede topluluk sloganlar attılar. Sloganlar sonrası İzmir Kent Konseyleri Sözcüsü Yakup Öztürk bir basın açıklaması yaptı.


 

Kozbeyli-Ilıpınar arasındaki vadide doğa katliamı devam ediyor diyen Yakup Öztürk “Şu anda Ilıpınar Gölyüzü mevkiinde hiçbir koruma önlemi ve ruhsat alınmadan, itirazlarımıza ve henüz sonuçlanmamış davalarımıza rağmen cüruf depolama işlemi devam etmektedir. Aynı alan termik santral yapımından sonra küllerinde depolanacağı alandır. Eğer, yapılan depolama işlemini durduramazsak, cürufta bulunan ağır metaller, suyumuzu, havamızı, doğamızı kirletmeye devam ederek. Bugün burada, gözlerimizin önünde işlenen bir çevre cinayetine dur demek ve daha sonra planlanan çevre cinayetlerini engellemek için toplanmış bulunuyoruz. Şu anda cürufların döküldüğü bu alan daha bir yıl öncesine kadar Ilıpınar’ın su havzası, hayvanların otladığı el değmemiş cennetten bir köşe idi. Fakat şimdi cüruf dağları oluştu.

Biler, Belediyeler Yasasının 76. Maddesinin uygulanması hakkındaki İçişleri Bakanlığının Kent Konseyleri Yönetmeliğinin 6. Maddesine dayanarak,  ilgili maddenin tarafımıza yüklediği, yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcılığı, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek. Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek, kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak,  sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, Çevreye duyarlılık, kentin hak ve hukukun korunması, kent yönetiminde saydamlık, katılım hesap verilebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerine katkıda bulunmak gibi kentsel, bölgesel ve ulusal yaşama ilişkin temel görevlerle görevlendirilen Kent Konseyleri ve İzmir deki Kent Konseylerinin oluşturduğu İzmir Kent Konseyleri Birliğinin sorumluluğu gereği başta Başbakan, Siyasi parti genel başkanları, konuyla ilgili bakanlar, İzmir Milletvekillerimiz, Valimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerini Göreve ve “Doğa katliamına dur” demeye davet ediyoruz.

Aliağa Nemrut Sanayi Bölgesi’ndeki demir çelik işletmelerine ait binlerce ton cüruf ile yine bu yöreye kurulmak istenen termik santrale ait küllerin Kozbeyli-Ilıpınar arasına dökülme kararı alındığını ifade eden Öztürk “Yöredeki verimli toprakları ve yer altı sularını en kısa sürede zehirlenecek. Binlerce üretici mağdur olacak. Foça’da turizme büyük bir darbe vuracak. Yetkilileri uyarıyoruz. Bu projeden derhal vazgeçiniz Akıl ve bilim yolu ile başka seçenekler bulunuz. Bizlere sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı veriniz.  Anayasamızın 56. Maddesi’nde yer alan, “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir” açık hükmüne rağmen bizlere ve bu doğaya kıymayın.”diye konuştu. Konuşma sonrası çevreciler alkışlarla ve sloganlarla tepkilerini gösterdiler

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894