• BIST 9548.09
  • Altın 2497.55
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.541
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 21 °C
  • Balıkesir 20 °C
  • Çanakkale 22 °C

En Ekonomik Şehir...

En Ekonomik Şehir...
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yatırım Destek Ofisi'nin Türkiye’nin 3 büyük metropolünü kıyaslayarak gerçekleştirdiği “Hayat Pahalılığı” araştırmasına gör
İZMİR, 3 METROPOL ARASINDAKİ EN EKONOMİK ŞEHİR
 
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yatırım Destek Ofisi'nin Türkiye’nin 3 büyük metropolünü kıyaslayarak gerçekleştirdiği “Hayat Pahalılığı” araştırmasına göre İzmir, 3 metropol arasında en ekonomik şehir olarak göze çarpıyor. 
 
TÜİK’in 2012 yılında yapmış olduğu “Bölgesel Satın Alma Gücü Paritesi” çalışması verileri kullanılarak yapılan çalışma kapsamında hane halkının harcamalarını oluşturan ürünlerin fiyatları karşılaştırıldı.
 
İzmir'deki hayat pahalılığının İstanbul ve Ankara'ya göre daha düşük seviyede olduğunu belirten İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, “Şehirlerdeki hayat pahalılığı, özellikle emek yoğun sektörlerde yatırım yapacak girişimcilerin çalışanlarına ödeyecekleri ücretlerin veya yatırım yapılacak şehrin tespiti aşamasında büyük öneme sahip olmaktadır. İzmir’deki hayat pahalılığının İstanbul ve Ankara’dan az olması da yine bu açıdan İzmir’i öne çıkarmaktadır” diye konuştu. Yılmazçoban, geçtiğimiz aylarda Ernst&Young danışmanlık firması ile birlikte hazırlanan ve şu anda uygulanmakta olan yenilenebilir enerji ve bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerine yönelik yatırım tanıtım stratejisi kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmanın yatırımcıların fizibiliteleri için önemli bir çalışma olduğunu vurguladı. 
 
İzmir'de diğer iki metropole oranla 7 ürün grubu için hayat pahalılığının en az seviyede olduğu bilgisini veren Yılmazçoban, “İzmir'de giyim ve ayakkabı, ev eşyası, sağlık, ulaştırma, eğlence ve kültür, lokantalar ve oteller, çeşitli mal ve hizmetler gibi alanlarda daha ekonomik fiyatlar göze çarpıyor. Bunların yanı sıra İzmir, gıda ve alkolsüz içecekler, konut, eğitim, alkollü içecekler ve tütün, gibi ürün kalemlerinde ikinci sırada yer alsa da Bölgesel Fiyat Düzeyi Endekslerine bakıldığında 105,07 endeks değeri ile iki büyük metropole kıyasla en ekonomik şehirdir.” ifadelerini kullandı. 
 
3 METROPOLE KIYASLA İZMİR:
Hane halkı giderlerinin yaklaşık yarısını oluşturan mal ve hizmetler daha ucuzdur. 
Eğitim hizmetleri İstanbul’dan yaklaşık % 25 daha ucuzdur. 
Elektrikli veya elektriksiz ev eşyaları Ankara’ya göre yaklaşık % 6, İstanbul’a göre %2 daha ucuzdur. 
Kira, elektrik, su ve gaz giderleri İstanbul’a göre yaklaşık % 18 daha azdır. 
Sağlık giderleri Ankara’ya göre yaklaşık %7, İstanbul’a göre %1 daha azdır, 
Eğlence ve kültür faaliyetleri İstanbul’a göre yaklaşık % 12, Ankara’ya göre %6 daha ucuzdur. 
 
Gıda ve alkolsüz içecekler İstanbul’a göre yaklaşık % 6 daha ucuzdur.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894