• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İzmir 18 °C
  • Manisa 20 °C
  • Balıkesir 13 °C
  • Çanakkale 15 °C

Fırıncı Kendi Yaptığı Ekmekleri Yiyemiyor

Fırıncı Kendi Yaptığı Ekmekleri Yiyemiyor
İzmir'in Bergama ilçesinde yaşayan ve fırıncılık yapan "Çölyak hastası" adam, yaşam boyu sürecek diyeti nedeniyle kendi yaptığı ekmeği yiyemiyor.

İzmir'in Bergama ilçesinde yaşayan ve fırıncılık yapan "Çölyak hastası" adam, yaşam boyu sürecek diyeti nedeniyle kendi yaptığı ekmeği yiyemiyor.

11 yıl önce başlayan aşırı ishal ve istifra şikayeti ile birlikte 27 kilo birden veren Adem Kuşlar (65) ayaklarının üzerine basamaz olunca hastaneye gitti. Bergama'da gittiği hastanede teşhis konulamayan Kuşlar, bu kez de İzmir'in merkezinde özel bir hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde kendisine "Çölyak" teşhisi konulan Kuşlar, "Tedavim başlanınca ağrım sızım, ishal ve kusmam sona erdi. Ömür boyu sürecek olan glutensiz diyete başladım. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Diyetimi bozmadığım ve yiyeceklerime dikkat ettiğim zaman kilo almaya devam ediyorum. İnsanın kendi imal ettiği ekmek ve simidi yiyememesi kadar kötü bir şey yok. Diyete başladığım günden beri glutensiz ekmek yiyorum. Sağlık için diyet yapmaya mecburum ama nerede o kendi elimle yaptığım ekmeğin ve simidi tadı" dedi.

Glutensiz yiyecekler yiyor

Çölyak hastalığının kendisini zorladığını ifade eden Adem Kuşlar "Gluten maddesini alamadığım için vücudumda dizden aşağısında kesiklik yapıyor. Vücuduma gluten girmediği için B vitaminini yeteri kadar alamıyorum. B vitamini eksikliği nedeni ile zaman zaman gergin ve sinirli oluyorum" diye konuştu.

"Diyeti bozarsan kanserden beter"

Diyete uyulmazsa çok büyük sorunlar yaşayabileceğini belirten Kuşlar, şunları söyledi:

"Diyetine uymazsan kanserden beter bir hastalık Çölyak. Kanser hastaları en azından neyin vücuda dokunup dokunmadığını biliyor. Ama Çölyak hastalığında hiç anlamadığın bir şey dokunuyor. Teşhis konduktan sonra birkaç defa diyetimi bozdum. Başlangıçta çok fazla bir şey hissetmedim ama ikinci ve özellikle üçüncü kez diyetimi bozduğumda perişan oldum. Allah bir defa daha bana diyet bozdurmasın."

"İthal glutensiz ürünler çok pahalı"

Glutensiz diyet yapmanın pahalı olduğuna dikkat çeken Adem Kuşlar, "Biz Çölyak hastaları ömür boyu diyet yapmak zorundayız. Dolayısıyla dışarıdan alıp da yiyebileceğimiz ürünler her yerde yok. Olsa bile ithal olduğu için çok pahalı. Her zaman alıp da yiyemiyoruz. Biz Çölyak hastaları; makarna, çikolata, bisküvi gibi ürünleri her zaman alıp da yiyemiyoruz. Yerli firmalara buradan sesleniyorum; Türkiye'de yaklaşık 700 bin Çölyaklı hasta var. Sesimizi duymalarını istiyoruz" şeklinde konuştu. Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894