• BIST 9524.59
  • Altın 2495.084
  • Dolar 32.5109
  • Euro 34.7283
  • İzmir 20 °C
  • Manisa 20 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Çanakkale 17 °C

Dikili Demokrasi Haykırdı

Dikili Demokrasi Haykırdı
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Ünü ülke sınırlarını aşmış Dikili Barış ve Demokrasi Festivali; "Dikili Barış ve Nazım Hikmet Günleri" görkemli bir şekilde başladı. Birçok ünlü ismi bir araya getiren şenlikte politikacılar, yazarlar, sanatçılar ve aka

DİKİLİ BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİN HAYKIRDI

'DİKİLİ’DE BARIŞ VE NAZIM HİKMET GÜNLERİ'
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Ünü ülke sınırlarını aşmış Dikili Barış ve Demokrasi Festivali; "Dikili Barış ve Nazım Hikmet Günleri" görkemli bir şekilde başladı.
Birçok ünlü ismi bir araya getiren şenlikte politikacılar, yazarlar, sanatçılar ve akademisyenler Barış'ı her açıdan ele alırken, "Dikili Nazım Hikmet Barış Ödülü"nün ilki ödülü edebiyatçı ve barış adamı Yaşar Kemal'e verildi. Rahatsızlığı nedeniyle törene gelemeyen Yaşar kemal’in ödülü iletmek üzere YKY Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş’a verildi. Şenliğin açılışına yüzlerce kişi katılırken akşam programında tek kişilik oyunuyla Genco Erkal, verdiği konserle Fide Köksal sevenleriyle buluştu.

NAZIM HİKMET VE BARIŞ
Şenlikte ilk olarak “Nazım Hikmet ve Barış” konulu ilk panel Nazım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, vakıf başkanvekilleri Tarık Akan ve Kıymet Coşkun, Orhan Alkaya, Haydar Ergülen tarafından gerçekleştirildi.
Tarık Akan panelde yaptığı konuşmada, iktidarın eğitim sistemini çok aşağıya çektiğini, yeni sistemden çıkan çocukların bu toplumun başına nasıl bir “bela” açacağını tasavvur edemediğini kaydetti. Akan, “4 yıldır memleketimden insan manzaraları ve Kuvayi Milliye üzerine bir senaryo çalışıyorum, Başardığım an çok güzel bir film seyrettireceğim” dedi. Panelde ayrıca İstanbul'da Kadıköy'de yapılan mitingde eş zamanlı olarak okunan “Barışa Çığlık” bildirisi festival kapsamında okuyuculara sunuldu.

ÜLKEMİZDE, SINIRLARIMIZDA VE DÜNYADA BARIŞ
“Ülkemizde, sınırlarımızda ve dünyada barış” konulu panel ise CHP 22.Dönem İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, 22.Dönem Ankara Milletvekili Prof.Dr. Yakup Kepenek, CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Birgül Güler Ayman, Sol Koalisyon Partisi Dış İşleri Sorumlusu Panos Trigazıs tarafından masaya yatırıldı.
Panelde Yunanistan Anan Muhalefet Partisi SYRİZA (Radikal Sol Koalisyon Partisi) Genel Başkanı Alexis Çıpras tarafından gönderilen barış mesajı okundu. Konuşmacılar tarafından sınırlarımızdaki ve dünyada ki barış konuları işlenirken Suriye meselesi de gündeme taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Birgül Güler Ayman konuşmasında ‘Erdoğan neden Suriye’ye saldırmak istiyor? Bu saldırıda Erdoğan hangi rolü üslenmek istiyor? 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bu iki soruya cevap bulmak büyük bir görev’ dedi. Ortadoğu’da yaşananları masaya yatıran ve bu sorulara yanıt arayan Ayman; “Burada ki problem Akdeniz problemidir. Burada ki problem Akdeniz’de ki muazzam doğal gaz yataklarının doğrudan doğruya dünya petrol ve gaz şirketleri tarafından kontrol altına alınması problemidir” dedi.

DİKİLİLİ YAZAR
Serebnal palsi hastası Dikili'li yazar Ertan Doğan'da şenlikte "Barış ve Nazım" konulu söyleşiye katıldı. Özgüven konuşmaların ardından Ertan Doğan'a bir plaket verdi.

GÖRKEMLİ AÇILIŞ
Dikili Barış ve Nazım Hikmet Günlerin açılış konuşmasını yapan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven; “Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü, savaşlar ve sonuçlarına karşı mücadele günü, yıkımların, ölümlerin ve acıların bir daha yaşanmaması için haykırış günü. Barış’ın kenti Dikili, halkıyla birlikte yıllardır barış, barış, barış diye bağırıyor. Dünya barışına katkı koymaya çalışırken katledilen İsveç Başbakanı Olof Palme’nin kentimizde ki barış anıtı bunun bir kanıtıdır. Ayrıca uzun yıllar sözü bile edilemezken Türk-Yunan dostluğuna koyduğu katkılardan dolayı Dikili’nin yeri önemlidir” dedi. Özgüven; “Yaşanan acılar ve ölümler karşısında savaşlara karşı her yıl 1 Eylül’de haykırıyoruz. Her gün barış, barış, barış diye haykırmalıyız” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ise yaptığı konuşmada “Dikili12 Eylül'ün karanlığı Türkiye'nin üzerine abanmışken, ülkemize umut vaat etti. Aydını demokratı bu ilçede topladı. Şimdi de barışa en çok ihtiyacımız olduğu günleri yaşıyoruz. Demokrasi adına kutlayacak bir şey kalmamıştır. Daha dün 30Ağustos'u kutlamamak isteyenler, bu topraklarda emperyalizmin yenilmesini unutturmaya çalışmaktadır. Bu memlekette savaşsız, sömürüsüz bir dünya istemek her zaman suç sayıldı. Bu memlekete kalıcı barışı getirmeliyiz. Bunu çok uluslu şirketlere, HES'lere karşı çıkarak, 18 yaşındaki kızımızın Tortum'daki mücadelesine destek olarak yapacağız. 30 Ağustos'u unutturmaya çalışanlara hayır diyeceğiz” dedi.
Dış İlişkiler Sorumlusu Trigazis Syriza da, Nazım Hikmet'in barışı savunmak için elinden geleni yaptığını söyledi. “Yaşasın Barış” diyen Syriza, Hikmet'in yaşasaydı Suriye'deki iç savaşa hayır diyeceğini de kaydetti. Dikili Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu da, Nazım Hikmet'in iyi anlaşılması gerektiğini bildirdi.

YÜRÜYÜŞE BİNLER KATILDI
Açılış töreninin konuşmalarının ardından “Barış için Nazım Hikmet Parkına” adlı yürüyüş yapıldı. Binlerce Dikililinin katıldığı yürüyüşe kurumsal olanak KESK, TMMOB, CHP, HDK, TKP, ÖDP, Eğitim-Sen’de katıldılar.  “Savaşa hayır, yaşasın barış”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları ile yürüyen kitlenin sayısı binleri buldu. Yeni yapılan Nazım Hikmet parkındaki Nazım Hikmet büstünün açılışı Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP İzmir Milletvekilleri Birgül Ayman Güler, Mustafa Moroğlu, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, 19. dönem İstanbul Milletvekili Ercan Karakaş, 18.dönem Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, 22.dönem Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, Nazım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, Nazım Hikmet Vakfı Başkanvekilleri Tarık Akan, Kıymet Coşkun, sanatçılar ve yurttaşların katılımıyla yapıldı. Parkın ve büstün açılışı minik bale öğrencileri tarafından gerçekleştirilirken, etkinliklere Yunanistan'dan katılan Sol Koalisyon Partisi Dış İşleri Sorumlusu Panos Trigazıs’in getirdiği zeytin ağacı parka dikildi. Açılışta Nazım Hikmet büstünün heykeltıraşı Sercan Aliağaoğlu’da hazır bulundu. Büstün açılışında yapılan konuşmalarda Nazım Hikmet’in tüm insanların kardeşçe yaşamasına dair görüşleri ve mücadelesinin yanı sıra kalıcı barışa olan özlem ön plana çıktı.

MEYDANDA 5000 KİŞİ
Şenlik için düzenlenen program akşam Genco Erkal'ın 'Şiirlerle Nazım Hikmet' konulu tek kişilik oyunuyla devam etti. 5000 kişinin izlediği oyundan sonra seslendirdiği Türkçe ve Yunanca şarkılarıyla Fide Köksal izleyenleri büyüledi. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven gece sonunda Genco Erkal'a ve Fide Köksal'a katılımlarından dolayı birer plaket verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894